Petr Machovec.  Možnosti turistiky pro postižené ◦ Turistika s průvodcem ◦ Speciální značení ◦ Informace o schůdnosti a dostupnosti ◦ Doprava  Rozdělení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeprava cestujících vyžadujících zvláštní péči na linkách ČSA
Advertisements

INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Nová vozidla dodávaná k splnění závazku veřejné služby
CELOSTÁTNÍ VEŘEJNÁ SBÍRKA NA PODPORU NEVIDOMÝCH
 Městská hromadná doprava ve Žďáru nad Sázavou zabezpečuje přepravní potřeby na území města čtrnácti autobusovými linkami (1A-1D, 2A, 2B, 3A-3C, 4A-4C,
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Marketingový výzkum v dopravě Autobusová linka Praha - Brno
Poskytování asistence osobám se zdravotním postižením a osobám s omezenou schopností pohybu a orientace v letecké dopravě.
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Provoz a ekonomika dopravy
VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA DOPRAVNÍ
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Vliv dopravy na životní prostředí
Vsetín – město bez bariér
Služby letecké dopravy
Bezbariérovost veřejné dopravy
Vážení občané, Bydlíte v menší obci? Trápí Vás špatná dopravní obsluha a spojení s městy? Jste odkázáni na automobil či snad na taxi?
KOMUNIKACE S NEVIDOMÝM
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
ePraha a podpora turismu Ivan Seyček Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS ePraha a podpora turismu.
Povodně 2002 Internetový portál Plzeňského kraje a Geografický informační systém kraje Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje
Přístupnost IDS pro OOSPO
VY_I/2_INOVACE_37_Vyhledávání na internetu Vyhledávání na internetu Miroslav Kaňok.
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM) Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Dagmar.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Orlické hory pro všechny Cesta k certifikaci Nové Město nad Metují VÍTEJTE ! Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
Jitka Tomečková Michaela Trněná.  Víte, že … ?  Smyslová zahrada  Možnosti umělecké realizace  Slepecké spolky  Slavné osobnosti s postižením zraku.
Sdružení Český ráj. 2 Projektové záměry Regionální projektové záměry pro období : Marketingové a koordinační aktivity v CR Rozvoj doplňkové infrastruktury.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Kolín bez bariér.
CHAPS spol. s r.o. Bráfova Brno Tel.: Fax: Internet:
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Zaměření Národního programu podpory CR v roce 2011 Podprogram Cestování dostupné všem.
Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Zpřístupňování železniční dopravy osobám se zdravotním postižením v Plzeňském kraji ČD, a.s., ROC Plzeň , Plzeň.
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
Návrh turistického informačního systému v centru Českých Budějovic
Autor: Mgr. Radana Marelová
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Sortiment poskytovaných služeb v železniční dopravě; dopravní ceniny, tarify, slevy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana.
Trasování a sestavení programu zájezdu
PŘÍSTUPNOST DOPRAVY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V PARDUBICKÉM KRAJI
Ing. Patrik Horažďovský Ing. Martin Heindl
Prázdniny bezpečnější – NÁKLADNÍ DOPRAVA
Dotační program pro rok 2019
4. železniční balíček a ERTMS/ETCS
Transkript prezentace:

Petr Machovec

 Možnosti turistiky pro postižené ◦ Turistika s průvodcem ◦ Speciální značení ◦ Informace o schůdnosti a dostupnosti ◦ Doprava  Rozdělení ◦ Zrakově postižení ◦ Pohybově postižení

 Průvodci ◦ Nejčastější řešení turistiky zrakově postižených ◦ Postižení jsou schopni absolvovat i náročné trasy ◦ Erik Weihenmayer (USA) – slepý horolezec, který zdolal Mount Everest

 Průvodci – kde je hledat? ◦ Není to jednoduché ◦ Nejlepší je asi navštívit správu sociálního zabezpečení ◦ Tyfloservis  terénní a ambulantní sociální rehabilitace nevidomých a slabozrakých po celém území ČR prostřednictvím sítě krajských středisek  jediná nalezená celostátní organizace ◦ Krajské organizace  Turistický oddíl TJ Zora Praha  Tyflokabinet České Budějovice  a další...

 Informační panely doplněné Braillovým písmem ◦ Typicky na výstavách a v uzavřených areálech ◦ Klasické venkovní turistické trasy většinou nemají ◦ Výjimka v ČR: Naučná stezka Ludvíka Očenáška na Plzeňsku

 Informační panely doplněné Braillovým písmem ◦ V zahraničí také jen příležitostně ◦ Pouliční značení v Sydney (Austrálie) ◦ Informace u reliéfní mapy v centru Madridu ◦ a mnoho dalších...

 Vodící linie, varovné pásy, akustické navádění ◦ Viz prezentace ”Detekce překážek” ◦ Typicky ve městech ◦ Nejsou primárně určeny pro turistiku

 Tyflografika ◦ Viz prezentace ”Detekce překážek” ◦ Hmatové mapy a plány ◦ Obrysy objektů vystupují z mapy/plánu

 Mluvící informační panely ◦ NE !!! ◦ Naprosto nevhodné pro zrakově postižené ◦ Pro zprovoznění je potřeba přečíst si návod

 Doprava ◦ Na delší vzdálenost jedině s průvodcem (na dopravním prostředku nezáleží) ◦ V některých městech není problém – ”mluvící” vozidla MHD, viz prezentace ”Navigace nevidomých ”

 Internet ◦ Dostatek informací ◦  informační portál pro zdravotně postižené  obsahuje seznam deseti dalších internetových adres s informacemi o turistice pro pohybově postižené  některé stránky náleží specifickému regionu Krkonoše, Šumava, Vysočina), jiné jsou celostátní  nejzajímavější je (tipy na bezbariérové ubytování, informace o přístupnosti kulturních památek a sportovišť, informace o publikovaných materiálech k cestování, internetové tipy)

 Speciální turistické značení ◦ Souvisí se zpřístupňováním turistických tras postiženým ◦ Udává sjízdnost trasy na invalidním vozíku ◦ V posledních letech velký rozvoj po celé ČR

 Doprava obecně ◦ Bezbariérová doprava ◦ Nesouvisí primárně s turistikou ◦ Často v rámci MHD ◦ Na dlouhé vzdálenosti problém (vlak, autobus) ◦ Na extrémně dlouhé vzdálenosti (letadlo) naopak problémem být nemusí (a ani nesmí, viz dále) ◦ Existují automobily se speciálními úpravami pro postižené

 Doprava vlakem ◦ Většinou pouze na vybraných regionálních tratích ve vybraných regionech – vlaky typu Regionova, Regiopanter, City Elefant nebo Žabotlam ◦ Na dlouhé tratě téměř vůbec ◦ Některé vlaky EuroCity jsou vybaveny vozem se zvedací plošinou ◦ Vlaky společnosti Leo Expres jsou bezbariérové ◦ Pokud je v nástupní i výstupní stanici zvedací plošina,je možné cestovat v zavazadlovém voze (je-li ve vlaku zařazen)

 Doprava vlakem

 Doprava autobusem ◦ Výhradně v rámci MHD, případně regionální dopravy ◦ IDS JMK nasazuje bezbariérové autobusy i na některé regionální linky ◦ Na dlouhých tratích vyloučeno

 Letecká doprava ◦ Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 1107/2006 ze dne 5. června 2006 ukládá evropským letištím povinnost umožnit leteckou přepravu osob se zdravotním postižením ◦ Letiště poskytují zdarma asistenční službu ◦ Na velkých letištích jsou nástupní chodby, které umožňují bezbariérový nástup na palubu (v ČR možné pouze v Praze) ◦ Na menších letištích se používají mobilní výtahy nebo židle jezdící po zábradlí nástupních schodů

 Letecká doprava

 Doprava automobilem ◦ Základem je obyčejný automobil, na kterém jsou provedeny dodatečné úpravy ◦ Existují specializované firmy pro úpravy automobilů ◦ Typicky se jedná o odstranění pedálů a umožnění ovládání automobilu rukama, jsou ale možné i úpravy usnadňující nástup a výstup ◦ Existují i automobily speciálně pro postižené, například Elbee

 Doprava automobilem