Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Klára Svatoňová, 2.B
Advertisements

SKAUTSKÝ KROJ Skautský kroj je jedním z mnoha symbolů skautingu. Patří však mezi ty nejdůležitější a má mnoho součástí. Jak má kroj správně vypadat Vám.
Móda za 1. světové války Zlatý věk
ODÍVÁNÍ VE STAROVĚKÉM ŘECKU.
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
Gotická móda VY_32_INOVACE_ 04 Gotická móda.
Identifikátor materiálu: VY_32_Inovace_ICT2.4_3-58
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Prezentace společenských oděvů
Rozdělení oděvů podle siluety
Barvy mají přiblížit atmosféru jednotlivých svátků a slavností.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Liturgické předměty Václav Sojka Praha 2011.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_5760_NES
Balení pro výrobu miminka nebo batolete v košilce
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4860_NES
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
VY_52_INOVACE_ZBO2_5164HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBO2_5864HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Střihové řešení tvarových odchylek oděvu
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4660_NES
Běžný život ve starověkém ŘECKU BYDLENÍ, BYDLENÍ, OBLEČENÍ OBLEČENÍ RODINA RODINA ÚČESY ÚČESY STOLOVÁNÍ STOLOVÁNÍ.
Ruské oděvy.
VY_52_INOVACE_ZBO2_5364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Renesanční móda VY_32_INOVACE_ 07 - Renesanční moda.
ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
BAROKNÍ ODĚVY. šaty bohatých ž en krásné a velmi zdobné, náro č né na oblékání a plné detail ů : šaty bohatých ž en krásné a velmi zdobné, náro č né na.
Barokní móda.
VY_52_INOVACE_ZBO2_4864HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
KELTOVÉ II.
Tomáš Maroušek Sexta Gymnázium, Třeboň, Na Sadech
VY_52_INOVACE_ZBO2_5564HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Bukovina Pyžamový den.
Vypracoval: Jozef Gibeľ
Vypracoval: Jozef Gibeľ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_19 TÉMA: Renesanční.
MOZAIKA Z HISTORIE KROJŮ A VÝŠIVEK. Novobydžovsko patřilo podle výzdobných prvků kroje do přechodné oblasti mezi Polabím a Podkrkonoším. Bylo to v době.
STAROVĚK. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_134 Jméno autora: Mgr. A. Miloslava.
Sortiment oděvních výrobků. Názvy a rozdělení výrobků k odívání se řídí normou ČSN To je závazné pro výrobu, učební texty a literaturu.
Vývoj módy od A do Z Jana Vosátková Alina Sutulová.
První světová válka ( ) změnila světový vývoj v módě.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
70. léta Móda 70 let je ve stylu sexuální revoluce.Do módy přicházejí minisukně. K dané módě se nosily dlouhé vlasy nebo účesy upravené tupým střihem.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_177_Jak se lidé oblékali TÉMA: STŘEDOVĚK.
Črta… SVATEBNÍ ŠATY V MINULOSTI. Přiléhavý střih, zdůrazněná vertikála štíhlé siluety, úzké rukávy, dlouhá sukně – gotické svatební šaty.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovské Čechy Datum vytvoření
Móda krátkých vlasů 30. léta Třicátá léta jsou charakteristická ondulací železem a rozvojem termické preparace Josef Mayer- zdokonalení termické.
Móda a její přesah do dnešní doby
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zpracovala: Barbora Brožíková IX. ročník 2012/2013
Gotika Bolfíková Nikola.
Jak se lidé oblékali Zpracovala : Terezie Baková Magdaléna Machová
Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Francouzská revoluce a direktorium
Novověk - Renesance.
Druhá polovina 19. století (druhé rokoko)
SECESE Poslední móda dlouhých vlasů u žen.
Móda krátkých vlasů: 60. léta
První světová válka ( ) změnila světový vývoj v módě.
HYGIENA A LÍČENÍ Hygiena byla samozřejmostí.
70. léta Móda 70 let je ve stylu sexuální revoluce. Do módy přicházejí minisukně. K dané módě se nosily dlouhé vlasy nebo účesy upravené tupým střihem.
Středověká společnost- vrcholná
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
ženy: jedno jméno např.: Cornelia st.
Transkript prezentace:

Zpracovala Irena Krištofová

 Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky a obrázky  Nov ý vynález  Prameny  Konec  A dotazy ???????????

 Tuniky zdůrazňující tvar těla, plášť a opasek ležící na bocích typické pro evropskou módu 14 a 15.století byl střih, a to jeho nespočetné variace a mnohotvarost.  Ženský oděv 14. století, podobně jako mužský, měl zdůrazňovat tvar postavy.Základem byla spodní tunika s úzkými rukávy a svrchní tunika ve více střihových variantách, známý pod názvem bliaud. Sukně přiléhala těsně k tělu, rukávy měly obvykle ozdobné cípy, pachy. Průramky, výstřih.Okraj sukně býval lemován kožešinou. Významným doplňkem šatů byl opasek. V první polovině 14. století mohl být úzký a dlouhý, v druhé polovině 14. století byl pro snížení polohy sukně kratší, silnější a těžší a ležel vždy na bocích.

 Dříve ženy podle toho jaké měli šaty museli mít účes.A dívky které nebyli vdané nosili rozpuštěné vlasy, ozdobené čelenkami z pásků látky. A víše postavené dívky nosily třeba místo korunky čelenku posázenou diamanty a drahým kovem(občas ozdobené perlami).Symbolem vdané ženy byl čepec. Ty nejjednodušší byly čtvercové závoje zdobené volánky a výšivkami. Koncem 14. století vznikl tzv. henin, dlouhý špičatý klobouk z jehož špičky vlál závoj. Starší ženy nosily podviky( pruhy plátna) které kryly hlavu, tváře, hrdlo i ramena.

 Mužský oděv měl lněnou či hedvábnou košili. Přes tu se dával spodní a svrchní kabát.Podle toho jaký byl kabát takové postavení měl ten kdo ho nosil.  Kabát měštana byl v horní části přiléhavý, od pasu rozšířený. Šlechtické kabáty byly kratší, vatované, měly široká ramena, hluboký výstřih a malý stojatý límec. V této době už lidé uměli šít nohavice jakoby do balonů, vzadu byli spojené švem. Pestré v tomto období byly mužské pokrývky hlavy, od plstěných, pletených a kožešinových čapek až po klobouky a barety. Nosily se vyšší válcovité čapky s přehnutým koncem, do módy ale přicházely i síťované čepce a turbany.

 V tomto období se také objevuje nový druh zapínání. Dosud se používalo šněrování, ale nyní se objevil nový vynález – zapínání na knoflíky a knoflíkové dírky

 Google.cz   Kostymérna  Fotky