Pokus vyndání mince suchou rukou Vypracoval: Matěj Padevět.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Advertisements

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
Změny teploty těles tepelnou výměnou
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Účinky gravitační síly na kapalinu
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Einsteinem to nekončí, aneb fyzika kolem nás Pokusy na téma: ZMĚNA TLAKU VZDUCHU.
Podle žáků kvarty gymnázia TGM Hustopeče
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_79.
Tlak plynu v uzavřené nádobě
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
Měření atmosférického tlaku
Hg UVÁDÍ WO – DI – AK – III HRÁTKY SE VZDUCHEM. Třetí soutěžní seminář je pro studenty prvních ročníků SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
9. Hydrodynamika.
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Podmínky života na Zemi
Krajina a životní prostředí
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
VY_32_INOVACE_8A7 Kyslík a hoření
Přetlak, podtlak, vakuum
POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
Efektní chemické pokusy
LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ Vypočítejte látkové množství oxidu uhelnatého, ve kterém je 9, molekul tohoto plynu. Řešení: - pro výpočet použijeme vztah n.
PLYNY.
Vznik a vývoj atmosféry Země
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zajímavé pokusy na téma atmosférický tlak 1.Může tlak vzduchu zdeformovat plechovku? Budeš potřebovat : plechovku, vzduchotěsný uzávěr plechovky, rukavice.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_15 Název materiáluAdiabatický.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Difúze a Brownův pohyb (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
VY_32_INOVACE_07_PRV_Vzduch
Kouzelné ruce Pomůcky - Papír, nůžky, špendlík, modelína, obyčejná tužka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
Zajímavé chemické pokusy
VZDUCH Vzduch je všude kolem nás. Tvoří obal kolem země – atmosféru. Většinou ho nevidíme. Vidíme, když fouká vítr a poletuje listí nebo sněhové vločky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Uhlí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tlak plynu v uzavřené nádobě
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Pokus. konec.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mineralogie.
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
Rozvoj čtenářské a digitální gramotnosti ve výuce chemie
Transkript prezentace:

Pokus vyndání mince suchou rukou Vypracoval: Matěj Padevět

Pomůcky Pomůcky: skleněný pohár, mělký talíř, voda, mince, zápalky, korková zátka, lepidlo

Postup Realizace: Do mělkého talíře nalijeme vodu asi do výšky 3mm a hodíme do ní kovovou minci. Do vnitřní (vysouvací) části zápalkové krabičky, přibližně do středu, přilepíme korkovou zátku, jejíž druhý konec nařízneme. Do zářezu vsuneme 5 zápalek a takto připravenou "loďku" položíme na vodu v talíři. Zápalky zapálíme a rychle jejich zakryjeme skleněným pohárem, který položíme na talíř. Pozorujeme, že po krátkém čase zápalky zhasnou a současně dochází k nasávání vody z talíře do sklenice. Voda je nyní v poháru a minci můžeme vzít z talíře, aniž jsme si namočili ruce.

Vysvětlení Vysvětlení: V okamžiku, kdy hořící zápalky zakryjeme pohárem, dochází k chemické změně vzduchu v poháru, která je způsobena hořením. Kyslík se mění na oxid uhličitý a oxid uhelnatý. Počet částic v plynu se však změní (poklesne), protože molekuly oxidu uhličitého interagují s vodou v poháru a část z nich přejde do vody. Zmenšil se tedy počet částic plynu, proto poklesl jeho tlak v důsledku vzniku tohoto podtlaku došlo k nasávání vody do sklenice. Podrobné vysvětlení tohoto jevu je však poměrně složité.

Google [online] [cit ]. Google. Dostupné z WWW:. Citace