EXKURZE DO KUTNÉ HORY ANEŽKA PROCHÁZKOVÁ. CO JSME VŠECHNO VIDĚLI CHRÁM SVATÉ BARBORY MOROVÝ SLOUP PANNY MARIE NEPOSKVRNĚNÉ KAMENNÝ DŮM KAMENNÁ KAŠNA VLAŠSKÝ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

Velká výprava za krásami českého gotického středověku a nádherou českého baroka Mons Cuthna – Kuttenberg – Kutná Hora 9. června a 6. ročník ZŠ.
Kutná Hora dříve druhé město Českého království, odkud vytékal ,,stříbrný potok pražských grošů“ město zapsané od r na listinu Světového kulturního.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Památky UNESCO v České republice
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Exkurze na p ř e č erpávací vodní elektrárnu se uskute č nila DLOUHÉ STRÁNĚ.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.
Tematická oblast Pražský groš Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
říčka Balinka Ze Stránecké Zhoře jsme vyšli brzo ráno podél říčky Balinky a nově upraveného rybníčka do malebné vísky Frankův Zhořec. Tady jsme se.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Kutná hora Lilit Sahakyan. Kutná hora ● Chrám sv. Barbory ● Starodávná kašna ● Kostel sv. Jakuba ● Valašský dvůr ● Morový sloup.
Brno Jan Sehnal VI. tř. Hlavní nádraží  Je nejdůležitější osobní nádraží v Brně  Je postaveno ve slohu SECESE  Je kulturní.
PETR BEZRUČ SELFIE ZPRACOVALY: RENÁTA FIALOVÁ A VERONIKA DAMKOVÁ.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
STARÉ MĚSTO (PRAHA) - z 8. století zmínky o osídlených hradištích - v 11. století na místě náměstí bylo tržiště - po roce 1230 spojením několika osad se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
Svatý Norbert je zakladatel řádu Premonstrátů. Premonstrátský klášter v Louce byl po šest století jedním z nejvýznačnějších klášterních komplexů. Velkolepou.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
KUTNÁ HORA.  Dříve téže zvána jako České Athény  Je okresní město ve Středočeském kraji  Významná městská památková rezervace, zapsaná na seznamu světového.
•Rakovník královské město•
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
N. Sedláková E. Jarabicová
Název školy: Základní škola Městec Králové
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Dějiny ČR – gotický sloh
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
Druh učebního materiálu
Ještěd.
Kultura středověku.
Metodický list / anotace:
Česká republika - Kutná Hora
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
PŘEMYSLOVCI.
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Autor: Andrea Kolářová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Romantismus - architektura
Téma (název prezentace)
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku
ŠABLONA III/2 Baroko u nás
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
Paříž Veronika Nováková, 4.A.
Kostely v Plzeňském kraji
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

EXKURZE DO KUTNÉ HORY ANEŽKA PROCHÁZKOVÁ

CO JSME VŠECHNO VIDĚLI CHRÁM SVATÉ BARBORY MOROVÝ SLOUP PANNY MARIE NEPOSKVRNĚNÉ KAMENNÝ DŮM KAMENNÁ KAŠNA VLAŠSKÝ DVŮR KOSTEL SVATÉHO JAKUBA STARŠÍHO JEZUITSKÁ KOLEJ

CHRÁM SVATÉ BARBORY JE V POZDNĚ GOTICKÉM SLOHU JE ZASVĚCENÁ SV. BARBOŘE, KTERÁ JE PATRONKOU HORNÍKŮ KVŮLI NEDOSTATKU STŘÍBRA SE PŘESTALA STAVĚT DOSTAVENA DO DNEŠNÍ PODOBY BYLA AŽ V 19. STOLETÍ JE NA SEZNAMU SVĚTOVÉHO DĚDICTVÍ UNESCO

JEZUITSKÁ KOLEJ JE TO BAROKNÍ STAVBA NACHÁZÍ SE MEZI HRÁDKEM A CHRÁMEM SVATÉ BARBORY V 18. STOLETÍ SLOUŽILA VOJENSKÉMU ERÁRU PŮVODNĚ BYLA STAVĚNA DO PÍSMENE E, NEDOSTAVĚLA SE A KVŮLI TOMU JE DO PÍSMENE F

MOROVÝ SLOUP PANNY MARIE NEPOSKVRNĚNÉ POSTAVEN V 18. STOLETÍ BAROKNÍ MOROVÝ SLOUP JE TO PŘIPOMÍNKA MOROVÉ EPIDEMIE KOLEM SLOUPU SE PROLADLA ZEM O NĚKOLIK METRŮ (DŮSLEDEK PODZEMNÍCH CHODBIČEK NA TĚŽBU STŘÍBRA)

KAMENNÝ DŮM JE POSTAVEN V POOZDNĚ GOTICKÉM SLOHU JE TO MĚŠT´ANSKÝ DŮM JE NA SEZNAMU SVĚTOVÉHO DĚDICTVÍ UNESCO

KAMENNÁ KAŠNA POZDNĚ GOTICKÁ STAVBA NAVRHL JI ARCHITEKT, KTERÝ NAVRHL CHRÁM SVATÉ BARBORY KAŠNA SLOUŽILA JAKO ZDROJ PITNÉ VODY, JELIKOŽ VODA Z POTOKA BYLA OTRÁVENÁ JEDOVATÝMI KOVY, KTERÉ SE DO VODY PŘIMÍCHALI PŘI TĚŽBĚ STŘÍBRA

KOSTEL SVATÉHO JAKUBA STARŠÍHO JE TO GOTICKÁ STAVBA POSTAVEN MEZI 14. – 15. STOLETÍ JE NA SEZNAMU SVĚTOVÉHO DĚDICTVÍ UNESCO

VLAŠSKÝ DVŮR BÝVALÁ RAZÍRNA MINCÍ ZPRACOVÁVALO SE ZDE STŘÍBRO, RAZILI SE ZDE PRAŽSKÉ GROŠE A POSÍLALY SE DO PRAHY KDYŽ PANOVNÍK ČESKÉ ZEMĚ PŘIJEL DO KUTNÉ HORY OBÝVAL ZDE BĚHEM STALETÍ SE NĚKOLIKRÁT PŘESTAVOVAL NACHÁZÍ SE ZDE POKLADNICE A DO KAMENNÉHO FUTRA NA DVEŘE JE VYTESÁNO LATINSKY „NEDOTÝKEJ SE MNE´´ JE ZDE ZASEDACÍ MSTNOST

DĚKUJI ZA POZORNOST