Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Název školyHotelová škola Mariánské Lázně Adresa školyKomenského 449/6, Mariánské Lázně Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_KČ-P-METABOLISMUS.
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Sacharidy ve výživě ryb
Trávicí soustava.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_576_ Jatečné zpracování zvířat 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_548_ Výroba cukru Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_432_Kmitání a vlnění Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_577_ Bourání masa Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_583_Trávící soustava_3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_546_ Výroba cukru 3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola, Hradec Králové
VÝŽIVA A HYGIENA POTRAVIN
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Vladimír Skopal Průřezové téma:Člověk a svět práce Předmět:Chov hospodářských zvířat Ročník:2 Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, rozdělení trávící soustavy, seznámení se základními pojmy – způsoby trávení Klíčová slova:trávící soustava, trávení, vstřebávání, enzymy, biologické trávení, mechanické t., Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

Trávení

t.s.- 5_2 Trávení je …. ? - typy trávení - mechanické - biologické (mikrobiální) - chemické Mechanické trávení - podoby - rozmělňování - zuby, stěny trávící trubice (předžaludky, žaludek, grit) - bobtnání (předžaludky, vole)

t.s.- 5_3 Biologické trávení - a) Lepší využitelnost krmiva (stravitelnost) - - vláknina - kde se nachází, …… - funkce vlákniny (skot 15 – 24 %) - stáří rostliny a množství vlákniny b) „Výroba“ bílkoviny z NPN - - nekrmíme krávu, ale ….. - čím je tvořena molekula bílkoviny - močovina - možnosti využití - nebezpečí otravy

t.s.- 5_4 Chemické trávení - pomocí enzymů, které jsou produkovány …… Glycidy - monogastři sacharáza amyláza maltáza škrob disacharidy monosacharidy (glykogen) laktáza

t.s.- 5_5 Glycidy - polygastři - převážná část mikrobiálně zkvašena na TMK a tyto jsou hlavním zdrojem energie - bachor krávy za 24 hod g TMK, to odpovídá 84 MJ, což je cca 80 % potřeba energie - proto šroty obilovin - fyziologicky kyselé krmivo - hrozí acidóza (zásady zkrmování KS u dojnic, směsná KD) - ostatní nezkvašené cukry jsou tráveny v další části trávící trubice jako u monogastrů (termické úpravy s cílem ochránit glycidy před mikroorganismy)

t.s.- 5_6 Lipidy (tuky) lipázy žaludeční, pankreatická, střevní lipidy ………………………………… glycerol + vyšší mastné kyseliny Bílkoviny (proteiny) pepsin trypsin bílkovina AK erepsin

t.s.- 5_7 Kontrolní otázky 1)Co to je trávení? 2)Proteolytické enzymy a jejich „nástup do práce“- kde? 3)Tři možnosti kterak otrávit zvíře močovinou? 4)Co mají společného vláknina a stravitelnost krmiva? 5)Jak můžeme z neznalosti způsobit u dojnice acidózu? 6)Která podoba mechanického trávení je nejúčinnější u skotu a u kura domácího? 7)Které enzymy tráví tuky? 8)Jak probíhá mechanické trávení ve volete husy? 9)Co je to pepsinogen?