PROTEINY Řec. „proteios“=prvořadý Sloučeniny polypeptidového charakteru, které se nalézají ve tkáních všech živých organizmů syntéza: Rostliny + některé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biologická role proteinů
Advertisements

PROTEINY Dr. Jana Novotná.
Aminokyseliny.
Bílkoviny Proteiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
T-exkurze podzim …  Moje nejoblíbenější předměty ve škole (navštěvuji gymnázium) jsou chemie, informatika a matematika.  Byla jsem nadšená, když.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Biologie buňky chemické složení.
Struktura a vlastnosti bílkovin.
BÍLKOVINY (STRUKTURA)
Vodíkové vazby (vodíkové můstky)
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Aminokyseliny, proteiny, enzymologie
Bílkoviny a nukleové kyseliny
valin izoleucin leucin methionin
Chemická stavba bílkovin
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
STRUKTURA A VLASTNOSTI PROTEINŮ
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny a bílkoviny
AMINOKYSELINY PROTEINY
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Proteinové interakce Proteinové komplexy interaktom
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Sacharidová složka nukleotidů
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Bílkoviny. Obsah Význam a vlastnosti bílkovin Složení bílkovin – aminokyseliny Struktura bílkovin Přehled bílkovin - fibrilární a globulární bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
A MINOKYSELINY, PEPTIDY, BÍLKOVINY – STRUKTURA, VLASTNOSTI Mgr. Jaroslav Najbert.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Aminokyseliny Proteiny upraveno v rámci projektu OPPA Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu hl. města Prahy v.
1 PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Úvod do molekulární biofyziky I
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Peptidy Oligopeptidy Polypeptidy
Protilátky Nejdůležitější Vlastnosti:
α- aminokyseliny a bílkoviny
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
C5720 Biochemie 03- Fibrilární bílkovin Petr Zbořil 9/17/2018.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Úvod do molekulární biofyziky I
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
02-Peptidy a bílkoviny FRVŠ 1647/2012
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Transkript prezentace:

PROTEINY Řec. „proteios“=prvořadý Sloučeniny polypeptidového charakteru, které se nalézají ve tkáních všech živých organizmů syntéza: Rostliny + některé mikrorganizmy  CO 2, H 2 O, N- anorganické sloučeniny Živočichové  neschopnost syntézy de novo

Funkce proteinů

Struktura proteinů primární struktura struktury vyšších řádů tj. sekundární, terciární a kvartérní- Nekovalentní interakce uplatňující se v proteinech: iontové vazby vodíkové vazby interakce polárních skupin s vodou (hydratace) hydrofobní interakce

Sbalování proteinu = folding proces, kterým se vytváří sekundární a terciární struktura proteinu se označuje jako sbalování proteinu = folding

Proteiny tepelného šoku = HSP =Hsp = hsp = heat shock proteins HSP 70 a HSP 60

PRIMÁRNÍ STRUKTURA PROTEINŮ je určena pořadím (sekvencí) jednotlivých aminokyselin v peptidových řetězcích proteinů a kovalentními vazbami mezi nimi - peptidová vazba - příčné vazby = vedlejší vazby 1) disulfidové vazby- proteindisulfidizomerasa = PDI

2) esterové vazby 3) amidové vazby sekvence aminokyselin v peptidovém řetězci je determinována (určena) geneticky – tj. genetickou informací obsaženou ve strukturních genech v primární struktuře proteinu je pak obsažena informace, podle které se tvoří sekundární, terciární a kvartérní struktura a realizuje se tak biologická funkce

SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA PROTEINŮ pro její vznik je rozhodující zejména tvorba vodíkových vazeb mezi –CO- a –NH- skupinami peptidových vazeb rozlišujeme 3 základní typy sekundárních struktur: 1) pravidelné sekundární struktury = periodicky uspořádané – náleží tam: a) helikální struktury b) beta struktury 2) nepravidelné sekundární struktury 3) ohybové sekundární struktury

Pravidelné sekundární struktury Helikální struktury číselné symbolika (Bragg) ve tvaru n m, kde: n = počet zbytků aminokyselin na jednu obrátku helixu m = počet atomů v kruhu, včetně vodíkových atomů tvořících vodíkové vazby na základě této symboliky rozlišujeme 3 typy helixů: 1) helix 3,6 13 =  - helix 2) helix ) helix 4,4 16 =  - helix

Helix 3,6 13 =  - helix  je pravotočivý torzní úhly:  = -57°,  = - 47° n = 3,6 zbytků aminokyselin na jednu obrátku p (výška závitu) = 0,54 nm vzdálenost jednoho C  od druhého je 0,15 nm na jeden závit připadá průměrně 0,54 nm   - helix lze promítnout do válce o šířce 1 nm

 helix 3,6 13 =  - helix – a)  helix 3 10 – b)  helix 4,4 16 =  - helix – c)

Beta struktury  -skládaný list =  -hřeben =  -sheet =  -pleated sheet

 orientace poskládaných řetězců může být: 1)antiparalelní 2)paralelní (3) smíšená = mixed)

spojení mezi částmi polypetidového řetězce tvořícího skládaný list se realizuje: 1) pomocí tzv. vlásenky = vlásenkové struktury = hairpin (běžně) 2) pravotočivým příčným spojením (běžně) = right-handed crossover 3) levotočivým příčným spojením (vzácně) = left-handed crossover Nepravidelné sekundární struktury  náhodné klubko = random coil

Ohybové sekundární struktury 2)  - otáčka =  - smyčka 1)  -otáčka =  -otočka = reverzní smyčka =  -turn =  - bend

Supersekundární struktury = suprasekundární struktury proteinů = motivy A= four helix bundle, B= hairpin struktura, C= struktura řeckého klíče D= jelly roll motiv, E=  -sandwich, F=  -barrel, G=  /  barrel

TERCIÁRNÍ STRUKTURA BÍLKOVIN Domény (A)-doména cytochromu b, (B)-doména laktátdehydrogenasy, (C)-doména L řetězce Ig

KVARTÉRNÍ STRUKTURA PROTEINŮ  oligomerní proteiny  protomery = monomery vazba mezi podjednotkami :

Hierarchie prostorových struktur proteinových molekul

INTRACELULÁRNÍ PROTEOLYTICKÉ MECHANISMY Proteazomy

Schéma cyklu ubikvitinu Ubikvitin

FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI PROTEINŮ

IZOLACE PROTEINŮ Závislost rozpustnosti proteinů na koncentraci solí. koncentrace solí v roztoku se vyjadřuje jako iontová síla (I) I = 1/2  c i Z i 2 c i = molární koncentrace daného iontu Z i = náboj daného iontu při vysokých iontových silách rozpustnost proteinů klesá  tento jev se označuje jako vysolování proteinů

DENATURACE PROTEINŮ

KLASIFIKACE BÍLKOVIN Jednoduché bílkoviny Sérumglobuliny Tkáňové globuliny: myozin GLOBULINY ALBUMINY SérumalbuminyTkáňové albuminy

Fibrinogen molekula se skládá ze tří párů nestejných, ale homologních bílkovinných řetězců: (A  aa, B  aa,  aa) fibrilární oblast molekuly je tvořena třemi vzájemně se ovíjejícími  -helixy (coiled-coil) terminální části molekuly jsou globulární

SKLEROPROTEINY Kolagen

KERATIN

FIBROIN

MYOGLOBIN

HEMOGLOBIN HbA-  2  2 HbA 2 -  2  2 HbF -  2  2 HbS-  2  2 S =  2 S

Srpkovitá anémie

hemoglobin jeví charakteristické absorpční pásy v oblasti VIS (Hb 555 nm= max., HbO a 576 nm = max) Fyzikální vlastnosti hemoglobinu