Učení a výchova prostřednictvím aktivit v přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha Katedra Sportů v přírodě Oddělení Turistiky, sportů a výchovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Taktická příprava Michal Lehnert.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Technická, taktická a psychologická příprava
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Role školního koordinátora EVVO
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
Zdravá škola.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Definice managementu.
Teorie vzdělávání dospělých
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
Koncepce aktivit v přírodě a jejich odraz ve studijním směru Jan Neuman Katedra Sportů v přírodě UK FTVS Odd. Turistiky, sportů a výchovy v přírodě Tento.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
PRAVIDLA V MŠ – HRA NA AUTA Ivana Šůsová. Seřaď podle rychlosti Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Sémantika dobrodružné výchovy Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Výzva a aktivity v přírodě
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Pedagogické disciplíny
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Poznávací schopnosti, vnímání
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
Pravidla ve školce – správné chování v MŠ
Standardy pro základní vzdělávání
Hra na barevná auta III. Jaroslava Růžičková.
Přiřaď vitamíny Zdraví.
Děti a sport Jazyk a řeč.
Vývoj motýla Vnímání.
Bc. Miloslava Vavříková
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Učení a výchova prostřednictvím aktivit v přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha Katedra Sportů v přírodě Oddělení Turistiky, sportů a výchovy v přírodě Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Aktivity v přírodě a výchova v přírodě  Aktivity v přírodě (AP) jsou pohybové a sportovně orientované aktivity, které co nejméně narušují přírodní prostředí.  AP se většinou provádějí v novém sociálním a přírodním prostředí.  AP obvykle zahrnují také nové a méně obvyklé aktivity.  AP tvoří důležitý okruh činností v koncepci výchovy v přírodě.

Orientace aktivit v přírodě  Chceme li pomocí AP působit na rozvoj osobnosti, musí splňovat určité podmínky.  Zadávané úkoly budou většinou vyžadovat kooperaci uvnitř malé skupiny.  Skupina se snaží plnit úkoly dle svých předpokladů. Jsou zde zdůrazněny také nároky na jednotlivce.  Kompetence skupiny řešit úkoly roste i s podporou vedoucího.  AP nejsou samoúčelné, jsou předkládány jako výzvy - šance (prostředky či metafory).  Působení AP je podporováno vhodnými metodami čerpající ze zkušenosti z oblasti pedagogiky, sociální psychologie eventuálně i terapie.

Odpovídají charakteristika výchovy v přírodě  Pro aplikaci AP je důležitá široká koncepce výchovy v přírodě.  Výchova - v přírodě (in), pro přírodu (for), o přírodě (about), prostřednictvím přírody (through).  Výchova v přírodě je vícerozměrná.

Dimenze výchovy v přírodě  Rozšiřuje strukturované vyučovací aktivity (tedy i AP) mimo třídu, dotýká se problémů společnosti, přírodního prostředí i jiných oblastí.  Obsah zahrnuje informace o přírodním prostředí a jeho vztazích, o dovednostech pro pobyt v přírodě, o vztazích lidí k přírodě, a o vlivech člověka na přírodu.  Výchovu v přírodě chápeme také jako vyučovací metodu.

Výchova v přírodě jako metoda výuky  Výchova v přírodě (VP) využívá aktivity v přírodě (AP) jako prostředek učení.  VP zahrnuje všechny 3 oblasti učení: poznávací, emocionální, psychomotorickou.  Příklad skalního lezení: - poznávací oblast - geologická struktura, fauna, flora, - poznávací oblast - geologická struktura, fauna, flora, kvalita jistících prostředků; kvalita jistících prostředků; - emocionální oblast - vztah lidí k ochraně přírody - emocionální oblast - vztah lidí k ochraně přírody v lezeckých oblastech, uchování pro další generace; v lezeckých oblastech, uchování pro další generace; - psychomotorická oblast - lezecké dovednosti, rozvoj - psychomotorická oblast - lezecké dovednosti, rozvoj pohybových schopností. pohybových schopností.

Vhodnost zkušenostních metod výuky  Zkušenostní učení (Experiential Learning). Často charakteristika “learning by doing“.  Přesněji to je proces ve kterém žák (učící se) získává (konstruuje) znalosti, dovednosti a hodnoty prostřednictvím přímé zkušenosti (bezprostředního prožitku).  Teoretické základy vychází z učení J. Dewey a D. Kolb.

Zkušenostní učení I.  Klasický Kolbův (1984) cyklus učení zahrnuje 4 způsoby zpracování informací a zároveň 4 styly učení: -1. Konkrétní zkušenosti spojené s prožíváním; -2. Pozorování a reflexe spojené s vnímáním; -3. Formování abstraktních modelů spojené s myšlením; -4.Testování modelů v nových situacích, aktivní experimentování odpovídající konání - aktivitě.

Zkušenostní učení II.  V reálném životě bychom spíše mohli hovořit o spirále, jak ukazuj stránky OWB Česká cesta.  D. Kolb předpokládá, že styl učení se mění s věkem: -Do 15 let se získávají poznatky a dovednosti; -Od 16 do 40 let se označuje jako specializování - nacházení místa ve světě; -Od 40 let se hovoří o integrování - prohloubení zkušeností a aktualizování dalších schopností

Zkušenostní cyklus výuky (Experiential teaching cycle)  Je to model zahrnující více detailů pro učitele a vedoucí.  1. fáze Znalosti. Aplikovat zkušenostní učení vyžaduje interdisciplinární nadhled a znalost skupiny, časový prostor, zařízení, vybavení a standardy, znalost celé palety aktivit v přírodě.  2. fáze Plánování. Potřeba strukturovat aktivity tak, aby vyhovovaly záměru učitele či vedoucího. Podpora záměru aktivitami z jiné oblasti.  3. fáze Uskutečnění, provedení. Vedení a usnadňování aktivit, získávání prožitků a zkušeností. Aktivní pozorování a komentování průběhu aktivit. Role informátora a toho, kdo problémy vysvětluje. Je třeba nechat prostor pro určitou nejistotu a vlastní přínos žáků.

Zkušenostní cyklus výuky I  Fáze 4. Reflexe a diskuse Sledování toho, jak byly splněny cíle lekce či programu. Jak akce proběhla z pohledu účastníků.  Fáze 5. Evaluace, zhodnocení. Zhodnocení úspěšnosti lekce či programu. Určení stupně splnění cíle.  Fáze 6. Přizpůsobení, adaptace. Rozhodování o dalších lekcích či o pokračování programu tak, aby další aktivita byla ještě lépe strukturována pro vybranou skupinu.  Pro kvalitní výsledek výuky je důležité záměrné propojování učiva a aktivita a nasazení učitele či vedoucího.

Účastníci, žáci, studenti  Velké rozdíly v motivaci pro učení v různých věkových skupinách.  Nejdůležitější je umění vtáhnout účastníky do programu či aktivity.  Dosáhnout toho, aby účastníci viděli přínos aktivity či programu.  Aplikovat poznatky „Flow“. Student bude nejvíce motivován k učení, jestliže velikost výzvy (náročnost úkolů) bude vyrovnána s jeho zájmy a Dovednostmi (schopnostmi).

Obsah učiva, program  Nejedná se o typické sportovní aktivity (dovednosti, výkon).  Aktivity v přírodě mají motivační náboj.  Ideální možnosti pro zapojení poznávací, tělesné i smyslové stránky.  Obsah je zaměřen na koncepci a dovednosti, které aktivity v přírodě vyžadují.

Organizace a řízení výuky  Aplikace aktivit v přírodě vyžaduje pravidla pro chování žáků a komunikaci mezi žáky a učitelem.  Diskuse s následným napsáním pravidel jednání a chování.  Respektovat cíle školy, úkoly učitele či vedoucího, cíle účastníků atp.  Pohovořit či sepsat očekávání a obavy účastníků.  Větší skupinu je možné při výuce rozdělit na několik malých týmů (3-5) a v každém určit jednoho vedoucího.  Pro komunikaci se skupinou při výuce volit kruh, polokruh nebo rozdělení do malých skupin.

Předpoklady výchovných aplikací aktivit v přírodě  Učení prostřednictvím aktivit v přírodě je vždy zkušenostní. Zaujmutí účastníků.  Vždy musí docházet k určitému vztahu k přírodě.  Vždy se vyžaduje reflexe, zobecnění a následná aplikace.  Záměrně se uvažuje o interdisciplinárním přístupu.

Důraz na výchovu charakteru  Vedle zakotveného interdisciplinárního programu se sleduje formování charakterových rysů.  Starostlivost, pomoc lidem v nouzi. Občanství – spolupráce na zlepšování školy, organizace i společnosti. Ochrana přírody.  Odvaha stát za správnými názory i když to zrovna není výhodné a populární. Trpělivost při překonávání obtíží. Vytrvalost v dokončování aktivit.  Respektování jiných lidí. Odpovědnost - nejdříve přemýšlet a pak jednat. Důvěryhodnost - hrdý na plnění slov a činů.

Proč v dnešní době využívat aktivity v přírodě jako prostředky učení ?  Naplnění potřeby efektivního učení.  Setkávání se základními vztahy, zakoušení reality v návalu abstraktních koncepcí.  Realismus v učení a výchově. Spojení symbolů s realitou.  Uvědomění si vlastní existence. Překlenout oddálení člověka od přírody.  Ocenění přírodního prostředí. Povzbuzení gramotnosti ve vztahu k přírodnímu prostředí.  Kvalitní zážitky a rekreace, příspěvek ke zdraví a zdatnosti.Kvalita života.  Učení se jednat s lidmi a chápat jedinečnost každého člověka.

Literární zdroje  Amesberger,G. Persönlichkeitsentwicklung durch Outdoor-Aktivitäten? Frankfurt am Main: Afra-Verlag,1992.  Bunting,C,J. Interdisciplinary Teaching Through Outdoor Education.Champaign: Human Kinetics,  Mareš,J. Styly učení žáků a studentů. Praha:Portál,1998.