Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
Informativní schůzka k programu 1M Praha
Informační zdroje pro výzkum - INFOZ programy LI a 1N projekt NK ČR konsorcia Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
1 II. informativní schůzka k předkládání návrhů projektů do programu Výzkumná centra Praha, 2. dubna 2004.
VĚDA A VÝZKUM Leoš Horníček Vymezení VaVaI příslušnými předpisy
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2010 posedmnácté Pavel Švejda Praha, 30. listopadu 2010 INOVACE 2010, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
EUROCENTRUM LIBEREC Informace pro podnikatele Třída 1. máje Liberec 3 Telefon:
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Aktuality Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Národní inovační systém
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fond rozvoje sdružení CESNET
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Michal Šperling - EUREDIS
Aktuality Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…

Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém, veřejná data o:  Centrální evidence aktivit – CEA  Centrální evidence projektů – CEP  Evidence veřejných soutěží (o projekt) – VES  Rejstřík informací o výsledcích – RIV  Souhrnná informace o každé výzkumné organizaci, ta je povinna do systému přispívat

NK jako výzkumná organizace  Dvoustupňová prověrka  Zakotveno ve zřizovací listině NK  Vlastní výzkum  Infrastruktura (tzv. malá infrastruktura)  Obecná jako paměťová organizace  Infrastruktura pro hodnocení výsledků VaV v ČR (spolupráce s RVVI)  Z tohoto titulu nárok  Až na 100% financování projektů  Podporu rozvoje jako výzkumné organizace

Financování výzkumu  Vlastní prostředky  Programové financování, tj. prostřednictvím projektů z různých programů  Poskytovatelů v ČR (GA ČR, jednotlivá ministerstva)  Evropské komise (končí projekty 7. rámcového programu, Eureka!, začíná Horizont 2020)  EHP a Norské fondy  Strukturální fondy (Výzkum a vývoj pro inovace)  Institucionální financování (dříve výzkumné záměry, dnes na základě Koncepce rozvoje NK jako výzkumné organizace)

Charakter VaV v NK  Základní výzkum (institucionální a eventuálně GA ČR)  Aplikovaný výzkum (programové financování ostatní)  Převládá aplikovaný výzkum v oblasti informačních technologií a ochrany fondů.  Základní výzkum v oblastech zhodnocení historických fondů, muzikologie, slavistiky, příp. knihovní vědy  Výzkumné instituce jsou hodnoceny na základě dosažených výsledků (vliv na výši institucionálního financování)

Další projekty  Program VISK, tj. Veřejné infomační služby knihoven – soutěže o projekt (pracovníci NK jsou koordinátory podporgramů)  Programy Evropské komise (eContent, Kultura, …) … pouze projekty mezinárodních konsorcií – mezinárodní soutěže o projekt  Projekty EHP a Norských fondů (digitalizace monografií 19. stol.)  Strukturální fondy (Národní digitální knihovna) – do budoucna spolupráce s odborem projektového řízení MK (podáno několik projektových záměrů vč. záměru na zřízení projektové kanceláře pro tyto projekty – MK může poskytnout manuál a SW pro projektové řízení)  Projekty UNESCO a další

Pojmy ve VaV  Poskytovatel  rozvíjí programy, které se realizují prostřednictvím projektů, o něž se soutěží  Financuje institucionální výzkum  Nositel - spolunositel  Řešitel - spoluřešitel – odpovídá nositeli a poskytovateli za správnost věcného řešení, nositeli za čerpání finančních prostředků  Služby ve výzkumu a vývoji

Mezinárodní spolupráce  Členství v mezinárodních nevládních organizacích (IFLA, CENL, CERL, IAML, IIPC, TEI Consortium, …)  Spolupráce s dalšími organizacemi, v NK tradice spolupráce s UNESCO  Paměť světa (pilotní projekty, světová cena Jikji v r. 2005)  Osobní členství v komisích a subkomisích Paměti světa (AK)  Spolupráce s IFAP (Information For All Programme)  Partnerství v mezinárodní výměně publikací  Partnerství digitální knihovny Manuscriptorium  Bilaterální smlouvy  Partnerství v projektech (TEL/EUROPEANA, projekty EK)