Informační seminář k projektům, programům a stipendiím pro podporu mezinárodní spolupráce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Petra Taušl Procházková Markéta Kohoutková
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
MOBILITY VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ A PRACOVNIC Mgr. Libor Daněk Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji MŠMT 2. prosince 2010.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Státy Evropy regionální dělení.
Dům zahraniční spolupráce Seminář IPC UK v Praze „Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy“
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Kontakt: Sídlo: Pošta: Údolní 53Arna Nováka Brno
Informační schůzka k programu. Erasmus+ Program ERASMUS+ se zaměřuje na spolupráci vysokoškolských institucí a vysokoškolských institucí s podniky. Program.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Mgr. Katarína Kukurová Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Central European Exchange Programme for University Studies
EHP a Norské fondy Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni Vlastimil Vaněk Ministerstvo financí ČR.
Zahraniční stáže- Evropské programy
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Vědecká prezentace v botanice a zoologii Eva Řehulková.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 South Moravian Programme for Distinguished Researchers Programme of the Region of South Moravia – co-funded by Marie Curie Actions SoMoPro II South Moravian.
Stáže a stipendia - další programy a možnosti I DZS – Dům zahraniční spolupráce (programy pro mobilitu jednotlivců: CEEPUS, AKTION, Norské fondy a fondy.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, Přednášející: Dr. Christof.
1 South Moravian Programme for Distinguished Researchers Programme of the Region of South Moravia – co-funded by Marie Curie Actions SoMoPro a další programy.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
 Středoevropský výměnný univerzitní program zaměřený na regionální spolupráci univerzit v rámci sítí.  Program má více než 20 letou historii, ČR je.
International Visegrad Fund / Oddělení projektové podpory1 International Visegrad Fund.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Eva Šimková Brno,
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam můžu vycestovat. Kam můžu vycestovat Země CEEPUS mobilit Slovenská republika Maďarsko Rakousko Slovinsko Polsko.
Doktorské studium na FLD
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Central European Exchange Programme for University Studies
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 14. října 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Informační schůzka k programu
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Informační seminář k projektům, programům a stipendiím pro podporu mezinárodní spolupráce

OBSAH PREZENTACE 1)SCIEX-NMSch 2)Norské fondy a fondy EHP 3)AKTION 4)CEEPUS 5)Mezinárodní visegradský fond 6)Projekty dvoustranné spolupráce (MOBILITY)

SCIEX-NMSch

SCIEX-NMSch ( Scientific Exchange Programme between the New Member States of the EU and Switzerland - Bulharsko, ČR, Estonsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko - Poslední výzva bude 2014 (závazný termín žádosti vždy do 1.11.) Cíl programu: - rozvoj vědeckých kapacit jednotlivců - posílení vědeckého pokroku a inovace ve vědě - vybudování či posílení kontaktů a sítí mezi vědeckými pracovníky a institucemi

SCIEX-NMSch ( Cílové skupiny: A)Doktorandi (délka stáže 6-24 měsíců, minimálně 1 rok od získání předchozího titulu) B)Post-doktorandi (délka stáže 6-18 měsíců, maximálně 5 let od získání předchozího titulu); podpora až CHF za rok Program zahrnuje všechny obory a témata. V roce 2011 podpořeno 58 žádostí ze 178 (21 z 50 žád. bylo českých).

Norské fondy a fondy EHP

NORSKÉ FONDY A FONDY EHP Podporovaná oblast: spolupráce škol Cíl: snižování socio-ekonomických rozdílů v Evropě a posilování bilaterálních vztahů mezi ČR a donorskými státy Donorské státy: Island, Lichtenštejnsko, Norsko Podporovány jsou dva typy aktivity: 1) projekty mobilit a stáží 2) institucionální spolupráce Vyšší fin. podpory než v rámci Erasmu, oblasti jako „public health“ a „regional development policy“ patří mezi skupinu klíčových témat.

Projekty mobilit a stáží Grantové žádosti mohou být podány jednotlivci (stáže) nebo institucí (mobility) ve formě standardizovaného formuláře. Stáže (mobility) učitelů = musí směřovat do obdobného typu instituce, podporovány jsou mobility od jednoho týdne do 6 měsíců, lze podpořit i účast na konferenci, semináři, workshopu, kurzu…; možné je i stínování práce odborníka v jiné instituci za účelem proškolení nebo výzkumu NORSKÉ FONDY A FONDY EHP

PROSTOR ZDE URČITĚ JE…. NORSKÉ FONDY A FONDY EHP

DŮLEŽITÉ TERMÍNY…. NORSKÉ FONDY A FONDY EHP

AKTION

AKTION ČR – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Podporuje: a) studijní a výzkumné pobyty b) projekty spolupráce c) letní jazykové školy

Výzkumné pobyty - Krátkodobá výzkumná stipendia (věková hranice max 35 let, doba trvání 1-3 měsíce) - Výzkumné pobyty a stipendia pro VŠ učitele (věková hranice max 60 let, doba trvání 1 měsíc) - Semestrální stipendia pro doktorandy (do 35 let, 1-5 měsíců) - Habilitační stipendia pro postdoktorandy (do 10 let od obhajoby DP, 6 měsíců) AKTION

Výzkumné pobyty – termíny pro podání žádostí - Studenti (doktorandi) na ZS, na LS - VŠ učitelé a Postdoktorandi AKTION

Projekty spolupráce - Lze navázat mezi VŠ pracovišti obou zemí - Lze uplatnit u všech vědních oborů - Podporu je možné získat na 1 rok (je možno dodatečně prodloužit) Priority: - Podpora projektů menšího rozsahu - Rozvoj nové i stávající spolupráce - Zapojení vědeckého dorostu AKTION

Projekty spolupráce Podporované aktivity: - Spolupráce ve výuce - Společné zpracování skript a učebnic - Přednášky hostujících profesorů - Vědecké exkurze studentů - Spolupráce ve vědě - Společné bilaterální vědecké akce – sympozia, kongresy AKTION

Projekty spolupráce – podávání žádostí Podává se pouze 1 společný návrh projektu v AJ nebo NJ Termíny pro podání žádosti: 15.4., 15.9., Aktivitäten als Bestandteil des Marketings für die Erhaltung der österreichischen und tschechischen Bierkultur: Wege aus der Krise. AKTION

CEEPUS

CEEPUS Central European Exchange Programme for University Studies = program pro podporu spolupráce VŠ v rámci sítí Sítě lze tvořit s minimálně 3 partnery z těchto zemí: Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie, Moldavsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko a spolupracuje i Kosovo (pouze Univerzita v Prištině). - Přes CEEPUS je realizováno cca 2000 mobilit ročně - Všechny dokumenty on-line, FT UTB je zapojena do sítě.

Mezinárodní Visegrádský fond

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND Státy podpory: Polsko, Česká republika, Maďarsko a Slovensko Úředním jazykem je angličtina. Programy MVF jsou: Small Grants Standard Grants Visegrad University Studies Grant Visegrádský strategický program (Visegrad Strategic Programme, Strategic Grants)

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND Small Grants (Malé granty) Podporují realizaci projektů spolupráce mezi členskými zeměmi v oblasti vědy a výzkumu. Termíny pro podávání žádostí jsou každoročně: 1.3., 1.6., 1.9., Maximální částka je 6000 EUR a může financovat až 70 % celkových nákladů projektu. Grant se uděluje na 6 měsíců, i když realizace projektu může trvat déle. Podaného grantu se musí účastnit zástupci minimálně 3 zemí z V4.

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND Standard Grants (Standardní granty) Podporují realizaci projektů spolupráce mezi členskými zeměmi v oblasti vědy a výzkumu – stejně jako „malé“ granty Termíny pro podávání žádostí jsou každoročně: 15.3., Minimální částka je 6001 EUR a může financovat až 70 % celkových nákladů projektu. Grant se uděluje na 12 měsíců. Podaného grantu se musí účastnit zástupci minimálně 3 zemí z V4.

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND Visegrádský strategický program (Visegrad Strategic Programme, Strategic Grants) Podporuje významné, dlouhodobé strategické projekty, na nichž se podílejí instituce ze všech čtyř zemí Visegrádské skupiny Projekty musí být zaměřeny na priority stanovené pro příslušný rok Granty se poskytují na dobu maximálně 3 let (na jeden projekt se obvykle přiděluje cca EUR); i v tomto případě finanční příspěvek MVF nemůže převýšit 70 % celkových nákladů na realizaci projektu Nejbližší termín pro podávání žádostí je:

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND Visegrádský grant pro univerzitní studia (Visegrad University Studies Grant): má podpořit vytváření kurzů nebo studijních programů zaměřených na problematiku, která se úzce dotýká zemí Visegrádské skupiny částka přidělená projektu je cca EUR na vytvoření kurzu a EUR na vytvoření studijního programu Nejbližší termín pro podávání žádostí je: ÚPE: Ekonomika cestovního ruchu v kontextu zemí střední Evropy (zemí Višegrádské čtyřky - projekt se týká povinného předmětu v rámci specializace PE-CR

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND + další výzvy MVF Aktuálně: Stipendia pro doktorandy a postdoktorandy ze zemí V4 na Taiwan. Deadline:

Projekty dvoustranné spolupráce (MOBILITY)

PROJEKTY DVOUSTRANNÉ SPOLUPRÁCE (MOBILITY) 1/DVOUSTRANNE-SPOLUPRACE MŠMT – Mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji Dvoustranné spolupráce – aktivita MOBILITY = jedná se o podporu mobility výzkumných pracovníků spolupracujících na řešení mezinárodních projektů základního výzkumu. = zpravidla dvou leté projekty = podporovány jsou většinou 2 zahraniční cesty ročně = není podporována účast výzkumných pracovníků na seminářích, konferencích, kongresech a dalších setkáních Státy: Slovinsko, Slovensko, Francie, Řecko, Rakousko, Argentina Předkládání žádostí: obvykle v termínu březen – květen Projekty je možno opakovat, maximálně 3krát.