Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_KVALIFIKACE_SOMMELIERA_SNOUBENÍ_VÍ NA_S_POKRMY_PREZENTACE_ 14.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MANDLE_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
ZÁKLADY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_LENKA_KLOUCKOVA_GRAFIKA_ZAKLADY_GRAFIKY_RASTR_03 Název školyStřední škola.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKET_PREZENTACE_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_11 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_KANCELARI_KONVERZAC E_PREZENTACE_18 Název školyStřední.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_RESTAURACI_PREZENTA CE_11 Název školyStřední škola.
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_NEHODY_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_TELEFONOVANI_MOBIL_PR EZENTACE_14 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ RODINNE_PRAVO_ZANIK_MANZELSTVI_15 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náležitosti nápojových lístků
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oděvní zboží Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Technologický postup Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Secese - architektura Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ÚVOD - ETIKETA Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tkaniny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výtvarné umění starověkého Egypta
Není příloha, jako příloha
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výtvarné umění starověkého Egypta
Výtvarné umění v pravěku
Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Celkový základ daně.
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_KVALIFIKACE_SOMMELIERA_SNOUBENÍ_VÍ NA_S_POKRMY_PREZENTACE_ 14 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník3. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborStolničení Tematický okruhNápojová gastronomie TémaKvalifikace sommeliéra, snoubení vína s pokrmy Jméno autoraBc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se tématem kdo je to sommeliér, proč ho zaměstnávat a snoubení vína a pokrmů.Vyučujicí může využít konkrétní snímky dle aktuální potřeby. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

KVALIFIKACE SOMMELIÉRA Vyučení, střední nebo vysoká škola v oboru (i vinařství, vinohradnictví) Praxe Praxe ve vinařském podniku (vlastní sklípek, vinice) Účastník sommeliérských soutěží Obr.1

KVALIFIKACE SOMMELIÉRA Členství v ASČR Publikování v odborných časopisech Chuťová paměť Příjemný vzhled, vystupování Taktnost, diskrétnost Schopnost komunikace se zákazníkem Dále se vzdělávat Obr. 2

KVALIFIKACE SOMMELIÉRA PROČ ZAMĚSTNÁVAT SOMMELIÉRA Zvyšuje prestiž podniku Sestavuje nápojový a vinný lístek Připravuje a sestavuje finanční plán vín Schopnost nakupovat vína (ekonomické myšlení) Skladuje vína ve vinném sklepě Je schopný doporučit vhodné víno k pokrmu Prodat víno dle finančních možností hosta

KVALIFIKACE SOMMELIÉRA PROČ ZAMĚSTNÁVAT SOMMELIÉRA Musí získat důvěru zákazníka, profesionální radou Dobrý společník hostů Znalost cizích jazyků (francouzština) Zvyšuje prodej vína v podniku Má úroveň a styl Záruka kvalitního servisu nápojů

SNOUBENÍ VÍNA S POKRMY Světlá, netučná masa –telecí, kuřecí, králík, krůta,vepřové, Ryby, mořské plody Zelenina – teplá i saláty Těstoviny, rizoto, tvrdé sýry Světlé, lehké omáčky, jemné úpravy, studené předkrmy Obr. 3

SNOUBENÍ VÍNA S POKRMY Tmavá masa, tučnější – hovězí, vepřové, mleté, kachna, husa,muflon, klokan Zvěřina – daňčí, kančí, srnčí, jelení, bažant, koroptev Houby, vejce, plísňové sýry Tmavé, výrazné omáčky Obr. 4

SNOUBENÍ VÍNA S POKRMY V případech kdy není úplně vhodné bílé ani červené víno, popřípadě záměna za bílé víno kombinace sýrů, libové maso s výraznější omáčkou, těstoviny, rizoto Ryby – např.: tuňák Oblíbené obzvlášť v létě Obr. 5

SNOUBENÍ VÍNA S POKRMY Při kombinaci pokrmů a vína: 1) Nejdříve sestavujeme pokrmy 2) Není vždy rozhodující pouze hlavní surovina pokrmů, ale i ostatní suroviny a úprava pokrmu 3) Důležitá spolupráce šéfkuchař + sommeliér 4) Vyslechneme přání hostů, doporučení

Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Použité obrázky Obr. 1 - ONEARMEDMAN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: A.R..jpg Obr. 2 - BEATRICE MURCH. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: pg?uselang=cs Obr. 3 - HAYNES, Charles. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Tokaji.jpg?uselang=cs

Použité obrázky Obr. 4 - CARDENAL, Lourdes. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ra_brindar_con_una_bruja_lou.jpg Obr. 5 - GLANGILLE. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: otia_rose_wine_made_from_hybrid_grape_Lucie