CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI 1. úkol Každá skupina si připraví odpověď na otázku. Odpovídá v pořadí, jak bude vylosováno. (maximálně 5 bodů) I. Popište.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Literatura/Dante - Peklo
Advertisements

Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Úloha č. 4: Tranzistorový zesilovač
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
 Přečtěte si hesla a zapište na papír, co si myslíte, že znamenají.  Při plnění úkolu se můžete volně pohybovat po třídě.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_32_INOVACE_TE_5 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání.
básník, dramatik, prozaik,
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
PAŘÍŽ 5. – Den první Procházka centrem.
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
Romantismus.
Victor Hugo ( ).
Portréty literárních osobností světové literatury.
Kniha JOB Podněty k meditaci. Charakter knihy Job  Hebrejský TENACH:  Spisy (Ketubím)  Křesťanská BIBLE:  Naučné (sapienciální) knihy: moudrost ocitající.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jeMgr. Miloš Kaplan Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Řecká kultura archaické období
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
VICTOR HUGO Aneta Matějková GPJP.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Září 2013.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Kalendář - únor Petr Machala. Únor bílý – pole sílí 2.2. – Na Hromnice o hodinu více – Sv. Valentýnek – jara tatínek Víte, kolik má únor dnů? Znáte.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Personalizace výuky prostřednictvím e-learningu. Struktura učebnice pro e-learning Obsah učebnice = struktura předmětu, kapitol cíleTabulka aktivni slovesa.docTabulka.
Ekologické problémy Petr Machala.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Riskuj - pravidla Otázky si skupina může zvolit libovolně
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Aneta Řádková.  * , Besançon, † , Paříž  Nejvýznamnější osobnost francouzského romantismu  Věnuje se všem literárním druhům, ale.
František Kožík NEJVĚTŠÍ Z PIEROTŮ I. Vyprávějte příběh na základě obrázků, jež s dějem souvisejí MARGOTMARGOT.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Francie Tematická oblast: Český jazyk.
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
Život lidí za 2. světové války
Škola plavání 2  (Bouřlivé a zrádné vody „lásky“ a chození…)
ROMANTISMUS.
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Název oborové práce Jméno autora třída.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Zadání samostatné práce.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola T. G
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Francúzska romantická literatúra
Victor Hugo
Pedagogika a psychologie
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název vědeckého projektu
BAJAJOVÁ KMENTOVÁ VII.A
Transkript prezentace:

CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI

1. úkol Každá skupina si připraví odpověď na otázku. Odpovídá v pořadí, jak bude vylosováno. (maximálně 5 bodů) I. Popište a charakterizujte Esmeraldu (její klady i zápory) II. Popište a charakterizujte Klaudia Frolla (jeho klady i zápory) III. Popište a charakterizujte Phoeba z Chateaupercu ( jeho klady i zápory) IV. Popište a charakterizujte Quasimoda (jeho klady i zápory) V. Popište a charakterizujte Petra Gringoira (jeho klady i zápory) VI. Kde všude můžete v románu najít romantické prostředí? VII. Vyberte z románu všechny příklady nešťastné romantické lásky

2. úkol Každá skupina si připraví odpovědi na otázky k textu v pracovním listě. Odpovídá v pořadí, jak bude vylosována. (maximálně 5 bodů) I. Vyprávějte podle textu vlastními slovy, jak umíral Klaudius Frollo. Proč se na začátku kněz smál? Proč ke konci Quasimodo plakal? II. Text vzorně přečtěte. Změna obsahu musí být znát na hlase. Vypište, co vše Quasimodo ze zoufaství dělal (základ jsou slovesa). III. Vysvětlete Petrův vztah ke králi a to, že lže. Co se dovídáme o jeho vlastnostech? Doložte příklady a vysvětlete podtržené části. IV. Vysvětlete obsah každé sloky básně V. Podle textu vysvětlete, co Klaudia Frolla na Esmeraldě okouzlilo. Jak hodnotí lásku? Jak jí chtěl uniknout? VI. Z textu vypište, k čemu všemu Quasimoda – dítě přirovnávají. Vymyslete všechny důvody, proč ženy dítě tak hodnotí. VII. V textu spočítejte, kolik zvonů najednou v Paříži vyzvání, a vypište, jak autor hodnotí jejich rozdílné zvuky:

3. úkol Dalším úkolem bude objasnit, zda-li rozumíte pojmům, se kterými jste se v díle setkali. K vysvětlení použijte nápovědu na pravé straně. Hlásí se skupina, která má jako první připravené všechny pojmy. (každý správný pojem + 2 body, každý špatný - 2)

1. arcijáhen 2. artušovská družina 3. ceremonie 4. cizelérství 5. hebrejština 6. hromnice 7. klekání 8. poeta 9. skřipky 10. šerpa MATURITNÍ PLES

1. talár 2. tiára 3. káď 4. majolika 5. pranýř 6. scholastika 7. voskovice 8. alchymie 9. arabeska 10. astrologie Au Fileo = miluji sophia = moudrost Au HANBA

1. misál 2. krčma 3. kružba 4. kůr 5. mitra 6. půst 7. prolog 8. skulptura 9. arkebuza 10. kalamář „ Dávno, dávno již tomu, co jsem posledně se dívala do té milé mírné tváře...“

1. kastaněty 2. korbel 3. ortel 4. pergamen 5. právo útrpné 6. relikvie 7. koncil 8. samaritán 9. tamburína 10. biřic

4. úkol (citáty najdete v pracovních listech) I. Vysvětlete autorův citát z románu a uveďte na něj příklad ze svého okolí II. Vysvětlete autorův citát z románu. Který znak romantismu zde můžeme nalézt? III. Vysvětlete autorův citát z románu a posuďte, jaký byl notář člověk IV. Vysvětlete autorův citát z románu V. Vysvětlete autorův citát z románu VI. Vysvětlete autorův citát z románu (týká se chrámu) VII. Vysvětlete autorův citát z románu a uveďte konkrétní příklad ze života

5.úkol Odpovídá kdokoliv po přihlášení. Lze použít jakýkoliv zdroj informací 2 body 1) Kdo to byl? Aesculap, Cupido, Hippokrates, Martialis, Kentaur 2) Co znamenají pařížské názvy? Bastila, Louvre, Montmartre, Seina, Sorbonna, Tuillerie 3) Vysvětli v knize použitá vyjádření: u všech rohatých, pro Kristovy rány, Te Deum, ženy s útěžkem, Tu ora, tu labora et tu protege

KONEC SOUTĚŽE VICTOR HUGO VÁM DĚKUJE ZA VAŠE VĚDOMOSTI

(%C4%8CB)_-_branka.jpg Použité zdroje :

jpg

Hugo, Victor. Chrám Matky Boží v Paříži. Z francouzského originálu... přeložila Milena Tomášková. 15. vyd. Praha : Odeon, s. Galerie klasiků.