Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_09_ČJ_Podstatná jména_žena Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování CZ.1.07/1.4.00/ Žáci se seznámí se skloňováním vzoru žena. Procvičí si skloňování na příkladech. Vysvětlení pojmu žena, mezipředmětové vztahy Rozvoj logického a tvořivého myšlení. Využívání animace.

2 PODSTATNÁ JMÉNA žena Ten, ta, to

3 VZORY podstatných jmen
Mužský rod pán hrad muž stroj Dnes si probereme vzor Ženský rod žena růže píseň kost žena Střední rod město moře kuře stavení

4 Ženský rod – vzor žena Podle vzoru ŽENA se skloňují podstatná jména rodu ženského, která končí v 1. p. č. j. samohláskou –a.

5 Zkusíme společně vyskloňovat slovo lípa.
Ženský rod – žena Jednotné číslo 1. pád – kdo? co? žena --- lípa 2. pád – koho? čeho? ženy (bez) lípy 3. pád – komu? čemu? (k, ke) ženě lípě ženu 4. pád – koho? co? (pro) lípu 5. pád – oslovujeme, voláme --- ženo! lípo! ženě (o) lípě 6. pád – (o) kom? (o) čem? ženou lípou Kliknutím na sluníčko se dostaneme opět na stránku s obrázky (úkoly) – když se dostaneme na tuto stránku jako k nápovědě při řešení příkladů. Jinak nejdříve opakujeme pády, potom skloňujeme. (s, se) 7. pád – kým? čím? Zkusíme společně vyskloňovat slovo lípa. Koncovky jsou stejné.

6 Najděte podstatná jména, která se skloňují podle vzoru žena, a vyskloňujte je společně ve třídě v jednotném čísle. hvězda dítě pila dýně babička strom labuť Kliknutím na hvězdičku se dostaneme k nápovědě – stránku s přehledem skloňování v jednotném čísle. Obrázky se objevují postupně. Žáci určují, jestli je skloňují podle vzoru město, v případě, že ne, obrázek zase zmizí. V kladném případě žáci skloňují. Je možnost užít nápovědu (hvězdička). Odůvodněte svůj výběr.

7 Množné číslo Ženský rod – žena 1. pád – kdo? co? ženy lípy lip
--- 2. pád – koho? čeho? žen lip (bez) 3. pád – komu? čemu? (k, ke) ženám lipám ženy 4. pád – koho? co? (pro) lípy ženy! 5. pád – oslovujeme, voláme --- lípy! ženách (o) lipách 6. pád – (o) kom? (o) čem? ženami Kliknutím na sluníčko se dostaneme opět na stránku s obrázky (úkoly). (s, se) lipami 7. pád – kým? čím? Zkusíme teď společně vyskloňovat slovo lípy (mn. č.). Koncovky jsou stejné.

8 Vyskloňujte společně podstatná jména podle vzoru žena v množném čísle.
hvězda babička pila Klepnutím na hvězdičku se dostaneme k nápovědě – skloňování podstatných jmen v množném čísle. Vyberte si jedno z těchto podstatných jmen a vyskloňujte ho za domácí úkol v jednotném I množném čísle.

9 SHRNUTÍ: Podle vzoru žena
se skloňují podstatná jména rodu ženského zakončená v 1. p. č. j. samohláskou –a. Vzor žena je vzor tvrdý. V koncovkách vzoru žena se píše tvrdé –y. Pouze v 7. p. č. mn. je koncovka –ami.

10 Doplňte uvedené tvary podstatných jmen
4. p. č. j. Pro koho, co? 3. p. č. mn. Komu, čemu? 7. p. č. mn. S kým, čím? teta tetu tetám tetami chata chatu chatám chatami loďka loďku loďkám loďkami kachna kachnu kachnám kachnami babička babičku babičkám babičkami Odkrýváme řešení po řádcích.

11 Víte, znáte…? žena Žena je dospělý člověk samičího pohlaví.
Žena, která porodila dítě, je matka. Jak jinak matce můžeme říkat? Znáte jména těchto žen? Tento symbol je symbolem pro ženu. Symbol představuje duši (kolečko) nad hmotou (křížem). Petra Kvitová, vítězka Wimbledonu, Fed Cupu atd., tenis. žena Dana Zátopková, olympijská vítězka v hodu oštěpem. Božena Němcová, která psala pohádky, známe i román Babička a další.

12 Zdroje: učebnice: ČECHURA, Rudolf. Český jazyk 4
Zdroje: učebnice: ČECHURA, Rudolf. Český jazyk 4. Praha: Alter, 1996, ISBN internet - Obrázky: symbol – žena - REI-ARTUR. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Božena Němcová - MALOCH. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Dana Zátopková - NOVÁK, Petr. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Petra Kvitová - MESIANO. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google