Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
Dokumentace k zajištění BOZP
Předmět a prameny pracovního práva
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Facility management ČSN EN
NOVÁ REKODIFIKACE PRACOVNÍHO PRÁVA …se zohledněním následných změn.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Teleworking Projekt Cristal. 3 základní okruhy problému  Jak postavit pracovní smlouvu  Rozvržení pracovní doby  Odpovědnostní vztahy.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Prosazování ochrany osobních údajů v prostředí podnikatelského subjektu 14. sympozium EDI(FACT a eB) 17. dubna 2008.
Monitoring ové korespondence březen
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Teleworking v Asseco CR Renata Leflerová Ředitel LZ Praha
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Odměňování pracovníků ve veřejné správě a veřejných službách
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Dokumentace k zajištění BOZP
Nepřehledná zákoutí zákoníku práce Petr Hůrka. Předmět a účel pracovního práva umožnit zaměstnavateli, aby prostřednictvím pracovní síly zaměstnance realizoval.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Uzavírání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol.
Ochrana osobních práv zaměstnanců a majetkových zájmů zaměstnavatele Ústav práva a humanitních věd , Brno Bc. Jiří Krupník.
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
BOZP při práci ve výškách
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Cloud computing v praxi
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Poznatky z kontrol agentur práce
Pracovně právní vztahy
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název vzdělávacího materiálu
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové

Právní požadavky na bezpečnost mobilních/vlastních zařízení Bezpečnostní rizika: –Únik citlivých informací –Neoprávněný přístup/ útok do mobilních zařízení třetími osobami –Odposlech a monitorování třetími osobami –Krádež zařízení, apod. Neexistuje komplexní právní úprava bezpečnosti mobilních/vlastních zařízení, částečně: –Zákon o elektronických komunikacích, zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy, zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti –Ve firemním prostředí důležitý aspekt pracovního práva - Zákoník práce JUDr. Josef Donát, LLM

Kompetence, zodpovědnosti, postihy – pro uživatele, IT manažery Především úprava podle norem pracovního práva, nastavení smluvních vztahů s manažery dle norem občanského práva/ZOK Zaměstnanci nesmějí bez souhlasu zaměstnavatele užívat pro svou osobní potřebu výrobní a pracovní prostředky zaměstnavatele včetně výpočetní techniky ani jeho telekomunikační zařízení. Dodržování zákazu je zaměstnavatel oprávněn přiměřeným způsobem kontrolovat JUDr. Josef Donát, LLM

Základní teze zákoníku práce Obecně platí, že všechny náklady spojené se závislou prací nese výhradně zaměstnavatel Všechny náklady vynakládá zaměstnavatel přímo tím, že vytváří pro zaměstnance prostor pro výkon práce, zabezpečuje jeho vybavení potřebnými nástroji, stroji, zařízením, vytváří vhodné pracovní prostředí, ale také zaměstnance vybavuje předměty, které jsou pro výkon konkrétní práce nezbytné Jestliže však zaměstnavatel využije nářadí, zařízení nebo jiné předměty, které vlastní nebo má k dispozici zaměstnanec, je povinen mu za použití těchto předmětů poskytovat náhradu JUDr. Josef Donát, LLM

Základní teze zákoníku práce Podmínkou je, že jsou potřebné pro výkon práce zaměstnance vyplývající ze sjednané pracovní smlouvy a že zaměstnavatel k použití tohoto nářadí, zařízení nebo i jiných předmětů nutných pro výkon práce dá souhlas. Náhrada je stanovena buď vnitřním předpisem hromadně, pokud zaměstnavatel v některých případech používá nářadí, zařízení nebo jiné předměty zaměstnanců ve větší míře, nebo se individuálně určí před výkonem práce. Je-li náhrada určena individuálně, musí být toto určení písemné. Výše náhrady musí vycházet z ceny vlastního nářadí, zařízení nebo jiných předmětů, rozsahu jeho používání, musí také ale zohlednit a vyloučit poskytování náhrady za dobu, kdy není zaměstnancem práce vykonávaná a vlastní nářadí, zařízení nebo jiné předměty nepoužívá. JUDr. Josef Donát, LLM

Kompetence, zodpovědnosti, postihy – pro uživatele či IT manažery Zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, odposlechu a záznamu jeho telefonických hovorů, kontrole elektronické pošty nebo kontrole listovních zásilek adresovaných zaměstnanci. Může tak udělat v případě existence závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele, který odůvodňuje zavedení kontrolních mechanismů – zaměstnavatel povinen informovat zaměstnance. JUDr. Josef Donát, LLM

BYOD – Bring your own device Sjedná-li zaměstnavatel, popřípadě vnitřním předpisem stanoví nebo individuálně písemně určí podmínky, výši a způsob poskytnutí náhrad za opotřebení vlastního nářadí, zařízení nebo jiných předmětů potřebných k výkonu práce zaměstnance, poskytuje mu tuto náhradu za dohodnutých, stanovených nebo určených podmínek. Otázka dohody se zaměstnancem na použití bezpečnostních mechanizmů v jeho zařízení, možnost kontroly dodržování pravidel a zabezpečení zařízení před bezpečnostními riziky Specifické podmínky pro bankovnictví, zdravotnictví apd. JUDr. Josef Donát, LLM

Otázky? JUDr. Josef Donát, LLM ROWAN LEGAL cz.linkedin.com/in/josefdonat/ JUDr. Josef Donát, LLM