Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Činnost nervové soustavy základní přehled.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Znáš všechny odpovědi?. 1. OTÁZKA Co nám zajišťuje pohyb celého těla?
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Vzdělávací portál Vzdělávací portál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Řízení lidského organismu Úvod Hormonální.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Základy automatického řízení 1
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Činnost nervové soustavy
Nervová soustava vyšších obratlovců
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Název vzdělávacího materiálu
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
PÁTEŘNÍ MÍCHA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Centrální nervová soustava (CNS)
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Přírodověda 5.tř. opakování
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
NERVOVÁ SOUSTAVA IV Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
LIDSKÝ ORGANISMUS KOSTRA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychologie test.
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kognitivní (poznávací) procesy
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Transkript prezentace:

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Činnost nervové soustavy základní přehled

Činnost nervové soustavy Činnost nervové soustavy je komplexní proces, kde jednotlivé děje spolu úzce souvisí a bezprostředně na sebe navazují. Tak např. záměrný pohyb svalu je vyvolán nervovým vzruchem přicházejícím z mozkové kůry, souběžně jdou informace ze svalu zpátky do mozku a informují mozek o pozici a pohybu svalu. Mozek tuto zprávu bleskově vyhodnotí a vysílá další signály pro pokračování, zastavení nebo změnu pohybu. V jednom okamžiku se tedy kombinují signály jdoucí z mozku do svalu, signály jdoucí ze svalu do mozku a složité operace uvnitř mozku, které informace vyhodnocují a rozhodují o další činnosti. Pro lepší pochopení je přesto výhodné od sebe jednotlivé činnosti mozku oddělit a zabývat se jimi zvlášť. Z tohoto pohledu je možné činnost mozku rozdělit na tři velké skupiny funkcí.

Činnost nervové soustavy 1.Senzorické funkce - příjem a zpracování vstupních informací (např. ze smyslových orgánů) 2.Výkonné funkce - řízení výkonných orgánů (kosterních svalů a vnitřních orgánů) 3.Vyšší nervová činnost - děje probíhající uvnitř mozku, rozbor a integrace různých vstupních informací, porozumění, paměť, myšlení, řeč, učení apod.

Základní schéma činnosti NS 1.Podnět – receptor (např. smyslový orgán) zachytí podnět, převede ho na nervový signál 2.Dostředivá dráha (signál do CNS) 3.Zpracování a vyhodnocení informace v CNS (obvykle na několika úrovních), tvorba odpovědi 4.Odstředivá dráha 5.Odpověď – činnost výkonného orgánu (např. svalu)

Obr. 1 Reflexní oblouk

Senzorické funkce NS Všechny podněty v vnějšího i vnitřního prostředí jsou zachyceny receptory (např. smyslovými buňkami) Receptor zde chápeme jako specializovanou buňku, která je schopna zpracovat nějaký podnět (označujeme ho termínem adekvátní podnět) a přijatý signál převést na nervový vzruch, který se dál šíří do míchy nebo mozku.

Např. tyčinky a čípky v sítnici oka jsou fotoreceptory (adekvátní podnět je světlo), světelný signál převádějí na nervový vzruch, který odchází zrakovým nervem do mezimozku a pak dále do týlního laloku mozkové kůry, která na základě přijatých signálů vytváří obraz toho, co vidíme. Pozn. Ve výkladu o nervové soustavě narazíme na pojem receptor ještě v jiné souvislosti - jako na molekulu na membráně buňky (např. na postsynaptické membráně), která je schopna rozpoznat nějaký druh nervového přenašeče. Tyto pojmy nelze zaměňovat - v jednom případě jde o specializovanou buňku, v druhém o membránovou molekulu.

Receptory Podle umístění v těle můžeme rozlišit: 1.Vnější receptory (smyslové orgány a kůže) – přinášejí informace z vnějšího prostředí 2.Vnitřní receptory (ve vnitřních orgánech – např. srdci, cévách, ledvinách) 3.Svalové receptory (proprioreceptory), přinášejí informace o činnosti svalů

Receptory Receptory reagují na různé podněty, každý receptor je specializován na jeden typ podnětu (adekvátní podnět) Typy podnětů: mechanické (hmat, sluch, rovnováha, tlak) světelné (zrak) chemické (chuť, čich, vnitřní receptory) tepelné (teplo, chlad) pohyby a napětí svalů bolest

Zpracování informace v CNS podílí se všechny části CNS, každá má svou specifickou úlohu většina vstupních informací je zpracovávána na více úrovních Nevědomé zpracování informace páteřní mícha, mozkový kmen, mozková kůra reflexy, automatické reakce na podněty, automatické ukládání do paměti Vědomé zpracování informace mozková kůra – rozhodování na základě podnětu + předchozích zkušeností (paměti), emocí, vůle, …

Obr. 2 Sluchová dráha

Obr. 3 Sluchová dráha

Obr. 4 Zraková dráha

Obr. 5 Zraková dráha

Obr. 6a Motorické a senzorické oblasti mozkové kůry

Obr. 7 Motorické a senzorické oblasti mozkové kůry

Výkonné funkce CNS Dvě základní složky: 1.Řízení činnosti kosterních svalů může být vědomé i nevědomé zajišťují všechny části CNS, hlavní roli v řízení složitých a vědomých pohybů má mozková kůra a mozeček 2. Řízení činnosti vnitřních orgánů nevědomé, nemůžeme ovlivnit vůlí zajišťuje zejména hypotalamus, mozkový kmen a páteřní mícha

Obr. 8 Motorické oblasti mozkové kůry

Obr. 9 Řízení motoriky

Obr. 10 Pyramidová dráha

Řízení činnosti vnitřních orgánů „Autonomní (vegetativní) nervový systém“ Částečně samostatné a nezávislé na řízení činnosti kosterních svalů Nevědomé, neovlivnitelné vůlí Dva hlavní oddíly 1.Sympatikus – působí při fyzické a psychické zátěži, stimuluje k výkonu (spolupůsobí hormony adrenalin a noradrenalin) 2.Parasympatikus - řídí proces zotavení, obnovy zásob, zklidnění

Obr. 11 Autonomní nervový systém

Obr. 12 Autonomní nervový systém

Vyšší nervová činnost Hlavní centrum – mozková kůra Podílí se řada dalších oblastí mozku (např. mozeček, mezimozek, …) Složité činnosti – např. paměť, učení, řeč, myšlení, rozhodování, vůle, emoce, orientace v prostoru, … Typicky lidské projevy a chování (zvířata mají také vyšší nervovou činnost, je ale rozvinuta méně než u člověka)

Řeč Centrální úlohu mají dvě oblasti mozkové kůry levé hemisféry –Brocova oblast (zadní spodní část kůry čelního laloku) - hlavní funkce je tvorba slov, plynulost řeči, skládání slov do vět –Wernickeova oblast (zadní část spánkového laloku) – hlavní funkce je srozumitelnost a porozumění řeči, gramatika Současně se na tvorbě a porozumění řeči podílí řada dalších oblastí v mozkové kůře levé i pravé hemisféry a bazální ganglia

Obr. 6b Brocova a Wernickeova oblast mozkové kůry

Pravá a levá hemisféra Mozek je funkčně a částečně i anatomicky asymetrický Levá hemisféra: –vnímá a řídí pravou polovinu těla –jazyk, řeč, základní postupy při řešení problémů –racionální myšlení, počítání, logika Pravá hemisféra: –vnímá a řídí levou polovinu těla –vnímání trojrozměrného prostoru, intuice –některé typy emocí, rozpoznávání tváří a výrazů –vnímání hudby, smysl pro humor Spojení pravé a levé hemisféry = corpus callosum Při jeho přerušení mají např. lidé problémy slovně popsat předmět (funkce levé hemisféry), který drží v levé ruce (hmat vnímaný pravou hemisférou) a nevidí na něj.

Použité zdroje a literatura ČIHÁK, Radomír: Anatomie III. 1. vyd., Praha: Grada 1997 KOUKOLÍK, František: Já – O vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování. 1. vyd., Praha: Karolinum 2003 ATKINSON, R. a kol.: Psychologie. 1. vyd., Praha: Viktoria publishing, ISBN X KOUKOLÍK, F: Lidský mozek. 1. vyd., Praha: Portál, ISBN X. Obrázky: –Obr. 1 –Obr. 2 –Obr. 3 –Obr. 4 atlas.asp?c=4&m=3&p=260&cid=231&s= atlas.asp?c=4&m=3&p=260&cid=231&s –Obr. 5 –Obr. 6, 7, 8, 9 –Obr 10 hamburg.de/Projekte/syndromanalyse/Mo2000/Mo.htmhttp:// hamburg.de/Projekte/syndromanalyse/Mo2000/Mo.htm –Obr –Obr. 12

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Autor: Vít Růžička Předmět: Mozek – komunikace - chování Datum: