Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_352_Síra a její sloučeniny Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Advertisements

VI.A SKUPINA CHALKOGENY.
KYSELINY.
Kyseliny a zásady.
16. skupina.
Síra – 16S Patří do VI. A hlavní podskupiny a třetí periody
Chalkogeny Richard Horký.
Peťa Křenová, 9.D SÍRA   POWER POINT SÍRA Minerál.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404.
PaedDr. Ivana Töpferová
Dusík, N.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Síra.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_137_Síra AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Kyseliny.
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
Marie Jouglíčková Monika Placatová
NEKOVY SÍRA.
Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Teorie Výskyt Využití Sádrovec Baryt Odkazy
Kyslíkaté kyseliny.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Sulfidy Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Názvosloví solí. Soli 1.) Bezkyslíkatých kyselin 2.) Kyslíkatých kyselin.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Síra.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Chemie Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Chemie Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_352_Síra a její sloučeniny Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace AutorMgr. Hana Glatterová Průřezové témaČlověk a životní prostředí, člověk a svět práce Tematický celek Chemie Ročník1. Datum tvorby Datum a místo ověření a chemie 1. Za Druh učebního materiáluPrezentace Anotace Prezentace podporuje frontální vedení výuky. Jejím přínosem je výběr a uspořádání probírané látky pro učební obory Zahradník (41-52-H/01) a Zemědělec - farmář (41-51-H/01). V prezentaci je věnován mj. prostor kyselým dešťům – jejich důsledkům, možnostem jejich předcházení nebo aspoň možnostem kompenzování jejich důsledků. Výsledky vzdělávání: Žák charakterizuje vybrané prvky a anorganické sloučeniny a zhodnotí jejich využití v odborné praxi a v běžném životě, posoudí je z hlediska vlivu na zdraví a životní prostředí. Klíčová slova Síra, nekov, sulfidy, sulfan, hořlavost, toxicita a nebezpečnost pro životní prostředí, rozpustnost, oxid siřičitý a sírový, kyselý déšť, kyselina siřičitá a sírová, siřičitany a sírany, hydrogensírany, hydráty síranů, superfosfát, dezinfekce, bělení, konzervace, ekologický problém Metodický pokyn Učitel využije poznámek na snímcích k vedení výkladu, danou problematiku vysvětluje,popř. vede s žáky diskusi. Snímky s informacemi určenými k zápisu jsou v pravém horním rohu označeny písmenem „z“; snímky lze dle potřeby žákům poskytnout také ve vytištěné formě. Prezentace obsahuje několik odkazů na webové stránky. Časová dotace: 2 vyučovací hodiny Pokud není uvedeno jinak, je použitý materiál z vlastních zdrojů autora.

Významný prvek VI.A

Poznáte prvek?  významná složka různých fungicidů  nekovová krystalická látka  nepostradatelný biogenní prvek

Síra Zjistěte a zapište si její: – chemickou značku – protonové číslo – relativní atomovou hmotnost – elektronegativitu – zařazení: kov – polokov - nekov 4

Síra.. – chemickou značku S – protonové číslo 16 – relativní atomovou hmotnost 32,06 – elektronegativitu 2,4 – zařazení: nekov 5

nekovová krystalická látka molekuly nejčastěji S 8 ve vodě nerozpustná nejčastější oxidační čísla: -II, IV, VI je poměrně reaktivní prvek hoří modrým plamenem, vzniká SO 2 (v malém množství také SO 3 ) Síra

v elementární formě: ve sloučeninách: jako biogenní prvek – především v bílkovinách a aminokyselinách sulfidy S -II sulfan H 2 Ssírany SO 4 II- v uhlí a ropěve vzduchu SO 2, SO 3 Síra - výskyt

SULFIDY minerál: Pyrit FeS 2 (chemicky disulfid železnatý) nejrozšířenější sulfid v zemské kůře, součást železné rudy

SULFIDY sfalerit ZnS galenit PbS cinabarit (rumělka) HgS chalkopyrit – směsný sulfid mědi a železa

sulfan H 2 S dříve sirovodík bezbarvý plyn ve vodě se rozpouští na velmi slabou kyselinu sulfanovou (kys. sirovodíkovou) typický zápach („zkažená vejce“) tvoří se např. rozkladem organického materiálu POZOR – nebezpečný!

Extrémně hořlavý (F+) Vysoce toxický (T+) Nebezpečný pro životní prostředí (N) sulfan H 2 S

podle standardní v USA: NFPA 704 více o NFPA: zdraví hořlavost sulfan H 2 S

oxid siřičitý SO 2 kyselinotvorný oxidační i redukční vlastnosti oxid sírový SO 3 kyselinotvorný oxidy síry

oxid siřičitý SO 2 výskyt: – v sopečných plynech – rozpuštěný jako kyselina siřičitá v podzemních (minerálních) vodách základní surovinou pro výrobu kyseliny sírové hustota cca 2-krát větší než hustota vzduchu má dezinfekční a bělicí účinky

oxid siřičitý SO 2 použití: – k dezinfekci (tzv. síření) sudů a sklepů pro skladování ovoce a zeleniny, – k ošetřování osiv proti plísním – na bělení přírodních materiálů – také jako konzervační činidlo

oxid siřičitý SO 2 štiplavě páchnoucí plyn dráždí dýchací cesty, toxický (T) ohrožuje organismy, hlavně jehličnaté dřeviny vzniká – hořením síry – pražením sulfidů způsobuje ekologické problémy korozivní a žíravé látky Na 2 CO 3 + H 2 SO 3 → Na 2 SO 3 + CO 2 + H 2 O

Jak se projevuje překyselení půdy a jak lze proti této situaci postupovat? ekologický problém Je možné omezit množství kyselých dešťů? Jak? Lze neutralizovat důsledky kyselých dešťů? Jak? Připravte si na toto téma krátký referát informující ostatní o problémech a možnostech řešení.

Pokračování příště

ekologické problémy hnědé uhlí (C) příměsi: S a FeS 2 kouř a smog dýchací potíže kyselé deště ekologický problém

kyselý déšť ekologický problém

kyselina siřičitá H 2 SO 3 slabá dvojsytná kyselina, v roztoku nestálá H 2 SO 3  H 2 O + SO 2 Je ale silnější než H 2 CO 3, a tak ji umí vytlačit z její soli: Na 2 CO 3 + H 2 SO 3 → Na 2 SO 3 + CO 2 + H 2 O soli: – siřičitany (SO 3 II- ) – hydrogensiřičitany např. NaHSO 3 známý např. jako E222

siřičitany (SO 3 ) II- Používají se například v potravinářství: – jako konzervanty o prakticky všech vín o sušeného ovoce Nepovinný odkaz pro zájemce : Použití oxidu siřičitého ve vinařství 1_2011_bp.pdf?sequence=1 1_2011_bp.pdf?sequence=1

kyselina sírová H 2 SO 4 zastaralý název: vitriol silná dvojsytná kyselina žíravá (C) koncentrovaná (96–98 %) – silné oxidační účinky – hygroskopická, tzn. pohlcuje vodní páry – dehydratuje (zuhelnatí) organické látky

kyselina sírová H 2 SO 4 koncentrovaná je hustá olejnatá kapalina neomezeně mísitelná s vodou – POZOR: při jejím rozpouštění ve vodě se uvolňuje značné množství tepla roztok SO 3 v H 2 SO 4 se nazývá oleum je velmi reaktivní soli: sírany (SO 4 II- ) a hydrogensírany

sírany (SO 4 II- ) a hydrogensírany většina solí je rozpustná ve vodě – nízkou rozpustnost: CaSO 4, PbSO 4, BaSO 4 sírany jsou produktem v živočišných tělech

sírany (SO 4 II- ) průmyslově významná reakce: Ca 3 (PO 4 ) 2 + H 2 SO 4 → 2 CaHPO 4 + CaSO 4 Ca 3 (PO 4 ) H 2 SO 4 → Ca(H 2 PO 4 ) CaSO 4 Ca 3 (PO 4 ) H 2 SO 4 → 2 H 3 PO CaSO 4 vzniklá směs je známá jako fosforečné hnojivo superfosfát

sírany (SO 4 II- ) reakcí Ca 3 (PO 4 ) 2 + H 2 SO 4 vzniká směs známá jako fosforečné hnojivo superfosfát: H 3 PO 4, Ca(H 2 PO 4 ) 2, CaHPO 4, CaSO 4

síran vápenatý CaSO 4 E516

hydráty síranů Hydrát je látka, která má ve svých molekulách zabudovánu vodu.

hydráty síranů CaSO 4 · 2H 2 O – sádrovec síran vápenatý dihydrát mariánské sklo – podobné slídě alabastr - jemně zrnitý až celistvý, zářivě bílé barvy alabastr

hydráty síranů –termickým ( °C) rozkladem sádrovce se vyrábí sádra CaSO 4. ½H 2 O – sádra síran vápenatý hemihydrát – všestranné využití především ve stavebnictví (sádrokarton, drobné opravy, …) stazeni/TBG_MAT5_nahled.pdf

hydráty síranů CuSO 4 ·5H 2 O – modrá skalice síran mědnatý pentahydrát ZnSO 4 ·7H 2 O - bílá skalice síran zinečnatý heptahydrát FeSO 4 ·7H 2 O – zelená skalice síran železnatý heptahydrát

hydráty síranů Na 2 SO 4 ·10H 2 O - Glauberova sůl síran sodný dekahydrát se používá hlavně – při výrobě čisticích prostředků – při procesu rozvlákňování papíru. Dekahydrát je vhodné teploakumulační medium

hydráty síranů sírany společnou krystalizací dávají tzv. podvojné sírany – tzv. kamence – např. KAl(SO 4 ) 2. 12H 2 O síran draselno-hlinitý dodekahydrát – např. KCr(SO 4 ) 2. 12H 2 O síran draselno-chromitý dodekahydrát

Užití kyseliny sírové Má H 2 SO 4 nějaké využití? Jmenujte! Má ještě nějaké využití? Hledejte na internetu!

kyselina sírová H 2 SO 4 - užití Využití je velmi široké: při výrobě – průmyslových hnojiv, – chemikálií, – plastů, – syntetických vláken – léčiv, – barviv, – výbušnin

kyselina sírová H 2 SO 4 - užití v papírenském průmyslu v textilním průmyslu při úpravě rud při zpracování ropy jako elektrolyt do olověných akumulátorů při sušení a odvodňování látek při úpravě pH vody

Kontrolní otázky 1.Které oxidy tvoří síra? 2.Které kyseliny tvoří a jaká je jejich vzájemná síla? 3.Zapište rovnicemi tři fáze vznik kyseliny sírové. 4.Vyjmenujte důležité hydráty síranů a vyjmenujte jejich praktické využití.

Citace Obrázek tematický AUTOR NEUVEDEN. office.microsoft.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek čisté síry MILLS, Ben. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek komínu HORST74. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek elementární síry krystalické DESCOUENS, Didier. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek elementární síry sopečného původu LUCA, Luca. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek pyritu DESCOUENS, Didier. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek železné rudy ZIMBRES FGEL/UERJ, Eurico. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek piktogramu extrémní hořlaviny PHROOD. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek piktogramu vysoce toxické látky VOLNÉ DÍLO. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek piktogramu látky nebezpečné pro životní prostředí VOLNÉ DÍLO. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek NFPA VOLNÉ DÍLO. en.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek piktogramu korozívní a žíravé látky HENNING, Torsten. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek učitelky AUTOR NEUVEDEN. Klipart Office Microsoft Obrázek brikety hnědého uhlí SCHWEIß, Markus, Gamma Correction By Julo. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek komínu a kouře HORST74. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek lesa po kyselých deštích NIPIK. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek piktogramu žíravina MATTHIAS, M.. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek krystalu sádrovce KLUKA. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek alabastru RA'IKE. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek sádrokartonu DROBNY, M.. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek modré skalice AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek zelené skalice AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek skalice bílé MANGL, Ondřej. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek papíru AUTOR NEUVEDEN, Volné Dílo. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek Glauberovy soli VOLNÉ DÍLO. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek kamence AUTOR NEUVEDEN, Volné Dílo. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: