Virové gastroenteritidy MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Taxonomie Picornavirů
Advertisements

MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Největší výletní loď na světě
Virus lidského imunodeficitu
MUDr. Jana Bednářová, Ph.D. OKM FN Brno
Virové gastroenteritidy
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
GOETHE-INSTITUT Němčina pro bystré hlavy / Deutsch für helle Köpfe Kreativně k jazykové výuce Pátek, 19.listopadu 2010 Mgr. Štěpánka Laňová.
Očkování cestovatelů Milan Trojánek 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických.
Těžké kovy Pb Cd Hg Olovo, kadmium, rtuť. je těžký, toxický, kujný, nízkotavitelný, měkký kov odolný proti korozi známý již od starověku vyskytuje se.
TABÁKOVÁ EPIDEMIE A JEJÍ PŮVODCE Eva Králíková Ústav hygieny a epidemiologie1.LF UK a VFN a Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK.
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
POHLAVNÍ CHOROBY výklad a opakování Název: VY_32_INOVACE_Pohlavni_choroby Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí,
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o procesech v krajině Autor:Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovná působení vnitřních.
Vladimír Celer VFU Brno. Mikrobiologické vyšetření Přímý průkazNepřímý průkaz - sérologie  Kultivace  Mikroskopie  PCR, RT-PCR, qPCR…  ELISA (antigen.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
 chorobný stav, při kterém dochází k postižení hostitelského makroorganismu prostřednictvím parazit  inaparantní infekce- skrytá infekce bez typických.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Konec plýtvání - osvěta veřejnosti Mgr. Jiří Jakl předseda Zvonečník, z.s.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autor bakalářské práce: Jitka Macháčková Vedoucí bakalářské práce: Ing.
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Procesní management v oddělení logistiky
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_15 J. K. Tyl
E B O L A.
MUDr. Jana Bednářová, Ph.D. OKM FN Brno
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Podezření na SARS se neprodleně hlásí hygienické službě !!!
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
Virové hepatitidy A RNA virus Picornaviridae /Heparnavirus
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Inf Princip fungování elektronické pošty
Meningitidy Bakteriální meningitida, tj. purulentní či hnisavá meningitida = hnisavý zánět mozkových blan (cerebrospinální mok je hnisavě zkalen a stoupá.
Novinky v Záznamníku učitele
Spirochety Borelie Původci lymeské boreliózy
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU
Enteroviry a další původci virových meningoencefalitid
AUTOR: Kateřina Křížová
Léčba důsledků vs. Prevence - ekonomický pohled aneb „víme, že nic nevíme“ Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.
DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_Jir_I_32 L.Ferlinghetti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Virus lidského imunodeficitu
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Pokročilé uživatelské nastavení
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
výpočty „kádinkovou“ metodou
ZE ŽIVOTA...
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Periklés (Περικλής).
Transkript prezentace:

Virové gastroenteritidy MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno

Viroví původci průjmů rotaviry kaliciviry astroviry střevní adenoviry enteroviry aj.

Rotaviry čeleď Reoviridae, rod Rotavirus Morfologie: neobalené dsRNA-viry, segmentované, 75 nm (lat. rota = kolo) 11 segmentů RNA – možnost genomického přeskládání (reassortment) Kultivace: obtížná Patogenita: průjmy kojenců a malých dětí celosvětově Epidemiologie: přenos fekálně-orální cestou, respirační cestou ?, výskyt v zimních měsících ID: 2 dny

Rotaviry Terapie: symptomatická – rehydratace Prevence: živá perorální vakcína ( RotaTeq, Sanofi Pateur MSD; Rotarix, GlaxoSmithKline Biologicals ), aplikace od 6.týdne věku ve 3, resp.2 dávkách Laboratorní průkaz: průkaz Ag ve stolici latexovou aglutinací, metodou ELISA, PCR

Rotavirové částice

Kaliciviry čeleď Caliciviridae, rod Norovirus, rod Sapovirus Morfologie: neobalené ssRNA-viry, nesegmentované, 27 nm (lat. calix = pohár) Rod Norovirus: prototypový kmen Norwalk, Norwalk- like viry Patogenita: průjmy všech věkových skupin, přenos fekálně-orální cestou, vektor voda (koupaliště), potraviny Laboratorní diagnostika: průkaz Ag, PCR

Norovirus

Prokletá plavba: Na zaoceánském parníku chytilo záhadný virus rekordních 700 lidí! 31. ledna 2014 Jako plavba za všechny prachy se ukázala cesta luxusního zaoceánského parníku Explorer of the Seas. Nejméně 630 cestujících a 50 členů posádky onemocnělo záhadným střevním virem. Vir se po palubě šířil po celou dobu plavby. Podle doktorů cestující napadl norovirus, který způsobuje vážnou gastroenteritidu. Cesta lodě byla zkrácena a Explorer of the Seas již zakotvil v New Jersey. Sotva se do přístavu v New Jersey z plavby po Karibiku předčasně vrátila výletní loď Explorer of the Seas, jelikož pětinu z více než 4000 lidí na její palubě postihl střevní virus, potýká se s problémy další. Jak uvedla v pátek stanice CNN, norovirus napadl také lidi na palubě výletní lodě Caribbean Princess.

Astroviry čeleď Astroviridae Morfologie: neobalené ssRNA-viry, nesegmentované, 30 nm (lat. astrum = hvězda) Patogenita: průjmy dětí do 5 let, častější v zimě Epidemiologie: přenos fekálně-orální cestou