Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/34.0963 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_01.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy IT Tomáš Sládek
Advertisements

Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE operační systémy
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Označení materiáluVY_32_INOVACE_INF_06 Název materiáluOperační systémy AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník5. PředmětInformatika AnotaceŽáci.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systémy.
Operační systémy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_142_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ICT ZÁKLADNÍ POJMY.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Operační systémy Název a adresa školy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
Operační systém a BIOS 8. ročník.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
INFORMATIKA Historie pc.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_03.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SW počítače - operační systém
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systémy Vývoj počítačů
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Historie výpočetní techniky
Operační systémy - úvod
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Informatika – Operační systémy
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_01 Popis výukového materiálu Název:Historie IKT, operační systém Autor:Pavel Lintemer Datum: Obor: L/01 Gastronomie Ročník:1. ročník Předmět:IKT – Informační a komunikační technologie Anotace výukového materiálu 1. Materiál je určen pro výuku předmětu IKT a je v souladu s ŠVP. 2. Materiál je prezentován žákům prostřednictvím dataprojektoru na učebně IKT s výkladem včetně názorných ukázek Cíl: žák ví, v jaké době se používal jaký druh výpočetní techniky, co je to operační systém a jaké má základní funkce Pojmy: von Neumannovo schéma, operační systém, boot počítače

HISTORIE IKT Historicky dělíme výpočetní techniku na pět kategorií 1. Počítací stroje Jedná se o analogové primitivní strojky (počítadla) umožňující především sčítání a odčítání. Prvním doloženým nástrojem je „ABACUS“ cca před 5000 lety. 2. Mechanické kalkulátory Jednalo se o mechanické stroje velkých rozměrů často složených z hodinových strojků. Tyto kalkulátory pomocí táhel a soukolí uměly sčítat až šesticiferná čísla. 3. Elektromechanické počítače Za počítače nulté generace jsou považovány elektromechanické počítače využívající většinou relé. Hybnou silou vývoje nulté generace se stala druhá světová válka. 4. Velké elektronické počítače Jsou charakteristické použitím elektronek a v menší míře též ještě relé (elektromechanika). Počítače byly poměrně neefektivní, velmi drahé, měly vysoký příkon, velkou poruchovost a velmi nízkou výpočetní rychlost – John von Neumann (americký matematik) – navrhl tzv. von Neumannovo schéma počítače, podle něhož pracují dodnes všechny počítače. 5. Polovodičové počítače Od roku 1944 se tyto tranzistorové počítače neustále zmenšují a zrychlují až do dnešní doby tak, jak je známe. Zásadní vynálezy: integrovaný obvod, mikroprocesor, osobní počítač. Použité zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Dějiny počítačů [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW:

HISTORIE IKT von Neumannovo schéma počítače Použité zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Von Neumannova architektura [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Paměť Systémová sběrnice aritmeticko-logická jednotka Vstupní zařízeníVýstupní zařízení Von Neumannova architektura je v informatice označení pro jednoduché schéma počítače, které používá jednu sběrnici, na kterou jsou připojeny všechny aktivní prvky (procesor, paměť, vstupy a výstupy)

OPERAČNÍ SYSTÉM Použité zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Operační systém [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Operační systém je základní programové vybavení počítače, které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Hlavním úkolem operačního systému je zajistit uživateli možnost ovládat počítač, vytvořit pro procesy stabilní aplikační rozhraní a přidělovat jim systémové zdroje. Základní funkce operačního systému: Obsluha hardware počítačeobousměrná komunikace s hardware počítače K obsluze těchto zařízení používá operační systém ovladače tzv. drivery. Komunikace s uživatelem, spouštění aplikačních programů Ukládání a údržba dat úkolem operačního systému je zajistit, aby všechny aplikace měly přístup k požadovaným datům a aby tato data byla uchovávána na příslušných médiích. Komunikace s ostatními počítači v počítačové síti komunikace je zajišťována pomocí příslušného hardware a síťového protokolu.

OPERAČNÍ SYSTÉM Typy operačních systémů Jednouživatelské, jednoúlohové neumožňuje běh více programů najednou Příklad: MS DOS (vývoj ) Jednouživatelské víceúlohové – multitasking možnost současného běhu několika programů Příklad: Windows 95 …… Víceuživatelské (síťové) sdílení prostředků mezi více uživateli Windows Professional, Business, Unix, Linux,

OPERAČNÍ SYSTÉM Druhy operačních systémů a jejich základní vlastnosti MS DOS vyvíjen firmou Microsoft od roku 1981 do roku 1994 ovládání přes příkazovou řádku, textové příkazy jednoúlohový program, vždy spuštěna pouze jedna aplikace Microsoft Windows Nejrozšířenější operační systém v PC Multitasking Původně jako nadstavba MS DOSu, od roku 2000 jako samostatný OS Aktuální verze Windows 8 Linux Open Source – kompletně zdarma včetně zdrojového kódu Několik distribucí (Ubuntu, Fedora, Debian) Spustitelný i bez instalace Na bázi UNIXu Mac OS Výhradně na počítačích firmy Apple od roku 1984 První systém používající k myš (grafické rozhraní) Na bázi UNIXu

OPERAČNÍ SYSTÉM Důležité základní pojmy Bootování po zapnutí PC se provede kontrola HW a pak se zavádí operační systém včetně driverů Driverovladač (software), pomáhá OS ovládat HW komponenty PC včetně periferií Multitaskingfunkce souběžné práce vícero programů v jednom čase Registrkonfigurační databáze, uloženy všechny konfigurace OS i aplikací Plug-and-playv překladu „připoj a hraj“, zjednodušené rozpoznávání HW

Zadání úkolů 1. Přiřaďte písmena k číslicím z tabulky tak, aby souhlasila doba na používanou technologii VT (použijte google). Děrný štítek (Ch. Babage) 1.A1938 Mechanické počítací stroje 2.B1833 elektromechanické počítače 3.C1945 první procesor 4.D5000 před n. l. von Neumannovo schéma 5.E Přiřaďte písmena k číslicím z tabulek tak, aby HW počítače korespondoval s častí von Neumannova schématu. Systémová sběrnice 1.Aprocesor Aritmeticko-logická jednotka 2.Bmonitor Vstupní zařízení 3.Cřadič paměť 4.Dklávesnice Výstupní jednotka 5.Eharddisk

Zadání úkolů 3. Vyjmenujte základní funkce operačního systému. 5. Přiřaďte písmena k číslicím z tabulek tak, aby verze OS korespondovala s datem vzniku. MS-DOS 1.A1995 WINDOWS B2007 WINDOWS 95 3.C2001 WINDOWS XP 4.D2009 WINDOWS VISTA 5.E1993 WINDOWS 7 6.F2001 WINDOWS 8 7.G1981 Mac OS X 8.H Vysvětlete pojem „boot systému“. Odpovědi zapište do souboru ve Wordu s názvem „ICT_I_S1_01“

Řešení úkolů 1. Přiřaďte písmena k číslicím z tabulek tak, aby souhlasila doba na používanou technologii VT. Děrný pásek (Ch. Babage) 1.A1938 Mechanické počítací stroje 2.B1833 elektromechanické počítače 3.C1945 první procesor 4.D5000 před n. l. von Neumannovo schéma 5.E1969 Správná odpověď: 1B, 2D, 3A, 4E, 5C Systémová sběrnice 1.Aprocesor Aritmeticko-logická jednotka 2.Bmonitor Vstupní zařízení 3.Cřadič Paměť 4.Dklávesnice Výstupní jednotka 5.Eharddisk Správná odpověď: 1C, 2A, 3D, 4E, 5B 2. Přiřaďte písmena k číslicím z tabulek tak, aby HW počítače korespondoval s častí von Neumannova schématu.

Řešení úkolů 3. Vyjmenujte základní funkce operačního systému. Obsluha hardware počítače Komunikace s uživatelem, spouštění aplikačních programů Ukládání a údržba dat Komunikace s ostatními počítači v počítačové síti 4. Vysvětlete pojem „boot systému“. 1.Start PC 2.Kontrola HW na úrovni BIOS 3.Zavádění operačního systému do paměti RAM 4.Připojení a aktivace hardware do operačního systému 5.Spouštění procesů na pozadí 6.Spuštění profilu uživatele

MS-DOS 1.A1995 WINDOWS B2007 WINDOWS 95 3.C2001 WINDOWS XP 4.D2009 WINDOWS VISTA 5.E1993 WINDOWS 7 6.F2001 WINDOWS 8 7.G1981 Mac OS X 8.H2012 Řešení úkolů Správná odpověď: 1B, 2D, 3A, 4E, 5C, 6D, 7H, 8C 5. Přiřaďte písmena k číslicím z tabulek tak, aby verze OS korespondovala s datem vzniku?