1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem 24. 3. 2010 24. 3. 2010 Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond v ČR
Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
1 CELOŽIVOTNÍ UČENÍ − KROMĚŘÍŽ 2010 PŘÍKLADY INSTITUCIONÁLNÍ PODPORY ROZVOJE CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ V KRAJI Výměna zkušeností z rozvoje a podpory celoživotního.
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
PRIORITY ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ LIBERECKÉHO KRAJE v návaznosti na globální granty RNDr. Robert Gamba vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
1 CELOŽIVOTNÍ UČENÍ − KROMĚŘÍŽ 2010 PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÉHO POSKYTOVÁNÍ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝM Výměna zkušeností z rozvoje a podpory celoživotního učení.
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
UNIV 2 KRAJE středních škol Karlovarský kraj Střední odborná škola logistická a SOU Karlovy Vary - Dalovice PaedDr. Vladimíra Štrynclová - ředitelka.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna Rekvalifikace a dílčí kvalifikace ; Monika Pokorná.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Studijní obor: Sociální činnost
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Výzva k předkládání žádostí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor regionálního rozvoje/odd. evropských dotací.
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání

Obsah činnosti: Další vzdělávání Projektová řízení Správa dat Další vzdělávání pedagogických pracovníků

3

4

5 EU peníze školám

6 Strategie celoživotního učení ČR + Implementace

7 Strategie celoživotního učení ČR Teoretické vymezení Analytická část Strategická část Návrh opatření, OP Celkové charakteristiky Identifikace problémů počátečního vzdělávání Identifikace problémů v oblasti terciárního vzdělávání Identifikace problémů v oblasti dalšího vzdělávání Hlavní strategické směry Návrh opatření pro oblast PV Návrh opatření pro oblast TV Návrh opatření pro oblast DV Provázanost na segmenty celoživotního učení

8

9 Demografický vývoj Stárnutí populace a důsledky

10 Demografický vývoj Stárnutí populace a důsledky Negativní vývoj na školách

11 Celkové charakteristiky Vzdělanostní strukturaVzdělanostní struktura Kvalifikační vybavenost starší populaceKvalifikační vybavenost starší populace Regionální rozdíly ve vzdělanostní struktuře populaceRegionální rozdíly ve vzdělanostní struktuře populace Vzdělanostní mobilitaVzdělanostní mobilita ICT dovednostiICT dovednosti

12 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ANALÝZY CŽU

13 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ANALÝZY CŽU

14 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ANALÝZY CŽU

15 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ANALÝZY CŽU

16 Strategické priority zvýšení účasti na vzdělávánízvýšení účasti na vzdělávání zvýšení kvality vzdělávání a řízení školstvízvýšení kvality vzdělávání a řízení školství zvýšení efektivity vzdělávánízvýšení efektivity vzdělávání

17 Návrh opatření pro další vzdělávání Sedm strategických směrů uznávání výsledků vzdělávánírovnost příležitostírozvíjení funkční gramotnosti soulad nabídky vzdělávacích příležitostí s potřebami sociálně ekonomického rozvoje stimulace poptávky po celoživotním učeníkvalita vzdělávacích příležitostírozvoj informačních poradenských služeb

18 Příklady reálného řešení v praxi Krize na Jablonecku a Novoborsku

19 Příklady reálného řešení v praxi Krize na Jablonecku

20 Příklady reálného řešení v praxi Krize na Jablonecku Trh práce na Železnobrodsku 927 nezaměstnaných 927 nezaměstnaných 8 volných pracovních 8 volných pracovních na jedno volné pracovní místo připadá 70 uchazečů na jedno volné pracovní místo připadá 70 uchazečů průměrná míra nezaměstnanosti je přes patnáct procent průměrná míra nezaměstnanosti je přes patnáct procent

21 Příklady reálného řešení v praxi Krize na Jablonecku Výsledky práce Obecné charakteristiky situace na Jablonecku firmy nenabírají zaměstnance úspěchem je stagnace, počty zaměstnanců stále spíše klesají firmy ruší své aktivity v oblasti vzdělávání vzdělávání je přijímáno jako nejvhodnější forma řešení (projekt,, Vzdělávejte se!“, veřejně prospěšné práce…)

22 Příklady reálného řešení v praxi Krize na Jablonecku Výsledky práce Ustavena Operativní skupina pro řešení aktuální situace na trhu práce na Jablonecku

23 Příklady reálného řešení v praxi Krize na Jablonecku Výsledky práce Připravené vzdělávací programy

24 Příklady reálného řešení v praxi Krize na Jablonecku Překvapivá zjištění Neplatí základní principy pro další vzdělávání „Bez zaměstnavatelů to nepůjde…“ Sociálním partnerem je úřad práce, město/obec… Lidé necítí potřebu si hledat jiné místo… Přetrvává pocit, že se situace vyřeší… Lidé necítí potřebu se vzdělávat… Vysoké procento dlouhodobě nezaměstnaných…

25 Příklad úspěšného reálného řešení v praxi „Bez zaměstnavatelů to nepůjde…“

26 Příklad úspěšného reálného řešení v praxi „Bez zaměstnavatelů to nepůjde…“ Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace Českomoravská komora lešenářů, o.s.

27 Příklad úspěšného reálného řešení v praxi „Bez zaměstnavatelů to nepůjde…“ Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace Českomoravská komora lešenářů, o.s. „Posílení konkurenceschopnosti osob a organizací v Libereckém kraji podnikajících v oblasti dočasných stavebních konstrukcí prostřednictvím rozvoje nabídky programů dalšího vzdělávání“ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, GG Libereckého kraje, oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání

28 Příklad úspěšného reálného řešení v praxi „Konkurenceschopnost v lešenářství…“ Zahájení: Ukončení: Celkové způsobilé náklady projektu: ,20 Výstupy projektu: vzdělávací programy Odborně způsobilá osoba A1,A2,A3 Osoba vykonávající práce při montáži a demontáži B1,B2,B3 Uživatel dočasných stavebních konstrukcí C1 + pilotně vyškolení pracovníci firem

29 Příklad úspěšného reálného řešení v praxi „Bez zaměstnavatelů to nepůjde…“ Posílení konkurenceschopnosti osob a organizací v Libereckém kraji podnikajících v oblasti stavebnictví Posílení konkurenceschopnosti osob a organizací v Libereckém kraji podnikajících v oblasti slévárenství

Dlouhodobý záměr 2003 Nízká vzdělanostní struktura obyvatel Strategie zvýšení účasti na vzdělávání Projekt UNIV

Dlouhodobý záměr 2006 Podpora dalšího vzděláváníKvantifikace dalšího vzděláváníMasivní podpora ze strany ESF

Dlouhodobý záměr 2008 Podpora dalšího vzděláváníProjekt UNIV II Propojování DV s počátečním vzděláváním

Opatření 3.2 OP VK OP RLZ SROP Projekty – podpora reformy

GLOBÁLNÍ GRANT Finanční alokace GG celkem: Kč Doba realizace GG: do

38 Děkuji vám za pozornost Robert Gamba Centrum vzdělanosti Libereckého kraje