1 Finanční řízení Ing. Lenka Nováková. Obsah Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro.
Seminář pro žadatele o finanční podporu Finanční řízení Jiří Vícha 1.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční řízení projektů
Dokladování výdajů projektu Jiří Vícha 1. Obsah 2 nejdůležitější pravidla při čerpání rozpočtu kap. 1 – osobní náklady – stručné opakování kap. 1 – vzory.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost FINANČNÍ ČÁST IP Obecné informace CZ.1.07/1.1.00/ (seminář pro partnery)
Finanční řízení Ing. Lenka Nováková Seminář pro žadatele výzvy Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témat a mezipředmětových.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Finanční řízení Lenka Geržová. 2 Rozpočet Rozpočet* 3 *Pro OSS jsou platné pouze kapitoly 1.1. a 1.3.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Seminář pro žadatele o finanční podporu Finanční řízení Martina Čapková, DiS. 1.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (seminář pro příjemce – 2. výzva, 3.2)
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu Rozpočet projektu Seminář pro žadatele – 4. výzva oblast podpory
Finanční část projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (rozpočet grantových projektů) (seminář pro žadatele.
Aneta Marková Finanční rámec grantových projektů z OP VK pro prioritní osy 1 a 3, oblasti podpory 1.1, 1.2, 1.3 a 3.2 ORR, Krajský úřad Kraje Vysočina.
1 Finanční řízení Ing. Jana Literová. Obsah Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje 2.
Nákup služeb kapitola rozpočtu 5 Jiří Haken 1.
Alena Zítková Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
IV. Finanční řízení Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje Ing. Petra Kalinová 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Seminář pro příjemce 3. výzva PO 3.2 Finanční část projektu Finanční část projektu
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Cestovní náklady podnikatele a zaměstnance. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Petra Němcová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Tvorba projektu OP VK – Benefit 7 Mgr. Bc. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra veřejné ekonomie.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Seminář k výzvě č „Sociální ekonomika“ Oblast podpory 3.1 Podpora sociální integrace a sociálních služeb Operační program lidské zdroje a zaměstnanost.
Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část (Obecné informace) 3. výzva listopadu 2011 Ústí nad Labem.
1 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Finanční část projektu Rozpočet projektu Operační.
Finanční řízení Lenka Geržová. Rozpočet Sestavování rozpočtu do žádosti o podporu.
VYÚČTOVÁNÍ KULTURNÍCH AKCÍ A PROJEKTŮ PODPOROVANÝCH MO STŘEKOV Platné od
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
24. října 2008Ing. Helena Viktorie Barbořáková I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Rozpočet.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Romana Bendová Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
VÝZVA Rozvoj kapacit pro výzkum a vývoj – finanční část
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Místní rozpočtové jednotky
Finanční řízení Lenka Geržová.
Jednoduché účetnictví
Seminář pro příjemce OPVK
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Odměňování zaměstnanců
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Finanční plán stavební zakázky
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2018 Ing. Michaela.
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Sociální a dostupné byty
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

1 Finanční řízení Ing. Lenka Nováková

Obsah Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje 2

Základní pravidla přiměřenost hospodárnost účelnost efektivnost prokazatelnost časová způsobilost

4 Rozpočet v projektové žádosti

Kapitoly rozpočtu 1 - Osobní náklady 2 - Služební cesty zahraniční 3 - Zařízenílimit 25% 4 – Místní kancelář 5 - Nákup služeblimit 49% 6 - Stavební úpravy 7 - Přímá podporalimit 20% 8 - Náklady vyplývající přímo z Rozhodnutí 9 - Přímé způsobilé výdaje celkem 10 - Nepřímé výdaje

1 - Osobní náklady osoby, které mají v rámci projektu uzavřen pracovně právní vztah hrubá mzda v čase, oboru a místě obvyklá doporučená výše mezd/platů Metodický dopis č v-projektech-op-vk

1 - Osobní náklady Projektový manažer 0,8 * = Kč

1 - Osobní náklady Hodinová sazba lektora je lehce nadprůměrná, jelikož se jedná o výjimečného odborníka. Jeho zapojení do projektu je klíčové. Viz blíže příloha č. 8.

1 - Osobní náklady NN nejsou nebo nemohou být jednoznačně spojené s konkrétní klíčovou aktivitou projektu PŘÍMÉ – např.NEPŘÍMÉ hlavní manažerúčetní administrátormzdová účetní finanční manažerpersonalista asistentspecialista na povinnou publicitu odborný zaměstnanecIT technik zajišťující běžnou správu ICT lektorškolitel bezpečnosti a ochrany zdraví metodikostraha, uklízeč, údržbář

2 - Služební cesty zahraniční služební cesty realizačního týmu – cestovné, ubytování, stravné, nutné vedlejší výdaje specifikace kdo, kam a proč zahraniční expert v ČR - per diems 230 €/den + doprava do ČR a zpět v průběhu realizace již nelze výdaje na zahraniční cesty navyšovat přímá vazba na realizaci klíčových aktivit

2 - Služební cesty zahraniční

PŘÍMÉ – např.NEPŘÍMÉ cestovné do zahraničí členů realizačního týmu cestovné realizačního týmu po ČR ubytování a stravné v zahraničíubytování a stravné realizačního týmu v ČR cesta a per diems zahraničního experta

3 - Zařízení nehmotný majetek do 60 tis. Kč dlouhodobý nehmotný majetekinvestice drobný hmotný majetek do 40 tis. Kč použitý drobný hmotný majetek nájem zařízení, operativní leasing daňové odpisy výdaje na opravy a údržbu křížové financování částí investice limit kapitoly: 25 %

3 – Zařízení – křížové financování mohou uplatnit pouze příjemci, kteří majetek daňově neodepisují investiční část hmotný majetek nad 40 tis. Kč zařízení a vybavení hmotné povahy s dobou použitelnosti nad 1 rok a pořizovací cenou nad 40 tis. Kč za položku, pokud není možné tento majetek pořídit v nezbytné kvalitě za cenu nižší

3 – Zařízení – křížové financování neinvestiční část -nábytek do 40 tis. Kč -prioritně by měl být pořízen pro potřebu CS -nákup pro potřeby realizačního týmu je nutné zvlášť zdůvodnit (vztahuje se na něj limit Kč/1 přepočtený pracovní úvazek) 16 (3 + 0,4 + 0,5 + 0,2) * = Kč

3 – Zařízení 17 PŘÍMÉ – např.NEPŘÍMÉ notebookkancelářské potřeby pro administraci projektu odborná literaturanákup CD jak pro administraci, tak pro cílovou skupinu softwarezásoby drobného občerstvení

4 – Místní kancelář v rámci této výzvy jsou uplatněna pravidla pro nepřímé náklady a tato kapitola je tedy nerelevantní 18

5 - Nákup služeb publikace/školící materiály/manuály odborné služby/studie a výzkum výdaje na konference/kurzy podpora účastníků (stravné/ubytování) limit pro stravné 300 Kč/os/den limit pro ubytování Kč/os/noc jiné výdaje limit kapitoly: 49 %

5 - Nákup služeb 20 PŘÍMÉ – např.NEPŘÍMÉ pronájem prostor pro seminářnáklady na daňové a právní poradenství tisk skript pro CSnáklady na realizaci výběrových řízení nezbytných pro projekt

6 - Stavební úpravy drobné stavební úpravy - nesmí přesáhnout částku za všechny dokončené stavební úpravy v 1 zdaňovacím období v úhrnu 40 tis. Kč (pořizovací cena) na každou jednotlivou účetní položku majetku. - úpravy jsou prováděny za účelem usnadnění přístupu a pohybu osobám zdravotně postiženým, nebo úpravy výukových, tréninkových nebo pracovních prostor, používaných na realizaci aktivit s cílovou skupinou stavební úpravy v rámci křížového financování - které jsou rekonstrukcí nebo modernizací, pokud převýšily u jednotlivého majetku v úhrnu ve zdaňovacím období částku 40 tis. Kč

7 - Přímá podpora mzdové příspěvky -jsou poskytovány jako náhrada mezd zaměstnavateli za pracovníky po dobu jejich účasti na dalším vzdělávání - až do výše 100% mzdových nákladů, nejvýše však do výše trojnásobku aktuální minimální mzdy) cestovné, ubytování a stravné - placené přímo zástupcům cílové skupiny doprovodné aktivity - asistentské služby žákům se speciálními potřebami, vstupenky,… limit kapitoly: 20 %

8 - Náklady vyplývající přímo z Rozhodnutí audit projektu PŘÍMÉ – např.NEPŘÍMÉ auditbankovní poplatky publicita projektu včetně úvodní a závěrečné konference

Nepřímé náklady není potřeba prokazovat jednotlivými účetními doklady náklady spojené s administrací projektu nemohou být přiřazeny ke konkrétní aktivitě příklady: –tisk a kopírování, nájem kanceláře a nákup kancelářského materiálu pro administraci projektu –nákup vody, paliv a energie, telefonní poplatky, poštovné –správa počítačových sítí a internetových stránek –…

Nepřímé náklady výše stanovena ve výzvě procentem výše závazná po celou dobu realizace projektu NN jsou svoji povahou neinvestiční, nemohou být v rámci NN hrazeny investiční výdaje!

Nepřímé náklady 26 v aplikaci Benefit 7 se částka připadající na nepřímé náklady dopočítá automaticky v návaznosti na požadované přímé náklady

Nezpůsobilé výdaje činnosti, které již v rámci jiných programů či Iniciativ Společenství financovaných z ESF či jiných programů financovaných EU podporu dostávají výdaje na každodenní řízení, monitorování a kontroly žadatele, které by se prováděly i bez realizace projektu - sloužící k zajištění běžného chodu organizace nákupy vozidel, infrastruktury, nemovitostí a pozemků DPH nebo její část, pokud existuje zákonný nárok na její odpočet sankční poplatky, pokuty a penále přímé daně, daň z nemovitosti, daň dědická, darovací, silniční, cla úroky z úvěrů a půjček, pokud se nejedná o schválenou formu podpory z fondu ESF stipendia nebo platby cílové skupině podobného charakteru odstupné, peněžitá pomoc v mateřství výdaje vzniklé mimo časový rámec způsobilosti

Závěrem věnujte rozpočtu dostatek času a pozornosti snažte se být konkrétní využívejte komentář k rozpočtu či samostatnou přílohu buďte střídmí v odhadu výdajů v případě nejasností se na nás neváhejte obrátit

Děkuji za pozornost Ing. Lenka Nováková Tel.: