Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská, 10.11.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Rozšíření podpory odborného vzdělávání Dalibor Štys ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Projekt IQ auto = IQ Industry VIZE: DOSÁHNOUT SHODY MEZI POTŘEBAMI KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLY ZE STRANY PRŮMYSLU A NABÍDKOU TRHU PRÁCE VYMEZENOU ODBORNÝMI.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Podpora odborného vzdělávání MŠMT - září Vzdělávací nabídka v. požadavky trhu práce -zpětná vazba má dlouhý časový posun -předvídání ekonomického.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
1 Národní kulatý stůl k problematice vyššího odborného vzdělávání Praha, 25. únor 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Rozvoj technického vzdělávání Strategie a hlavní cíle týmu 81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Brno, 4. dubna 2013 Předkládá: Řídící tým.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
v centrum celoživotního vzdělávání
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Partner č Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní.
Nástroje daňových úlev
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
UNIV 2 KRAJE středních škol Karlovarský kraj Střední odborná škola logistická a SOU Karlovy Vary - Dalovice PaedDr. Vladimíra Štrynclová - ředitelka.
Technické a profesní vzdělávání na VŠ – pohled zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
Nová opatření na podporu odborného vzdělávání Akční plán podpory odborného vzdělávání III. konference projektu VIP Kariéra II - KP Praha 12. prosince.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Podpora odborného školství v ČR Česko-německá konference k odbornému školství 25. září 2013 Litomyšl.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Asociace SPŠ Opatření na podporu OV Špindlerův Mlýn 9. října 2012.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
DUÁLNÍ SPOLUPRÁCE SOŠ TŽ - TŽ Třinec Mgr. Aleš Adamus
Individuální projekt OP VVV
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Budoucnost odborného školství
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Pilotní projekt duálního systému v msk
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Duální vzdělávání Co duální vzdělávání je a co to může být.
Modernizace odborného vzdělávání OLOMOUC - pondělí 14. května 2018
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,

 Tradice již od r. 1918, znovuobnoven r (25 let)  Zastupuje 30 odvětvových svazů, celkem 1423 firem (přes 600 tis. zaměstnanců)  Obhajuje zájmy zaměstnavatelů a podnikatelů v České republice i v zahraničí Svaz průmyslu a dopravy ČR

Současný systém vzdělávání:  Zavedený systém počátečního vzdělávání (+)  Dvoustupňové kurikulum otevřené požadavkům trhu práce (+)  Rozdíly mezi kvalifikací absolventů a požadavky zaměstnavatelů (–)  Reakční doba systému 4 až 7 let (–)  Vznikající systém dalšího vzdělávání(EQF/NSK/NSP) (+)

Jihomoravský kraj: maturitní obory

Jihomoravský kraj: učební obory

1. Zavádění principů duálního vzdělávání : Prvky duálního vzdělávání:  Úprava kapacit oborů na základě predikcí trhu práce  Realizace praktické výuky SŠ na reálných pracovištích, vliv firem na obsah ŠVP, účast u ZZ a MZ  Daňové úlevy pro zaměstnavatele, kteří vzdělávají žáky  Smluvní vztah žák-škola-firma: stipendia a motivační příspěvek  Statut pedagogického pracovníka pro instruktory a odborníky z praxe

Návrh predikčního systému : MPO ČSSZ MF Ostatní (MZd, MZe…) MPSVMŠMT ÚP ČR kraje Zdroje dat Expertní board (zpracovatel) Rada (rozhodovací orgán) Zaměstnavatelé (asociace) školy Data z OK Systému Návrh Krajská objednávka Validace Data Zadání pro rekvalifikace Predikce VŠPS Data ČSSZ – substituce

 Připravena MF ve spolupráci s MPO, SP ČR, HK ČR, FPVŠ  Cíl: zvýšení motivace firem k zapojení do odborného vzdělávání  Hl. opatření: 110% odpočet od základu daně pro nové investice, 200 Kč na žáka a hodinu do základu daně, dvojnásobné zvýšení limitu na firemní stipendia  Stav: platí od Novela zákona o daních z příjmu:

 ESF Národní projekt MŠMT (NÚV) s partnerem SP ČR  Rozpočet: 106 mil. Kč, na 1 pilotáž cca 1,75 mil. Kč  Cíl: ověřit intenzitu spolupráce, návrhy na legislativní změny  Dvě kola výzev na pilotáž – vybráno 16 partnerství + 10x monitoring  JMK: ISŠ Automobilní Brno, SOU a SOŠ SČMSD Znojmo  Informace na: 3. Pilotáž partnerství škol a firem - projekt POSPOLU:

Děkuji vám za pozornost