 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světelné jevy Optická prostředí Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Advertisements

Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
O základních principech
Světelné jevy a jejich využití
Zpracovala: ing. Alena Pawerová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo a světelné zdroje
Zdroj světla. Šíření světla
Světlo.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Název projektu: Škola a sport
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2012 Určeno:7. ročník ZŠ.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Hustota-výpočet hustoty
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Grafické znázornění pohybu
Magnetické pole cívky s proudem
Elektromagnetické vlnění
Fyzika hrou-opakování II.
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Fyzika hrou-opakování I.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hustota-odvozená fyzikální veličina
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Magnetické pole cívky s proudem
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Světlo, světelné zdroje
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika hrou-opakování I.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb těles-fyzika hrou
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Světlo a světelné zdroje
zpracovaný v rámci projektu
Teplota – souhrnná cvičení I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika hrou-opakování II.
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 11/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.7.A.16_svetlo_a_svetelne_zdroje Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 druh elektromagnetického záření o vlnové délce 400 – 760 nm  je tělesy vyzařováno, odráženo, nebo pohlcováno  ve vakuu se šíří rychlostí km/s

 slunce  reflektor automobilu  plamen svíčky  zářivka v lampičce apod.

 Měsíc  zrcadlo  vyleštěný hliníkový plech apod.

 matná tmavá tkanina  hluboký otvor v zemi  další dutá nebo různě zprohýbaná, tmavá nebo matná tělesa

Optické prostředí:  PRŮHLEDNÉ (světlo jím prochází s minimálními ztrátami-např. čiré sklo),  PRŮSVITNÉ (matné, světlo se v něm rozptyluje, např. sklo s vrypy nebo ornamenty, které se používá k výplni dveří),  NEPRŮHLEDNÉ (světlo, které na něj dopadá, odráží nebo pohlcuje-např. beton, dřevo).

značka: c rychlost šíření světla ve vakuu je: km/s LátkaRychlost šíření světla [km/s] VODA LED SKLO DIAMANT

 označení řeckým písmenem: λ [lambda],  světlo, které vnímá lidské oko, je v rozsahu 400 – 760 nm, (nm=nanometr, 1 nm = 0, m)  záření o menší vlnové délce ( λ‹ 400 nm) nazýváme ULTRAFIALOVÉ (UV záření)  záření o větší vlnově délce (λ›760 nm) nazýváme INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ

 způsobuje zahnědnutí kůže (při opalování), (ochranná vrstva atmosféry, která pohlcuje převážnou část UV záření, je vlivem znečištění exhalacemi zeslabena, proto nadměrné slunění naší kůži neprospívá)  velmi silné UV záření působí nepříznivě na vývoj rostlin,  UV záření má antiseptické účinky (ničí choroboplodné zárodky)

 svítidla na kontrolu např. cenných papírů, některých dokladů, kreditních karet,  dezinfekce,  analýza minerálů,  čištění vody,  zpracování jídla,  laserová technologie,  archeologie,  soudní znalectví,  detektory požáru atd.

s ním se setkáváme téměř denně,  Dálkový ovladač k televiznímu nebo rozhlasovému přijímači,  Všechna rozžhavená tělesa (např. kamna) vyzařují infračervené záření,  Technické využití je velmi široké.

obrazovka televizoru hvězdy ve vesmíru vnější zrcátko automobilu prosklené dveře nábytku žárovka v lustru bezpečnostní blikače cyklistů planeta Země

Látky průhlednéLátky průsvitnéLátky neprůhledné sklo skleničky sklo čiré žárovky mléčné plexisklo rýhované sklo sklo mléčné žárovky „kouřové sklo“ porcelán papír z učebnice

α [alfa] Ω [omega] λ [lambda ]

km/min km/h km/s

světlo, které vnímá lidské oko ultrafialové záření infračervené záření λ 400 – 760 nm λ ‹ 400 nm λ › 760 nm

doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 7. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN Tesař J., Jáchim F., Fyzika 3 pro ZŠ, Světelné jevy, mechanické vlastnosti látek, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005 galerie office [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ]

1) Prezentace slouží k naučení nového učiva. 2) Vysvětlení pojmu „světlo“. 3) Žák vyjmenuje světelné zdroje. 4) Vyjmenování některých těles, které světlo odrážejí nebo pohlcují. 5) Rozdělení optického prostředí na průhledné, průsvitné a neprůhledné. 6) Žák se seznámí s fyzikálními vlastnostmi světla (rychlost, vlnová délka). 7) Na závěr žák řeší úkoly, odpovídá na otázky, vybírá správné odpovědi, správné hodnoty, správné údaje. 8) Otázky slouží k zopakování probraného učiva.