E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETKOVÉ POJIŠTĚNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ OSOB. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Zoner Photo Studio, Histogram (7). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
FINANČNÍ GRAMOTNOST CENA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z minerálních olejů.
FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ PODMÍNEK PRO ČINNOST ASISTENTŮ PEDAGOGA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Daně a daňová praxe „Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmů. “ Albert Einstein.
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do databází MS Access (1).
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Spotřební a energetické daně
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Místní rozpočtové jednotky
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Inf Počítač a lidé s handicapem
Trigonometrie (1) (19).
Obsah veřejných rozpočtů I
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Propojení tabulek Access (6).
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Katedra finančního práva a národního hospodářství
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Katedra finančního práva a národního hospodářství
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Obsah veřejných rozpočtů III
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rozpočet a druhy rozpočtu (prezentace)
Transkript prezentace:

E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Ing. Jan Sláma Předmět:Ekonomika

Obsah Úvod1 Schéma soustavy veřejných příjmů 12 Příjmy úvěrového charakteru3 Neúvěrové příjmy nedaňové 14 Neúvěrové příjmy nedaňové 25 Neúvěrové příjmy nedaňové 36 Schéma neúvěrových příjmů – daňových 17 Přímé daně8 Nepřímé daně9 Ostatní daňové příjmy10

Obsah Renčín na závěr11 Doplněk – změna legislativy12

Zahrnuje veškeré příjmy, úvěrové i neúvěrové, plynoucí některého z veřejných rozpočtů. Úvěrové příjmy se využívají k financování rozpočtových schodků Neúvěrové příjmy mají především daňový charakter Soustava veřejných příjmů 1

Schéma soustavy veř. příjmů I ÚVĚROVÉ VEŘEJNÉ PŘÍJMY NEDAŇOVÉ NEÚVĚROVÉ DAŇOVÉ OSTATNÍ DAŇOVÉ Soustava veřejných příjmů 2

Příjmy úvěrového charakteru = závazky (dluhy) státu, krajů a obcí Slouží k financování rozpočtových schodků Vznikají: a)Emisí státních a komunálních obligací b)Prostřednictvím úvěrů, vč. úvěrů od MMF apod. Soustava veřejných příjmů 3

Neúvěrové příjmy – nedaňové - a)Povinné příspěvky do státních fondů. Např. příspěvek 1 Kč do Fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. *změna str. 12) Soustava veřejných příjmů 4

Neúvěrové příjmy – nedaňové 2 b) Místní poplatky – spravované a vybírané obcemi. Např. poplatky ze psů, ze záboru veřejných prostor, z provozu hracích automatů, ze vstupného, z ubytovací kapacity apod. Soustava veřejných příjmů 5

Neúvěrové příjmy – nedaňové 3 c) Poplatky = platby za služby poskytované veřejným sektorem. Především správní a soudní poplatky, často placené vylepením kolků. Patří sem také dálniční známky a mýtné Soustava veřejných příjmů 6

Schéma neúvěrových příjmů – daňových 1 Z PŘÍJMŮ PŘÍMÉ DANĚ MAJETKOVÉ NEÚVĚROVÉ – DAŇOVÉ VŠEOBECNÉ NEPŘÍMÉ DANĚ SELEKTIVNÍ Soustava veřejných příjmů 7

Přímé daně Z příjmů: Fyzických osob Právnických osob Majetkové: Z nemovitostí (z pozemků a ze staveb) Silniční Převodové (dědická, darovací a z převodu nemovitostí) Soustava veřejných příjmů 8

Nepřímé daně Všeobecné (DPH) Selektivní (výběrové) Spotřební: z uhlovodíkových paliv a maziv, z lihu a lihovin, z vína, z piva, z tabákových výrobků Ekologické daně (Cla) Soustava veřejných příjmů 9

Ostatní daňové příjmy- nenazývají se daněmi, ale mají znaky daní (povinnost, zákonné určení, nenávratnost, neekvivalentnost a vstup do veřejného rozpočtu). Patří sem: pojistné na sociální pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Uvádí se zde i pojistné na všeobecné zdravotní pojištění, které neplyne do státního rozpočtu, ale ostatní znaky daní splňuje. Proto je také součástí tzv. složené daňové kvóty (celkové odvodové povinnosti) Soustava veřejných příjmů 10

Soustava veřejných příjmů 11

Doplněk – změna legislativy Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie od , zákonem číslo 496/2012 Sb. nahrazen Státním fondem kinematografie. Současně došlo ke změně výše příspěvku na 1% ze vstupného. Soustava veřejných příjmů 12

Vančurová, Daňový systém ČR 2006, ISBN , nakl. 1. VOX 2006 Použité zdroje – obrázky: Použité zdroje