Komunitní plánování v kvalitě místní Agendy 21 ve Zdravém městě Vsetín PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB, DOBRÁ PRAXE ZDRAVÝCH MĚST aneb ZDRAVÁ MĚSTA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Zákon o sociálních službách
Centrum komunitní práce, poradenská organizace Ústí nad Labem
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Střednědobé plánování sociálních služeb v Olomouckém kraji IP – „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
KPSS Vsetínska v systému udržitelného rozvoje Seminář KÚ ZK, Hotel Moskva, 14. listopadu 2007 Ing. Petr Kozel, Společnost pro komunitní práci Vsetín o.p.s.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Jana Žáčková.  Bílá kniha v sociálních službách definuje komunitní plánování jako „plánování komunitou pro komunitu a lidi v ní žijící“  sociální.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
I. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ 25. Ledna 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou 2. Setkání Řídícího výboru 21. června 2016, MÚ Kralupy nad Vltavou.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní plán inkluze + OP VVV
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Komunitní plánování sociálních služeb Děčín
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Klíčové aktivity projektu
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Komunitní plánování v kvalitě místní Agendy 21 ve Zdravém městě Vsetín PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB, DOBRÁ PRAXE ZDRAVÝCH MĚST aneb ZDRAVÁ MĚSTA VE ZDRAVÉM KRAJI Brno, 3. června 2009 JUDr. Lubomír Gajdušek a Ing. Petr Kozel, Zdravé město Vsetín

Specifika Vsetína  Město přenechalo poskytování soc. služeb NNO, kterým vytváří podmínky pro kvalitní činnost  Proces KPSSP probíhá v celém území ORP Vsetín  Proces KPSSP začleněn pod realizaci MA 21 ve Vsetíně

Město Vsetín a podpora sociální oblasti:  Dotace na nájemné za nebytové prostory pronajaté městem  Sociální grant na soc. služby  Velký a malý grant mj. na související služby a volný čas  Podpora Komunitního plánování soc. služeb a péče

Aktuální problémy:  Nedostatek vhodných prostor pro poskytování sociálních a souvisejících služeb ve městě  Nedostatek financí na pokrytí potřebných služeb i přes vysokou částku přidělovanou městem (17% financí jde z města, v r tj. 11,3 mil. Kč mimo vlastní složku TSP)  Velké investiční náklady na rekonstrukce objektů pro poskytování soc. služeb (město ve spolupráci s NNO – Diakonie, Domov)  Finanční nejistota v jednotlivých letech (absence záruky dlouhodobého financování soc. služeb)

KPSS a definice výchozího rámce sociální začleňování (pro účely zákona o soc. službách) proces, který zajišťuje, že osoby sociálně vyloučené nebo sociálním vyloučením ohrožené dosáhnou příležitostí a možností, které jim napomáhají plně se zapojit do ekonomického, sociálního i kulturního života společnosti a žít způsobem, který je ve společnosti považován za běžný Pramen: § 3 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách

Princip síťování uvnitř cílových skupin

1 Příprava prostředí 2 Organi zační struktury 3 Analýza Potřeb občanů 4 Informa ční systém 5 Tvorba Návrhu plánu v ustave ných skupinách 6 Příprava Procesu konzultací 7 Vedení procesu konzultací 8 Tvorba Finální Verze plánu 9 Imple mentace plánu 10 Kontrolní Mechan. efektivita 10 kroků Komunitního plánování Dle CKP UnL

Jednoduchá manažerská organizační struktura jako klíč k úspěšnému procesu a jeho udržitelnosti Rada města Vsetín Sociální komise Rady města Vsetín Komise Agendy 21 a Projektu Zdravé město Koordinační skupina Společnost pro komunitní práci Vsetín o.p.s. Osoby se zdravotním postižením Senioři Ohrožené skupiny a Rodina Etnické menšiny

Komunitní plánování sociálních služeb a péče na Vsetínsku Statistika:  Celkem periodicky zapojeno cca 32 organizací cca 32 organizací 76 účastníků PS (65 osob) 76 účastníků PS (65 osob)  Zapojování uživatelů (veřejnosti) na vzorku 304 lidí (1,1% populace) na vzorku 304 lidí (1,1% populace)  Připomínkovací proces plánu – došlo 148 připomínek, 130 bylo zapracováno připomínek, 130 bylo zapracováno  výsledný KPSSP – 28 cílů, 87 opatření

Co se daří v KPSSP na Vsetínsku  Zapojení uživatelů služeb  Realizace neformálních kampaní (popularizace sociální problematiky)  Finance „rozdělují“ pracovní skupiny  Vlastní ukazatele pro vyhodnocování dle typů služeb  Spolupráce poskytovatelů služeb a péče

Neformální kampaně jako sběr informací a šíření osvěty  Den bez bariér pro OZP  Den seniorů pro S  Den rodin pro OSaR  Kampaň Společně pro EM

Výstupy KPSSP:  Komunitní plán sociálních služeb a péče  Katalog poskytovatelů sociálních služeb  Přístup radnice k sociálním službám  Mapa poskytovatelů soc. služeb ve Vsetíně  Katalog sociálních služeb  Letáky atd…

Akční realizační plány KP Cíl a opatření Senioři Název projektu, programu, služby Název organizace Předpokládané činnosti a finanční zajištění plnění cílů a opatření v roce 2008 prům.poč.kl ientů rozpoče t města ostatní zdroje ČR (Úřad práce,MPS V, Kraje) jiné zdroje(zahr aniční,nad ace,klienti) Progra my EU Celke m Cíl 1, Opatření 1.1 Cíl 1, Opatření 1.2 Cíl 1, Opatření 1.3 Cíl 2, Opatření 2.1

Plán je možné považovat za efektivní tehdy, jestliže dosáhne svých cílů při vynaložení přiměřených nákladů a je vícezdrojově financován. Plán musí být v souladu s ostatními dokumenty, zejména se strategickým plánem

Strategickými prioritami města jsou:  Pracovní příležitosti  Dostupné bydlení  Příležitosti k využití volného času  Zdravé a půvabné město  Bezpečné město Bezpečné město Vsetín, srdce Valašska – příjemné město k životu,práci a zábavě; město usilující o zvyšování kvality života při respektování udržitelného rozvoje Pracovní příležitosti Dostupné bydlení Příležitosti k využití volného času Zdravé a půvabné město Vize: Priority:

Od sociální inkluze k udržitelnému rozvoji VÝSTUPY OBOU SYSTÉMŮ: Kvalita služeb a kvalita života  Zapojení celkové veřejnosti do řešení problémů  Zapojení podnikatelské veřejnosti pro naplňování KPP a tvorby strategie  Širší partnerství od NNO ke všem skupinám veřejnosti  Sociální oblast jako vstupní prvek pro priorizaci vlivů v hodnocení UR  Sociální pilíř na špici obou podpůrných

Děkujeme za pozornost! JUDr. Lubomír Gajdušek Město Vsetín Tel.: , W: Ing. Petr Kozel, Společnost pro komunitní práci Vsetín o.p.s. Tel.: , W: