Zkušenosti spoluřešitele projektů 5-7. rámcového programu Evropske Komise Prof. MUDr. Milan Macek, DrSc Senát Parlamentu České republiky, 21. května 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Finanční možností svépomocných skupin
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Koncepce péče o staré občany
Současná situace zpracování citlivých genetických údajů v České republice: Specifika zdravotního, forenzního, výzkumného a rekreačního testování z pohledu.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Klinické doporučené postupy v Německu od roku 1993 MUDr. Michaela Špačková Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Péče o nemocné s diabetem v ČR
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
CZ / /0022 – Lidské zdroje a inovativní postupy pro dentální implantologickou praxi LASAK, spol. s r.o., 1.LF UK, VŠCHT Kontakt: Jan Riedl,
Zdravotnické prostředky a hodnocení zdravotnických technologií Leoš Heger 15. let Czech Med,
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Vzácná onemocnění, léky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN v Motole, Praha EMA, COMP.
 červenec 2014 – vláda schválila návrhy operačních programů a programy byly odeslány Evropské komisi = začátek tzv. formálního vyjednávání.  říjen 2014.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Pomyslet, Poznat, Pomoci a Profinancovat: Genetická diagnostika vzácných onemocnění a její zajištění z veřejného zdravotního pojištění v souladu s mezinárodními.
Standardy ve zdravotnictví „Nadstandard“ (x) spoluúčast Leoš Heger, PSP,
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Porodní praxe u nás a v zahraničí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Praha Ivana Königsmarková, prezidentka UNIPA.
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Porodní asistentka regulované povolání
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Standardizace odborné zdravotní péče
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Národní diabetologický program (NDP)
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Obor zdravotních služeb MZ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Zkušenosti spoluřešitele projektů 5-7. rámcového programu Evropske Komise Prof. MUDr. Milan Macek, DrSc Senát Parlamentu České republiky, 21. května 2013

Přehled řešených projektů 5-7. RP

Výběr řešených projektů EU – Eurogentest.org 1. Dopady projektu : 1/ příprava progresivní legislativy pro genetické testování Díl 6 Zákona o Specifických zdravotních službách 373/2011Sb

Výběr řešených projektů EU – Eurogentest.org 2. Dopady projektu : 1/ spolupráce s Radou Evropy příprava doplňkového protokolu pro genetické testování k Oviedské konvenci – 96/2001 Sb

Výběr řešených projektů EU – Eurogentest.org 3. Dopady projektu : 1/ EASAC a FEAM příprava Doporučení ke komerčním genetickým testům

Dopady projektu : 1/ příprava Doporučení ke návrhu IVD Směrnice Evropské Komise Výběr řešených projektů EU – Eurogentest.org 4.

Výběr řešených projektů EU – Eurogentest.org 5. Dopady projektu : 1/ Práva pacientů v České republice

Výběr řešených projektů EU – Eurogentest.org 6. Dopady projektu : 1/ Legislativní ukotvení kvality genetické diagnostiky 373/2011Sb a spolupráce s Národním akreditačním orgánem

Výběr řešených projektů EU – Eurogentest.org 7.

Doporučení versus klamavá reklama… spolupráce s pojišťovnami… Programy nešetří, ale vedou k nárůstu indukované diagnostické péče Umělé vytváření pacientů = Klientů !

Výběr řešených projektů EU – Orpha.net 1.

Výběr řešených projektů EU – Orpha.net 2.

Výběr řešených projektů EU – Orpha.net 3.

Vzácná onemocnění a nov. screening

Phoebe – Biobanks

„Mind the GAP“

Genet Test Spring;9(1):80-4 Situace v Německu: analogie pro ČR Diagnostické testy (nemocní) Screeningové testy (zdraví) a nehumánní genom

Bez specifického zákona… Přístroj si svého pacienta najde BGI

1/ Vývoj v ČR kopíruje trendy v Západní Evropě (odborné lab. Společnosti ČLS JEP na to upozorňuji již od roku 2009!) 2/ To co nyní řešíme ve spolupráci se zdrav. Pojišťovnami, Privalabem, Asociaci center lékařské genetiky – je nejenom Kultivace výkonů, ale také kultivace podnikatelského prostředí, ČR je jako malá a neregulovaná ekonomika je zranitelná! 3/ Zákon 373/2011Sb Díl 6 §28-29 a Zákon 96/2001 Sb jsou „podklady“ pro eventuální následné zákonné návrhy a)Ratifikace dodatkových protokolů Rady Evropy (CoE) b)Inspirace Holandským zákonem omezení populačního screeningu 4/ Uplatnění bodu 3) nebude znamenat nárůst péče, ale redistribuci prostředků na diagnostiku vzácných onemocnění „ Motto: omezení proplácení paralenu = SCREENINGOVÝCH testů z veřejného zdravotního pojištění, umožní redistribuci prostředků ve prospěch skutečných „léků“ = DIAGNOSTICKÝCH testů pro vzácná (genetická) onemocnění

Souhrn 1 -Pozitiva - možnost operativního kontaktu se evropskou (světovou) špičkou v oboru - rychlé zavádění nových metodologií do klinické praxe - spolupráce na projektech veřejného zdravotnictví - implementace „pozitivních“ aspektů evropských doporučení v CZ legislativě - možnost „networking“ s kolegy doma a v zahraničí, další spolupráce nad rámec projektu, přátelství

-Negativa - značné administrativní zatížení (nutnost kompetentních „EU office“, financování?) -Neexistence řádné infrastruktury (personální, strukturní, spolupráce domácí – spolufinancování? -Poměrně silná zátěž – cestování na meetingy, -Lakmusový papírek mezigeneračního přístupu ! -Časté dotazy zahraničních kolegů, kteří nechápou „euroskepticismus“ části našeho polit. spektra. Souhrn 2

Děkuji vám za pozornost !