- jak se chovat k lidem se zrakovou vadou.  1. Jakým handicapem trpí žena na obrázku?  2. Jaké má vlastnosti? Dají se z obrázku vyčíst?  3. Jaký.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Přílucká 213, Zlín
Advertisements

Téma: Integrace ZP studentů v rámci SŠ vzdělávání
Význam vody pro člověka
MHD Žďár nad Sázavou nezávislé internetové stránky
2. Integrace zrakově handicapovaných studentů
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Handicapovaní lidé a média
a samostatného pohybu těžce zrakově postižených dětí
Je jméno důležité? Jméno - bylo výrazem buď nějaké význačné vlastnosti osoby, jíž bylo dáno, nebo nějakých zvláštních okolností, za nichž se ona osoba.
Jak se žilo na konci 18. století obyčejným lidem?
Umění prezentace.
POPIS OSOBY.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
KOMUNIKACE S NEVIDOMÝM
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Geografie dopravy Práce s literaturou Mgr. Filip Chvátal Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů" (reg.
Proč se říká Zemi „MODRÁ PLANETA“?
Pár jde do lesa. Ona: Mám takový blbý pocit, že mě chceš přefiknout
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02_ZT_TK_1 Ročník: I. Základy techniky Vzdělávací oblast: Odborné.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
obecně, prožívání a chování
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
PŘÍPRAVA PREZENTACE Ing. Česlava Lukaštíková SPŠ Karviná.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
NÁDHERNÝ 1. VE TVÉM SRDCI JE SOUCIT A SLITOVÁNÍ,
Myšlenky o přátelství. Člověk by chtěl být gigantem a je hovno kamaráde.
Žádost Adam Blajer,1.ročník VSRR. - žádost je nejčastěji používaná písemnost. - žádost musí mít náležitosti podání podle § 37 odst. 2 zák. č. 500/2004.
Zásady tvorby prezentace
BOZP – Práce s počítačem
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
INTEGRACE DÍTĚTE SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
1. Zná Pán ty, kdo jsou jeho, | z všech národů a stran; | ať zbaveni snad všeho, | ví dobře o nich Pán. | Je zhouba nepohltí, | on provede je vším | neb.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
Jak prezentovat Dana Hlaváčková.
PREZENTACE.
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ETIKETA_VSEDNIHO _DNE-II_PREZENTACE_06 Název školyStřední.
RÝSOVÁNÍ? TO JE HRAČKA! Úsečka, přímka, polopřímka, různoběžky s kočkou Čárkou Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ.1.07/1.4.00/ Prvouka 2. ročník Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_Základní hygienické návyky.
Společenské chování Společenské chováníOB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
SJEDNOCENÁ ORGANIZACE NEVIDOMÝCH a SLABOZRAKÝCH ČR S O N S ČR, z.s.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ETIKETA_VSEDNIHO _DNE_PREZENTACE_05 Název školyStřední.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_2C_08_POPIS_UMELECKEHO_DILA Popis listopadu 2011 Popis – úvod, co vše můžeme popisovat, specifika popisu uměleckého.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_RAUT-1_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Kombinované postižení Vašek (in Renotiérová, M., Ludíková, L. a kol., 2003, s. 281): vícenásobné je postižení multifaktoriální, multikauzální a multisymptomaticky.
Pravidla chování, právo a morálka
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Kůň a švestky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školicí prezentace
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název oborové práce Jméno autora třída.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
LIDSKÝ ORGANISMUS SMYSLY A NERVY.
Úsečka, přímka, polopřímka, různoběžky s kočkou Čárkou
Jak si připravit prezentaci
Název vědeckého projektu
Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_První ovoce, výživa
8 lidí na stůl, 10 stolů v místnosti a hlavní stůl
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

- jak se chovat k lidem se zrakovou vadou

 1. Jakým handicapem trpí žena na obrázku?  2. Jaké má vlastnosti? Dají se z obrázku vyčíst?  3. Jaký život vede?  4. Jak se na ni dívají lidé, kteří ji potkávají na ulici?

 1. Vytvořte 4členné skupiny.  2. Na poster vytvořte Desatero rad pro kontakt s osobami s těžkou zrakovou vadou, popř. s nevidomými.  3. Desatero by mělo být složeno z krátkých, vystižných a srozumitelných bodů.  4. Každý bod doplňte piktogramem.  5. Pracujte podle zásad skupinové práce, na tvorbu posteru máte 20 minut.

 1. Každá skupina nyní bude prezentovat své Desatero ostatním.  2. Ostatní z Vás si během prezentací ostatních skupin budou zaznamenávat ty body, se kterými nesouhlasí a ty, které mu připadají přínosné a Vaše skupina je nemá v Desateru obsaženy.

 1. Mějte na paměti, že nevidomí jsou zcela normální lidé, kteří mají různé přednosti i nedostatky jako každý jiný.  2. Při setkání s nevidomým se chovejte přirozeně a nevnuceně, nabídněte jim pomoc, ale nevnucujte ji.  3. Vyvarujte se projevům soucitu.  4. Nevidomou osobu, kterou znáte, pozdravte vždy jako první a oslovte ji jménem, ať ví, že mluvíte k ní.

 5. Při vstupu do místnosti řekněte nevidomému své jméno, rovněž ho upozorněte na to, že místnost opouštíte.  6. Jednejte přímo s ním, ne s jeho průvodcem.  7. Vidíte-li takového člověka v orientačních těžkostech, nabídněte mu, aby se lehce zavěsil do Vaší paže.  8. Při nástupu do dopravních prostředků ho netlačte před sebou, jděte první. Nevtlačujte ho na sedadlo, ale lehce položte jeho ruku na opěradlo. Při vstupu do auta položte jeho ruku na horní rám dveří.

 9. Při vstupu do restaurace mu pomožte najít věšák a volné místo. S jídlem si poradí sám, ale řekněte mu, co a kde je na stole a kdo je u stolu.  10. Když s ním budete delší dobu, popište mu hlavní rysy okolí, vybavení místnosti a osoby, které se kolem nacházejí.

 1. Souhlasíte s Desaterem Sjednocené organizace pro nevidomé a slabozraké?  2. Podobá se toto oficiální Desatero tomu Vašemu? V čem se liší?  3. Jak se změnil Váš postoj k lidem se zrakovou vadou?  4. Víte už, jak se chovat k takovým lidem?

 „ Se zavřenýma očima je žít snadné. “ (John Lennon) Opravdu?...

 Obrázek: manzele-se-chteli-potesit-prskavkou-od-jiskry- vyhoreli.html, cit  cit , ve zkrácené a upravené verzi.  cit , ve zkrácené a upravené verzi.