NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČAS2 TEMA: Pranostiky OBDOBÍ: září 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování učiva Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_31.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Markéta Žižková Datum/období: Září Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_22_ DNY V TÝDNU TÉMA:DNY V.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.6 Báseň Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM 1.květen - Máj Popis Popis, zvyky,
Název školy : Základní škola Nový Kostel, okres Cheb Autor : Pavla Smrčková Název materiálu : VY _32_INOVACE_ČESKÝ JAZYK PRO 2.ROČNÍK_07_MĚSÍCE,ROČNÍ OBDOBÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_14_ZIMA TÉMA: ZIMA ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Sada 1 MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Během kalendářního roku se vystřídají čtyři roční období.
Pranostika VY_32_INOVACE_18
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF Autor: Jana Bejstová, Název: VY_12_INOVACE_22_PŘÍRODOVĚDA Téma: Roční období.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 1.část
Velikonoce-prezentace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
AUTOR: Světlana Havránková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jméno autora Datum vytvoření Ročník Vzdělávací Téma – název Anotace
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_VELIKONOCE Mgr. Petra Kukuczková
ORIENTACE V ČASE VY_32_INOVACE_1C_08 Číslo projektu: CZ /1. 5
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Autor: Mgr. Jana Burdzová
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Les v průběhu roku 2 Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_08
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Žáci se seznamují se svátky v období adventu.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_10_PRVOUKA 1. ROČNÍK_PRANOSTIKY I.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Neživá příroda - vzduch
Podzim čaruje … VY_32_INOVACE_02_03
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Otáčení Země + Poledník.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_32_Jaro Téma: Jaro
36 FINANČNÍ MATEMATIKA.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČAS2 TEMA: Pranostiky OBDOBÍ: září 2012

PRANOSTIKY Odvěkou touhou lidí bylo předpovídat počasí. Jeho změny se snažili vypátrat a předvídat pozorováním zákonitostí přírodních jevů. V tomto snažení tkví kořeny pranostik a předpovědí. Myslíš, že lidé věřili pranostikám? Vyber si nějakou pranostiku a pokus se ji vysvětlit. K čemu pomáhaly pranostiky.

LEDEN V lednu moc sněhu, v červnu moc sena. Suchý leden, mokrý červen. Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu. Lenivého tahá mráz za nos, před pilným smeká. Na Nový rok o slepičí krok. Je-li na Nový rok hezky, budou pěkné žně. Jak na Nový rok, tak po celý rok. Leden jasný, roček krásný.

ÚNOR Když mrzne na Petra nastolení, mrznout bude 40 dní bez prodlení. Je-li na svatého Petra nastolení mráz, bude mrznout ještě 14 dní. Na svatého Valentýna zima sílit počíná. Svatý Valentýnek - jara tatínek. Na svatého Valentina zamrzne i kolo mlýna. Leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna. Na Hromnice jasná noc - bude ještě mrazů moc. Zelené Hromnice - bílé velikonoce.

BŘEZEN Na svatého Josefa sníh - urodí se hojně bílého jetele. Josef s Marií (23. 3.) zimu zaryjí. Je-li na svatého Josefa hezky, urodí se málo obilí. Je-li na svatého Josefa vítr, potrvá čtvrt roku. Sníh v březnu škodí osení i vinné révě. Kolik mlh v březnu, tolik lijavců v roce. Březen - za kamna vlezem.

DUBEN Svatého Marka deštivo - sedm týdnů blátivo. Před Jiřím sucho, po něm mokro. Ondřej mosty staví, Jiří je odplaví. Na svatého Jiří rodí se jaro. Když na Vojtěcha prší, nebude ovoce. Na velikonoce jasno - bude laciné máslo.

KVĚTEN Májová kapka platí nad dukát. Déšť svaté Žofie švestky ubije. Svatá Žofie políčka často zalije. Prší-li na prvního května, bývá málo žita a sena. Jestli se Filip a Jakub zasměje, jistě se hnedle čočka zaseje. Na Jakuba a Filipa zelená se každá lípa.

ČERVEN Je-li od Petra až do Vavřince parno, bývá v zimě dlouho studeno. O Petru-li prší, po třicet dní déšť se vrší. Petr rozsévá houby, Pavel myši, když prší. Svatý Jan dešťů je přítel. Co v červnu nedá do klasu, červenec nažene v času. Netřeba v červnu o déšť prositi, přijde, jak začnem kositi.

ČERVENEC Co červenec neuvaří - srpen nedopeče. Červenec horký, pěkné jsou vdolky. Prokop – zelí okop! Není-li na Svatou Markétu slunečno, dostaneme sotva seno domů za sucha. Déšť o Markétě trvá čtrnáct dní a zvěstuje špatný čas pro sklízení sena i obilí

SRPEN Šedá mlha v srpnu nezdravá. Je-li na Bartoloměje čas, je z lisu kvas. Na svatého Bartoloměje sedlák žito seje. Ať si kdo chce co chce říká, v srpnu ještě do rybníka. Na svatého Vavřince brambory do hrnce! Jak Vavřinec navaří, tak se podzim podaří. Nejsou-li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu. Když srpen z počátku hřeje, ledový vítr v zimě dlouho věje.

ZÁŘÍ Teplé září - říjen se mračí. Na Panny Marie narození vlaštovek shromáždění. Neprší-li o Marie narození, bude suchý podzim. Jaké počasí na Panny Marie narození, takové bude osm neděl. Neprší-li o Mikuláši bude suchý podzim. Prší-li hodně v září, vesele se sedlák tváří.

ŘÍJEN Svatý František zahání lidi do chýšek. Svatý František - v poledne košile, ráno kožíšek. Déšť na Havla, déšť na Vánoce. Svatý Havel stojí za to, jaké bude příští léto. Svatý Havel do zelí zajel. Když se do svatého Havla nesklidí zelí, je neuvařlivé. Opadá -li listí do polovice října, svatý Havel na poli zastaví práci a bude mokrá zima. Září víno vaří, říjen mačká hrozen.

LISTOPAD Když na dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje. Na Bohumíra příroda k spánku se ubírá. Jaké počasí je na svatého Bohumíra, takové i březen mívá. Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí. Je-li zamračeno na svatého Martina, bude zima levná; je-li jasno, bude zima tuhá.

PROSINEC Na svatou Lucii jasný den, urodí se konopí i len. Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Svatá Lucie ukazuje svou moc, neb nám dává nejdelší noc. Když přijde svatá Lucie, najde tu už zimu. Jaký prosinec - takový červen. Studený prosinec - brzké jaro.

Anotace slouží k rozvoji slovní zásoby, k rozšíření vědomostí z učiva v oblasti Člověk a jeho svět žák tvoří otázky, vysvětluje význam slov, odpovídá na otázky, vyhledává informace z naučné literatury tento materiál je zaměřen na typické znaky ročního období, popisuje charakteristiku jednotlivých období, význam pranostiky Citace Encyklopedie předškoláka. Svojtka&Co., s.r.o., ISBN DAGMAR ŠOTTNEROVÁ. Lidové tradice. Rubico, ISBN