VLASTNICTVÍ ENERGETICKÝCH ZAŘÍZENÍ Viktor Szabo 13. května 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETIKA ZÁKON č. 458/2000 Sb.o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
Advertisements

Energetici a telekomunikace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Rozvodná elektrická síť
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ Ing. David Slavata, Ph.D Oceňování majetku B.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
15. dubna 2008Praha 1 Novela energetického zákona ve vztahu k ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
IX. Jarní konference energetických manažerů Energetický regulační úřad v novele energetického zákona Konference AEM Poděbrady 15. a Josef FIŘT.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Systém kontrolní činnosti SEI
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Systém soukromého práva
Vazby energetiky ČR na vstup do EU Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Škoda způsobená provozní činností JUDr
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Finanční a rozpočtové právo
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novely energetické legislativy v teplárenství
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Stavební pozemky (teze)
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

VLASTNICTVÍ ENERGETICKÝCH ZAŘÍZENÍ Viktor Szabo 13. května 2015

Osnova 1. Energetická soustava 2. Veřejnoprávní regulace vlastnictví v energetice 3. Energetické zařízení 4. Inženýrská síť 5. Věcněprávní povaha energetické soustavy 6. Věcněprávní povaha energetického zařízení 7. Závěr 2 Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

1. Energetická soustava  elektroenergetika – výroba, přenos, distribuce, (spotřeba)  plynárenství – výroba a uskladnění, přeprava, distribuce, (spotřeba)  teplárenství – výroba, rozvod (distribuce), (spotřeba)  Elektroenergetika, plynárenství a teplárenství jsou síťová odvětví. 3 Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

1.1 Elektrizační soustava DECKER, Christopher. Modern Economic Regulation. An Introduction to Theory and Practice. 1. vyd. Cambridge: Cambridge University Press, s. ISBN s

1.2 Plynárenská soustava DECKER, Christopher. Modern Economic Regulation. An Introduction to Theory and Practice. 1. vyd. Cambridge: Cambridge University Press, s. ISBN s

1.3 Soustava zásobování tepel. energií (SZTE) Interaktivní schéma zde 6 Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

2. Veřejnoprávní regulace vlastnictví v energetice  Vlastnictví je: a) právo absolutní (erga omnes) b) všeobecné, přímé a výlučné panství nad věcí c) společenský vztah podrobený právní regulaci  Veřejný zájem na zřizování a provozování energetických celků. 7 Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

2.1 Vlastnictví přenosových a přepravních soustav  unbundling přenosu elektřiny a přepravy plynu podle směrnic 2009/72/ES a 2009/73/ES a) vlastnický unbundling b) model independent system operator (ISO) c) model independent transmission operator (ITO)  Podle čl. 345 SFEU se Smlouvy nijak nedotýkají úpravy vlastnictví uplatňované v členských státech (viz C-452/01 Margareth Ospelt). 8 Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

 vlastnický unbundling distribučních soustav (DSOs) elektřiny a plynu na úrovni EU neprosazen  regulace SZTE na národní úrovni  vlastnický unbundling DSOs v Nizozemí (C-105/12 až C-107/12 Delta NV)  obligatorní soutěž o trh provozování distribučních soustav ve SRN (§§ 46 a 48 EnWG)  v ČR fakultativně přenechání užívacích a požívacích práv k energetické soustavě (koncesní zákon) 2.2 Vlastnictví distribučních soustav a SZTE 9 Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

3. Energetické zařízení 10  samostatné funkční zařízení nebo funkční celek individuálních energetických zařízení  na přeměnu, transformaci, připojení, přenos, přepravu, distribuci nebo rozvod energie  které je prvkem elektrizační soustavy, plynárenské soustavy nebo rozvodného tepelného zařízení Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

3.1 Význam vlastnictví energetických zařízení  majetkoprávní dispozice (movitá nebo nemovitá věc)  daň z převodu nemovitosti  licence pro podnikání v energetických odvětvích 11 Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

4. Inženýrská síť 12 § 509 NObčZ „Inženýrské sítě, zejména vodovody, kanalizace nebo energetické či jiné vedení, nejsou součástí pozemku. Má se za to, že součástí inženýrských sítí jsou i stavby a technická zařízení, která s nimi provozně souvisí.“ Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

4. Inženýrská síť (2) 13  rozvod média od zdroje do místa spotřeby a vice versa  druhy inženýrských sítí: a) rozvodné (rozvod elektřiny a plynu) b) sběrné (kanalizace) c) kombinované (rozvodné tepelné zařízení)  přenos a distribuce elektřiny, přeprava a distribuce plynu a rozvod tepelné energie/chladu  problémy v oblasti výroby (těžba a skladování plynu) a spotřeby (veřejné osvětlení)  individualizované posuzování Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

5. Věcněprávní povaha energetické soustavy 14  rozlišování přenosové/přepravní soustavy a distribučních soustav (regionální a lokální)  rozdílní provozovatelé soustav  možnost vyjmutí tzv. nové plynárenské infrastruktury z vlastnického režimu provozovatele přepravní soustavy na základě rozhodnutí regulačního orgánu (čl. 36 směrnice 2009/73/ES)  vyvratitelná domněnka, že součástí inženýrských sítí jsou i stavby a technická zařízení, která s nimi provozně souvisí (§ 509 NObčZ) Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

5.1 Energetická soustava jako (ne)movitá věc 15 § 498 NObčZ „(1) Nemovité věci jsou pozemky a podzemní stavby se samostatným účelovým určením, jakož i věcná práva k nim, a práva, která za nemovité věci prohlásí zákon. Stanoví-li jiný právní předpis, že určitá věc není součástí pozemku, a nelze-li takovou věc přenést z místa na místo bez porušení její podstaty, je i tato věc nemovitá.“ Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

5.2 Ochrana nabytých práv 16  stavby a technická zařízení, která s inženýrskou sítí provozně souvisí  jednotlivá energetická zařízení (vedení, transformátory) inženýrskou síť tvoří  NObčZ se řídí pouze práva a povinnosti vzniklé ode dne nabytí jeho účinnosti Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

6. Věcněprávní povaha energetického zařízení 17 „Soud se […] domnívá, že je nutné plynovod a každou plynovodní přípojku posuzovat pro účely daně z převodu nemovitostí samostatně a samostatně určit, zda každá jednotlivě je spojena se zemí pevným základem či nikoli, a podle toho následně stanovit daň z převodu nemovitostí pouze z hodnoty těch plynovodů a plynovodních přípojek, které budou shledány nemovitostmi.“ […] „Pokud by soud aproboval závěry žalovaného, znamenalo by to, ad absurdum, že jediná betonová patka ukotvující plynovodní přípojku ve svažitém terénu by z jinak v zemi volně loženého plynárenského zařízení celého města učinila nemovitost a její převodce by byl povinen v případě komplexního převodu celého zařízení odvést daň z převodu nemovitostí z hodnoty celé rozsáhlé distribuční sítě. Takový názor nelze přijmout.“ Rozsudek Krajského soudu v Ostravě ze dne 27. června 2014, sp. zn. 22 Af 112/2012. Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

6. Věcněprávní povaha energetického zařízení (2) 18 DECKER, Christopher. Modern Economic Regulation. An Introduction to Theory and Practice. 1. vyd. Cambridge: Cambridge University Press, s. ISBN s Vodovod

6. Věcněprávní povaha energetického zařízení (3) 19  Vodovod tvoří: a) vodovodní řady a b) vodárenské objekty (zejména stavby pro jímání a odběr povrchové nebo podzemní vody, její úpravu a shromažďování)  „[S]amotná okolnost, že na vodovodní řad jsou připojeny vodárenské objekty, nečiní z těchto věcí věc jedinou v právním režimu hlavní věci a její součásti potud, že vodovodní řad by představoval věc hlavní a vodárenské objekty jeho součást, a to bez ohledu na funkční propojenost.“ Rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 10. prosince 2009, sp. zn. 22 Cdo 944/2007. Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

6.1 Energetické zařízení jako součást věci např. rozsudek NS 29 Cdo 2452/98 20

6.2 Energetické zařízení jako samostatná věc např. rozsudek NS 22 Cdo 2548/98 21

6.3 Energetická soustava jako soubor jednotlivých věcí Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo 22

6.4 Vztah energetického zařízení ke stavbě 23  fyzické spojení energetického zařízení a stavby  oddělením energetického zařízení by přestala stavba sloužit účelu, pro který byla postavena  technologické vybavení energetického zařízení je součástí stavby Usnesení Nejvyššího soudu ze dne 17. března 2010, sp. zn. 22 Cdo 2925/2008. Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

7. Závěr 24  inženýrská síť není součástí pozemku  individualizované posuzování výjimky ze zásady superficies solo cedit  řešení věcněprávní povahy energetické soustavy v souladu s ochranou nabytých práv a právem EU  podle energetické praxe je energetická soustava souborem samostatných věcí  nekonzistentní judikatura soudů/Nejvyššího soudu Vlastnictví energetických zařízeníMgr. Viktor Szabo

Mgr. Viktor Szabo Děkuji za pozornost. 25