Příprava programového období 2014-2020 ČR úroveň 13. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území 27. 5. 2013, Barokní refektář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7.
Advertisements

Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Souhrnná informace o přípravě OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 6. 6
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
Příprava Operačního programu Doprava února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
Obsah Aktuální stav příprav 1. draft OPŽP
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
I. jednání Pracovní skupiny k rozpracování programů
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
FONDY EU Programové období
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Programovací období Fondy ESIF - nový souhrnný název Evropské strukturální a investiční fondy EU (ESIF) - jednotný soubor předpisů  Evropský.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
 červenec 2014 – vláda schválila návrhy operačních programů a programy byly odeslány Evropské komisi = začátek tzv. formálního vyjednávání.  říjen 2014.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Evropské fondy v ČR v letech Konference KOUS Vysočina, Jihlava, Ing. Zdeňka Škarková – Europe Direct Jihlava, RRA Vysočina.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Posilování vztahů měst a venkova – dosavadní přístupy, zkušenosti, aktuální a budoucí vývoj v EU a ČR Obsah: 1) Město a venkov v ČR a v Evropě 2) Příprava.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Místní plán inkluze + OP VVV
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Transkript prezentace:

Příprava programového období ČR úroveň 13. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území , Barokní refektář Dominikánského kláštera sv. Jiljí, Praha

DoP = zásadní dokument pro období ; Vrcholový dokument za EFRR, ESF, FS, EZFRV a ENRF. UV 867 / 2012 = zpracování a předložení DoP vládě do 31. května návrh Dohody o partnerství, spolu s informací o stavu přípravy programů pro programové období 2014–2020. DoP stále živým dokumentem = není finalizován balíček nařízení, nejsou známy přesně alokace, programy jsou ve fázi rozpracování, zapojení širokého spektra partnerů,. DoP nad rámec původního UV obsahuje OP nadnárodní spolupráce Danube (rozdělení stávajícího OP Nadnárodní spolupráce South East Europe na programy Danube a Gateway, dle územního zaměření). Dohoda o partnerství

Postup prací a stav Intenzivní práce na DoP od září Důraz na intervenční logiku (definování problémů a jeho příčin – vydefinování problémových oblastí - návrhu rozvojových potřeb a potenciálu - shluknuté priority a cíle – programy) Zatím řada kapitol rozpracována jen z části. PS Dohoda řeší klíčové otázky při přípravě DoP. Zahájen neformální dialog mezi EK a ČR k přípravě Dohody o partnerství. První verze předložena do meziresortního připomínkového řízení. Nyní probíhá vypořádání připomínek a příprava dalších klíčových kapitol. Dohoda o partnerství 4

Klíčová analýza a návrh strategické části DoP: Postup a strategie přípravy programového období 2014 – 2020 a Dohody o partnerství. Zajištění provázanosti se Strategií Evropa 2020, specifickými posláními fondů ve vazbě na jejich cíle, které jsou založeny ve Smlouvě včetně hospodářské, sociální a územní soudržnosti. Analýza disparit, rozvojových potřeb a růstového potenciálu Makroekonomická situace ČR Klíčové problémové oblasti Strategické cíle Dohody o partnerství a priority financování Dohoda o partnerství

Klíčové problémové oblast Konkurenceschopnost ekonomiky (Trh práce; Vzdělávání; Výzkumný a inovační systém; Konkurenceschopné podniky). Infrastruktura (Rozvoj dopravní infrastruktury a zvýšení dostupnosti/mobility; Rozvoj infrastruktury ICT; Rozvoj energetické infrastruktury). Kvalita a efektivita veřejné správy. Sociální začleňování, boj s chudobou a systém péče o zdraví (Sociální začleňování a boj s chudobou; Systém péče o zdraví Životní prostředí (Kvalita životního prostředí; Přizpůsobení se změně klimatu). Integrovaný rozvoj území chápán jako horizontální – témata, která je potřeba řešit ve vazbě na území. Dohoda o partnerství

Pravidla řízení a koordinace Dohody o partnerství v programovém období Cílem zajistit institucionální a procesní řízení za účelem naplnění cílů Dohody o partnerství. Stanovují základní principy, závazky, odpovědnosti a způsob řízení a koordinace implementace fondů SSR. Identifikují instituce, které vstupují do procesu řízení DoP a stanovují jejich základní činnosti. Popisují jednotlivé řídící a koordinační činnosti. Základní oblasti: Řízení výsledků; Finanční řízení; Procesní řízení; Řízení lidských zdrojů; Využití podpůrných nástrojů Dohoda o partnerství

Koncepce jednotného metodického prostředí jako součást pro naplňování cílů Dohody o partnerství. Vláda vzala koncepci na vědomí dne (dosud není k dispozici UV). Koncepce JMP - jednotné standardy, které při správné implementaci a jasném vymezení rolí a odpovědností na všech úrovních řízení, zajistí transparentní a vymahatelný systém podpory. Proces jednotné standardizace zahrnuje postupy - od sjednocení používaných pojmů, přes návaznost procesů a lhůt až po oblast kontrolních postupů. Nyní do vlády např. Metodický pokyn pro přípravu programových dokumentů. Jednotné metodické prostředí

Zobrazení dokumentů jednotného metodického prostředí Jednotné metodické prostředí

Platformy zřízené RM PS pro rozpracování programů; PS Dohoda; PS IPÚD; MEPS a další. Rady pro fondy Společného strategického rámce, vláda schválila (UV č. 302 ze dne 24. dubna 2013) Statut a Jednací řád Rady pro fondy SSR, včetně návrhu generálních sekretářů. Nadresortní zastřešující řídicí platforma – bude řešit nastavení synergií mezi fondy SSR; Vymezuje detailní specifikaci platforem, jejich činností a konkrétní určení členů - jak pro fázi přípravy tak i realizace. Jde o tyto platformy: Rada pro fondy (+ na pracovní úrovni) Pracovní skupiny: 1/ pro konkurenceschopnost (GS M.Kopicová), 2/ pro trh práce, vzdělávání, boj s chudobou (GS J. Vitula), 3/ pro páteřní infrastrukturu (GS P. Moos), 4/ integrovaný rozvoj území (GS D. Sventek) 5/ pro inovativní finanční nástroje (GS M. Hanzlík). Platformy pro budoucí období

Fáze přípravy Fáze realizace

Program pro období EFRR+ESF+FS EZFRV ENRF Program rozvoje venkova OP Rybářství Cíl Investice pro růst a zaměstnanost OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Výzkum,vývoj a vzdělávání OP Doprava OP Životní prostředí OP Zaměstnanost Integrovaný regionální operační program OP Praha - pól růstu ČR OP Technická pomoc Cíl EÚS OP ČR - Polsko OP Svobodný stát Sasko - ČR OP Svobodný stát Bavorsko - ČR OP Rakousko - ČR OP Slovensko - ČR OP Nadnárodní spolupráce (Danube) OP Meziregionální spolupráce Programy ESI fondů

Zpracovány návrhy programů spolufinancovaných ze SF/FS (dle UV 867/2012) a aktualizované teorie změny na úrovni SC. Ze strany MZe a programů cíle Evropské územní spolupráce podána informace o pokroku v přípravě programů. Proběhlo hodnocení programů ze strany MMR. Zpracována souhrnná informace o přípravě programů. Probíhá úprava programů a dopracování zásadních částí. Důraz na: koncentraci aktivit, promítnutí hlavních posunů v, zajištění synergií mezi tématy, programy a uvnitř programů, územní dimenzi a integrované přístupy

Programy ESI fondů Předběžné podmínky: Technické jednání se zástupci EK (příklad ESF) - detailní dotazování EK na způsob naplňování (strategie, zákony, projekty) včetně načasování a návrhu opatření; nejdříve self-assessment (detailní analýza plnění / neplnění), poté stručné hodnocení v programech. PP v Dohodě o partnerství a součást Informace o programech. Rizika ve vztahu k předběžným podmínkám: strategie a legislativa. Řada otázek zůstává nevyjasněna ve vztahu k zaměření a výkladu předběžných podmínek – řeší se v dialogu s EK. SplněnoČástečněNesplněnoKomentář 2188 Hodnocení na úrovni předběžné podmínky; hodnocení vychází z neúplných programů zaslaných na MMR v dubnu; nejsou zahrnuty všechny obecné předběžné podmínky a předběžné podmínky pro EZFRV (jen dvě horizontální) a ENRF; není řešen návrh nových dvou předběžných podmínek ze strany EK.

Harmonogram přípravy metodik Metodické oblasti řešené v materiáluTermín předložení Vládě Koncepce JMPúnor 2013 Příprava programových dokumentůkvěten 2013 Evaluace, indikátory, způsobilé výdaje, řízení rizikčerven 2013 Integrované přístupysrpen 2013 Rozvoj lidských zdrojů, řízení výzev, výběr a hodnocení projektů říjen 2013 Zadávání veřejných zakázek, manuály programů, publicita a komunikace, revize programů, řízení a monitorování, finanční toky a kontrola prosinec 2013 Projekty vytvářející příjmy, finanční nástroje, veřejná podpora prosinec 2013 (pro info)

Nejbližší postup prací AktivitaTermín MMR předloží informaci vládě ČR o stavu přípravy programů spolufinancovaných z EFRR, ESF, FS, EZFRV a ENRF. do konce května Připraveny první návrhy programů spolufinancovaných z EZFRV a ENRF a předloženy vládě ČR. Na úrovni programů bude upřesněna strategická část programu a prioritních os s ohledem na přidělenou alokaci; předloženy návrhy hodnot indikátorů na úrovni SC; rozpracována implementační struktura programu do úrovně ZS/ nositelů IR/ GG a typů příjemců; upřesněny hraniční oblasti (nedořešené překryvy a synergické oblasti); zpracována analýza absorpční kapacity na úrovni SC. do konce června

Děkuji za pozornost