Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie na Zemi.
Advertisements

Výkon elektrického proudu
36. Střídavý proud v energetice
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Rozvodná elektrická síť
Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum.
(Příklad využití střídavého proudu v praxi.)
Energetika Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Sluneční elektrárna.
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Rozvodná elektrická síť
Obvody střídavého proudu
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Energetika.
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Energetické suroviny 5. ročník
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrické spotřebiče
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Fy_105_ Elektromagnetické jevy_Transformátor
OPAKOVÁNÍ STŘÍDAVÝ PROUD.
Elektrické stroje a zařízení
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Třífázová soustava střídavého proudu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Základy Elektrotechniky
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Transformátory Jsou nedílnou součástí rozvodu elektrické energie, domácích elektrických spotřebičů… ZŠChodov, Komenského 273.
Elektromagnetická indukce Transformátor
Tato prezentace byla vytvořena
Netradiční zdroje elektrické energie
Střídavé napětí a střídavý proud
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Jaderná elektrárna.
Stavební materiály Zbožíznalství 1. ročník Stavební materiály - musí mít vhodné mechanické a technologické vlastnosti - musí poskytovat člověku zdravé.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
A1B14SEM – Elektrotechnický seminář Lucie Vanišová B3-357 Katedra elektroenergetiky Akumulace el. energie.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Stroje Zbožíznalství 1. ročník 1. Hnací stroje - mění přiváděnou energii na energii mechanickou - dělíme je podle: a) druhu spotřebované energie na vodní.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_192_Elektřina-výroba a rozvod AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zdrojů a veřejného rozvodu elektrické energie.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÁ ENERGIE.
Strojírenské výrobky Zbožíznalství 1. ročník Strojírenské výrobky ➔ Tvoří výrobní základnu každého průmyslově vyspělého ➔ státu ➔ Výroba navazuje na.
10 VÝROBA A PŘENOS ELEKTRICKÉ ENERGIE VY_32_INOVACE_10 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Doplnění.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Přenosová soustava © Petr Špína 2011
Energetické suroviny 5. ročník
Měniče napětí.
Energetická maturita úsek Síťové služby útvar měření
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Fyzika 2.D 12.hodina 23:35:26.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník

Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití – tím se zabývá ENERGETIKA

Energetické přeměny - hlavními nositeli energie jsou paliva, pára, horká voda, elektřina a stlačený vzduch - změna nositele vždy znamená ztrátu energie - důležitým ukazatelem je účinnost přeměny

Energetické přeměny - elektrická energie má všestranné použití, dá se vyrobit z různých přírodních zdrojů, přenášet na velké vzdálenosti, přesně regulovat a dobře měnit na jiné formy energie (světelnou, tepelnou)

Energetické přeměny - nositelem elektrické energie je uspořádaný tok elektronů, PROUD - proud se násobí napětím ve Voltech (V) a dává výkon ve Wattech (W), který se pak mění na práci měřenou v kWh (kilowatthodinách)

Energetické přeměny - elektrická energie se nedá skladovat, její výroba a doprava probíhají zároveň se spotřebou => závislost výroby na průběhu spotřeby, řeší se to propojením elektrizačních soustav - elektrizační soustavu tvoří elektrárny a rozvodná síť

Rozvod elektrické energie - v elektrárnách se používá střídavý proud, který má vysoké napětí, to je však vysoce nebezpečné, proto se ke změně napětí používá transformátor

Rozvod elektrické energie - do domácností přicházejí 3 fázové a 1 nulový vodič (ochrana)

Stejnosměrný proud - k pohonu elektromotorů se silným počátečním záběrem (u lokomotiv, jeřábů atd.), - používají se: a) dynama b) usměrňovače c) diody d) tyristory

Hospodření s energií - nejvíce se energie spotřebuje v hutním, strojírenském a chemickém průmyslu - musíme odstranit ztráty, vyměnit zastaralá zařízení s nízkou účinností - je nutné zavádět technologie s nižší energetickou spotřebou, regulovat spotřebu, zdokonalovat izolaci tepla atd.

Hospodření s energií - je potřeba využívat místní a ekologicky čisté zdroje a obnovitelné zdroje energie - nejdůležitější zásadou je, že nejlevnější energie je energie UŠETŘENÁ

Použité zdroje Literatura: Karel Cvrček a spol, Zbožíznalství I. pro obchodní akademie a ostatní státní školy, vydalo nakladatelství Fortuna Praha 2005, ISBN Obrázek na pozadí: