Ako zvýšiť kvalitu a efektívnosť vo vzdelávaní Ondřej Šteffl, Scio Bratislava 06/03/2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Technika,tak jak ji vidím já…
(Ne)diskriminace ICT v České republice
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Poslání, principy a metoda skautingu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Vzdělávání budoucnosti
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
Výstupy z Úvodního semináře
Zdravá škola.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Komunitní a otevřená škola
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
© 2008 Autodesk Autodesk – Školství je naší prioritou firemní, regionální i národní Josef Švenda Sales Development Director, EMIA Emerging Countries.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
CENTRUM PRO VZDĚLÁVÁNÍ VENKOVA „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou.
Vzdělanostní šance včera a dnes a sociální původ dětí Ondřej Šteffl, Scio Poslanecká sněmova 18/03/2015.
Úvod Proč studovat informatiku?
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vzdělávací politika.
Reforma školství v ČR.
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
MIC Akcelerátor Michal Hrabí
Centrum jazykového vzdělávání Language Centre. VZNIK A ČINNOST CJV bylo zřízeno rozhodnutím Akademického senátu Fakulty humanitních studií na návrh děkanky.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Cargo efekt a testování 5. a 9. tříd Ondřej Šteffl,
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
IV. kongres Sítě mateřských center Máš se starat o dítě, aneb mají rodiče právo dělat v mateřském centru něco „jenom“ pro sebe?
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
B Y O D Otázky, které nastolily dva roky experimentálního ověřování projektu BYOD – Vzděláváme pro budoucnost Studijní materiál v rámci projektu Informační.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Čím chci být ,až vyrostu.
Ne, celé vzdělávání (školství) se ocitlo na rozcestí…!
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Shrnutí výsledků vzdělávacího projektu
Reforma školství v ČR.
Vývoj člověka Ontogeneze.
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Psychologie dospělých
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

Ako zvýšiť kvalitu a efektívnosť vo vzdelávaní Ondřej Šteffl, Scio Bratislava 06/03/2014

KumbuKumbu.cz

Školství ≠ vzdělávání ! Vzdělávání Školství Svět vzdělává! … zabudka Abychom si rozuměli

Svět vzdělává !

Skokový nárůst dostupnosti informací Google, Wikipedie,… Nové vzdělávací zdroje a služby MOOC, Minerva, KhanAcademy, Naucemse.cz, HelpOuts.com Demokratizace tvorby i hodnocení vzdělávacího obsahu Digital badges Více se vzděláváme, aniž o tom víme Reklama, Eduteitment, Počítačové hry

Svět vzdělává ! Naučmese.cz ( září 2013 nabízel napříkald tyto kurzy: Využijte svůj Android naplno! Školení pro úspěšné podnikání na volné noze, Harmonie v těle akupresurou na noze - "reflexka" pro laiky, Trénink parkování pro začátečníky, Brazilská portugalština, Kurz argumentace, přesvědčivosti a logiky, Mateřská a rodičovská dovolená z pohledu pracovního práva, Vzdušná akrobacie na šále pro úplné začátečníky, Drhání aneb uklidni si nervy a relaxuj, Dámská párty po francouzském způsobu, Chytrý výběr a nákup ojetého vozu, Partnerská bondage – funkční, ozdobná i erotická, Finty pro začínající cestovatele, Vrrr, haf! Naučme se jim rozumět a několik set dalších kurzů… svůj Android naplno!Školení pro úspěšné podnikání na volné nozeHarmonie v těle akupresurou na noze - "reflexka" pro laikyTrénink parkování pro začátečníkyBrazilská portugalštinaKurz argumentace, přesvědčivosti a logikyMateřská a rodičovská dovolená z pohledu pracovního právaVzdušná akrobacie na šále pro úplné začátečníkyDrhání aneb uklidni si nervy a relaxuj Dámská párty po francouzském způsobuChytrý výběr a nákup ojetého vozuPartnerská bondage – funkční, ozdobná i erotickáFinty pro začínající cestovateleVrrr, haf! Naučme se jim rozumět

Svět vzdělává !

Svět vzdělává ! – důsledky pro školství Školství ztratilo monopol na proces vzdělávání, určování obsahu vzdělávání, určování metod vzdělávání, určování cílů vzdělávání. Ztrácí monopol i na řízení procesu vzdělávání a certifikaci Negace školy: Unschooling, Edupunk, Uncollege

Vzdělávání Školství Co dělat?

Vzdělávání Školství Co dělat? Všichni

Vzdělávání Školství Co dělat? Všichni

Svět vzdělává! – důsledky pro vzdělávání Vyloučení ze vzdělávání je čím dál dramatičtější: ČR 3 druhy vyloučení: % rodin s dětmi do 18 let má doma připojení k internetu Ale co ten zbytek? - Vyloučení vzdělanostní - Vyloučení kulturní - Vyloučení sociální 2. Někteří učitelé nemají doma připojení k internetu (ba ani počítač) 3. Některé školy nemají připojení k internetu

Svět vzdělává! – důsledky pro vzdělávání Vzdělávání mimo školy nikdo nesleduje, nikoho moc nezajímá – máme Ministrestvo školství - tablety a aplikace už pro tříleté děti – kdo je vytváří a jaké zájmy sleduje - počítačové hry Potřebovali bychom ministerstvo vzdělávání

Leccos bude pro naše děti jinak

Něco ale víme – leccos bude jinak Současné požadavky zaměstnavatelů: zvládat mezilidské vztahy a umění jednat s lidmi jsou loajální k zaměstnavateli jsou samostatní umějí řešit stresové situace jsou empatičtí umějí cizí jazyky jsou ochotní se učit jsou adaptabilní (Projekt MPO a HK ČR - aktuální potřeby zaměstnavatelů na trhu práce) To ovšem PISA neměří

Něco ale víme – leccos bude jinak Postupující automatizace, robotizace, komputerizace povede k dalšímu úbytku rutinních, algoritmizovatelných prací – pro mnoho lidí prostě nebude dost práce Eric Brynjolfsson a Andrew McAfee, dva vědci z MIT v lednu vydali knihu The Second Machine Age (Druhý věk strojů), tvrdí, že prudký rozvoj digitálních technologií ohrožuje skoro polovinu pracovních míst. Paul Krugman: „zlepšování softwaru, který by měl provádět činnosti, které byly dříve prací univerzitně vzdělaných lidí“ Studie autorů z Oxfordské univerzity dochází k tomu, že 45 % míst v USA je v ohrožení a může být do 20 let zcela automatizováno (u nás k témuž Jiří Hlavenka na Lupa.cz)

Něco ale víme – důsledky pro školství Většina států – včetně Česka – na takový vývoj není vůbec připravená. Prioritou by se měla stát reforma školství, které by podporovalo dovednosti, jež software nenahradí, tedy kreativitu a vzájemnou spolupráci žáků. Vedle toho nastal čas k tomu, aby se do veřejných debat po letech absence vrátilo promýšlení alternativních, dlouhodobých, dnes utopických vizí naší budoucnosti v časech digitální revoluce. Protože pokud opravdu zmizí tolik pracovních míst, pak je potřeba vymýšlet způsoby, jak dát lidem hodnoty, které dnes většinou odvozují od svého zaměstnání: tedy příjem a smysl.

Rychlost změn roste - medicína

Armáda to dokázala Škola ? 2011 voják USA bezpilotní letoun 1775 vojáci – Americká válka za nezávislost Rychlost změn roste - zbraně

Rychlost změn neroste - škola

Něco ale víme – důsledny pro školství Staré obsahy založené na akademickém kurikulu 19. století nejsou dobrou přípravou na nároky život v budoucnosti, ale ani už dneška (nové nejsou jasné) Ale třeba: - příprava na volný čas a svět bez placené práce - doménou člověka zůstává kreativita a pravomozkové činnosti (viz Daniel Pink) Nic z toho ale škola (zatím) neumí a nedělá (nikde na světě)

Rodiče jako hlavní překážka změny

Naprostá většina rodičů v Česku žádá pro své děti stejné nebo podobné vzdělání, jaké dostali sami, založené na starém na akademickém kurikulu 19. století, s uzavřenými předávanými obsahy.

Non scholae, sed vitae discimus Svět vzdělává!

Děkuji V á m za pozornost! 05 /0 3 /2014 Ondřej Šteffl