Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0559 Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Fair trade Označení materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace pro studenty a absolventy vysokých škol Prosím o odpověď do pátku na můj . ZEMĚDĚLSKÁ DIVIZE SKUPINY.
Advertisements

Marketing VY_32_INOVACE_ Marketing - metoda řízení, která se zaměřuje na potřeby zákazník - každý výrobek je totiž určen jiné cílové skupině (cílová.
Další prostředky spotřebitelské orientace I.
ANKETA. Ptali jsme se našich učitelů Celkem jsme se ptali 12 učitelů. Co je to Fair Trade? Odpovědi učitelů: 6x spravedlivý obchod 2x férový obchod 1x.
(NE)SPRAVEDLIVÝ OBCHOD aneb kdyby věci mohly mluvit.
Lidé s postižením mohou být zaměstnávání za fair play podmínek a jejich zaměstnavatelé mohou být konkurenceschopní ! Lenka Kohoutová, předsedkyně správní.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hygiena
Digitální učební materiál
Indie.
Test šetrného spotřebitele. Negativní souvislosti těžby a zpracování hliníku: Plánovaný důl Juriti Velho v Brazílii na povrchovou těžbu Bauxitu si vyžádá.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Zelená revoluce Název školy
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Stupeň rozvoje států světa
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
MEZINÁRODNÍ DĚLBA PRÁCE
FAIR TRADE.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Romana Hlinecká Název materiálu: Vyšetření tělesné hmotnosti Označení materiálu:
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Žádná země nevyrábí vše,
Vzdělávací oblast/obor
- Oblast poloostrova Zadní Indie a Malajského poloostrova
Pozdní moderna / globalizace
VÝROBEK Z PAPÍRU ORIGAMI 8. třída Mgr. Jakub Karásek
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Projekt do Výchovy ke zdraví
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_09 Název materiáluObchodování.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Kompostování Označení materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu:Velkochovy Označení materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
Fairtradové město Litoměřice Únor 2011 – komise ZM ustanovila Řídící / pracovní skupinu pro fair trade Duben 2011 – RM schválila Deklaraci.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Inkluze jako bubák školství? Ladislav Zilcher Chomutov
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Zelené nakupování. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Rozvojová spolupráce Města Litoměřice Únor 2011 – komise ZM ustanovila Řídící/ pracovní skupinu pro fair trade. Duben 2011 – začal mezinárodní.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
VOŠP a SPGŠ Litomyšl UNESCO. Lidská práva a svobody Pozornost tématu věnována napříč humanitními vzdělávacími předměty Zapracováno do ŠVP Používány moderní.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vliv potravin na planetu
HACCP.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
VY_32_INOVACE_Fi_I_10 Název Brazílie
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Konflikt, koření života
VÝROBEK Z PAPÍRU ORIGAMI Mgr. Jakub Karásek
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ČO JE FAIRTRADE? Ponúka ekonomické a podnikateľské riešenie chudoby v rozvojových krajinách Prostredníctvom stabilných cien posilňuje miestne výrobné a.
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
FARMA DOMÁCÍ ZVÍŘATA.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Psychologický přístup k menšinám Rusové
Transkript prezentace:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Fair trade Označení materiálu: VY_32_INOVACE_B.C3A.114 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Biologie Ročník: C3A Název školy: Gymnázium T. G. Masaryka Zastávka, U Školy 39, Zastávka

Anotace Prezentace má za úkol seznámit žáky s alternativním modelem obchodu Fair trade Prezentace má za úkol seznámit žáky s alternativním modelem obchodu Fair trade

Metodické pokyny Důraz je třeba klást na odpovědnost jednotlivců v rolích spotřebitelů zodpovědně a poučeně se rozhodujících, koho podpoří koupí jeho výrobku. Důraz je třeba klást na odpovědnost jednotlivců v rolích spotřebitelů zodpovědně a poučeně se rozhodujících, koho podpoří koupí jeho výrobku. Je možné přinést Fair trade výrobky, popř. udělat ochutnávku Fair trade čaje nebo kávy Je možné přinést Fair trade výrobky, popř. udělat ochutnávku Fair trade čaje nebo kávy

Veronica: ekologický institut [online]. [cit ]. Dostupné z: ekologický institut [online]. [cit ]. Dostupné z: FairTrade.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: Obrázek č.1: Percent poverty world map [online]. [cit ]. Dostupné z: č.1: Percent poverty world map [online]. [cit ]. Dostupné z: Obrázek č.2: FairtradeRiceIndia [online]. [cit ]. Dostupné z: č.2: FairtradeRiceIndia [online]. [cit ]. Dostupné z: Obrázek č.3:Fairtrade-logo [online]. [cit ]. Dostupné z: č.3:Fairtrade-logo [online]. [cit ]. Dostupné z:

Fair trade

3/5 obyvatel planety žijí takto: nemají přístup: nemají přístup: – k nezávadné vodě –k lékařské pomoci –ke vzdělání –nemají práci –když mají, tak špatně placenou a v nelidských podmínkách Obrázek č.1

Co je to Fair trade? (spravedlivý obchod) podporuje malé výrobce a zaměstnance v chudých státech světa podporuje malé výrobce a zaměstnance v chudých státech světa vyloučením překupníků z obchodu jde většina ceny z výrobku jejímu výrobci vyloučením překupníků z obchodu jde většina ceny z výrobku jejímu výrobci výrobci v chudých zemích nemají k dispozici techniku a státní dotace výrobci v chudých zemích nemají k dispozici techniku a státní dotace výrobky s označením Fair trade zaručují jejich podporu a konkurenceschopnost výrobky s označením Fair trade zaručují jejich podporu a konkurenceschopnost

Další zásady Fair trade výroby vyloučení dětské práce vyloučení dětské práce ekologické postupy v zemědělství ekologické postupy v zemědělství vyloučení GMO potravin vyloučení GMO potravin dodržování základních zdravotních a sociálních podmínek dodržování základních zdravotních a sociálních podmínek vytváří prostředky pro rozvoj a vzdělání vytváří prostředky pro rozvoj a vzdělání motivuje k práci - je účinnější než charita motivuje k práci - je účinnější než charita Obrázek č.2: Fair trade pěstování rýže v Indii

Jak poznáme Fair trade výrobek? Nejčastější Fair trade komodity: Nejčastější Fair trade komodity: –káva –čaj –kakao –bavlna –rýže –banány –šperky –oblečení Obrázek č.3: Fair trade logo

Opakování Diskuze na téma spravedlivost obchodu. Diskuze na téma spravedlivost obchodu. Jak funguje klasický obchod? Jak funguje klasický obchod? Jak je klasický obchod nespravedlivý? Jak je klasický obchod nespravedlivý? Jak se liší zemědělská výroba v bohatých a chudých státech? Jak se liší zemědělská výroba v bohatých a chudých státech? Jaké jsou výhody Fair trade oproti charitě? Jaké jsou výhody Fair trade oproti charitě? Kde lze tyto výrobky koupit? Kde lze tyto výrobky koupit?