Ochranný (mimoantioxidační) účinek přírodních látek v potravinách před aterosklerosou Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metody dostupné v laboratoři Centra pro výzkum a vývoj FN HK
Advertisements

TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKY (LIPIDY).
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
„EU peníze středním školám“
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
FAT-BURNING – spalovač tuku ORGANICKÝ Zelený čaj 1200 mg BiOrigine spalovač tuku 10 ampoulí po 10 ml Zelený čaj stimuluje spalování tukových zásob a pomáhá.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
Sloučeniny v organismech
Obecná endokrinologie
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
TOR – target of rapamycin Insulin a insulin-like růstové faktory jsou hlavními aktivátory, působí přes PI3K a proteinkinasu AKT Trvalá aktivace TOR je.
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Krátká historie bioflavonoidů Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Hormonální regulace lipidového metabolismu
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Úloha alkoholických nápojů v prevenci srdečněcévních nemocí
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Fyziologie srdce I. (excitace, vedení, kontrakce…)
Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni
Hormonální regulace lipidového metabolismu
= přeměna látek a energií
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Ochranný (mimoantioxidační) účinek přírodních látek v potravinách před aterosklerosou Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň

Důkazy o zdravotní prospěšnosti potravin rostlinného původu z hlediska prevence a léčení aterosklerosy Výsledky epidemiologických studiíVýsledky epidemiologických studií Výsledky experimentů se zvířatyVýsledky experimentů se zvířaty Výsledky in vitro studií (tkáňové kultury)Výsledky in vitro studií (tkáňové kultury) Výsledky klinických studií (s dobrovolníkyVýsledky klinických studií (s dobrovolníky s léčebnou aplikací vybraných přírodních látek) s léčebnou aplikací vybraných přírodních látek)

Chvála 1. Energetický obsah Potraviny rostlinného původu mají nižší kalorickou hodnotu (rozhodující je obsah tuku a škrobu), ale často relativně vysokou sytostPotraviny rostlinného původu mají nižší kalorickou hodnotu (rozhodující je obsah tuku a škrobu), ale často relativně vysokou sytost

Chvála 2. Obsah sacharidů je dominantní, zejména ve formě škrobu, například brambory, obiloviny, luštěniny, banányje dominantní, zejména ve formě škrobu, například brambory, obiloviny, luštěniny, banány požadavek: více než 50 procent energie přijímat v sacharidech ( g denně)požadavek: více než 50 procent energie přijímat v sacharidech ( g denně) Potravinová pyramida Glykemický index

Chvála 3. Vláknina potravy Balastní složka výlučně rostlinných potravinBalastní složka výlučně rostlinných potravin Nedostatečný příjem (pod 25g/osoba a den) asociován s větší incidencí aterosklerosy, nádorových chorob, obezity, zácpy, prekarcinos tlustého střevaNedostatečný příjem (pod 25g/osoba a den) asociován s větší incidencí aterosklerosy, nádorových chorob, obezity, zácpy, prekarcinos tlustého střeva Významný zdroj vlákniny tmavé a celozrnné pečivo a ostatní cereálie

Chvála 4. Draslík a hořčík Denní potřebný příjem kalia je gramů, magnesia 0,3 -0,5 gramuDenní potřebný příjem kalia je gramů, magnesia 0,3 -0,5 gramu V naší potravě je častý výskyt nerovnováhy příjmu K a NaV naší potravě je častý výskyt nerovnováhy příjmu K a Na Potrava rostlinného původu napomáhá udržovat fysiologický poměr K/NaPotrava rostlinného původu napomáhá udržovat fysiologický poměr K/Na

Chvála 5. Obsah vitaminu C a kyseliny listové Oba vitaminy jsou v rostlinné říši ubikvitárníOba vitaminy jsou v rostlinné říši ubikvitární Čerstvé a syrové potraviny rostlinného původu jsou jejich hlavním zdrojemČerstvé a syrové potraviny rostlinného původu jsou jejich hlavním zdrojem Oba vitaminy patří v naší výživě k nedostatkovýmOba vitaminy patří v naší výživě k nedostatkovým

Chvála 6. Chemoprotektivní látky Nesenciální nebo semiesenciální přírodní látky v potravinách, skoro výhradně rostlinného původuNesenciální nebo semiesenciální přírodní látky v potravinách, skoro výhradně rostlinného původu Důležité skupiny chemoprotektivních látek:Důležité skupiny chemoprotektivních látek: Jednoduché fenolycké sloučeniny (kyseliny) Polyfenoly (flavonoidy, stylbeny, třísloviny, lignany aj. Glukosinolaty Sulfidy a thioly Saponiny Terpeny

Chvála 6. Denní příjem mgDenní příjem mg Hlavní zdroje:Hlavní zdroje: Biologické účinky:Biologické účinky: Čaj, jablka, cibule, réva, ostatní ovoce a zelenina, luštěniny a obilniny Antioxidanty, chelatační činidla, aktivace/inhibice biotransformačních enzymů, antiagregační, hypocholesterolemický, antimutagenní antikarcinogenní Chemoprotektivní látky

Chvála 7. Specifické přírodní látky v tukové složce (membrány) rostlinSpecifické přírodní látky v tukové složce (membrány) rostlin Antagonisté cholesteroluAntagonisté cholesterolu Potenciální prekursory vitaminu DPotenciální prekursory vitaminu D (ergosterol, sitosterol, fukosterol, desposterol aj.) Fytosteroly

Chvála 8. Ovoce, zelenina, okopaniny - tukuprostéOvoce, zelenina, okopaniny - tukuprosté Luštěniny, obiloviny, ořechy - vysoký obsah MK, převažují MUFA a PUFALuštěniny, obiloviny, ořechy - vysoký obsah MK, převažují MUFA a PUFA Zároveň obsah vit.E a karotenoidůZároveň obsah vit.E a karotenoidů Řepkový olej - u nás základ rostl. olejů a pokrmových tukůŘepkový olej - u nás základ rostl. olejů a pokrmových tuků Mastné kyseliny v rostlinných potravinách

Chvála 8. Mastné kyseliny v rostlinných potravinách

Chvála 9. Rostlinné bílkoviny jsou obecně méně kvalitní než živočišné (s výjimkou luštěninových), avšak jsou doprovázeny menším množstvím tuků, lze je kombinovat s mléčnou nebo vaječnou bílkovinouRostlinné bílkoviny jsou obecně méně kvalitní než živočišné (s výjimkou luštěninových), avšak jsou doprovázeny menším množstvím tuků, lze je kombinovat s mléčnou nebo vaječnou bílkovinou nepodléhají ve větší míře tepelnému rozkladu (heterocykl.aminy)nepodléhají ve větší míře tepelnému rozkladu (heterocykl.aminy) Bílkoviny, pyrolyzáty bílkovin

Chvála 10. V potravinách živočišného původu se ve zvýšené míře hromadí persistentní cizorodé látky (chlorované uhlovodíky) a jejich kongeneryV potravinách živočišného původu se ve zvýšené míře hromadí persistentní cizorodé látky (chlorované uhlovodíky) a jejich kongenery Pesticidy aplikované v rostlinné výrobě bývají více akutně toxické avšak rychleji se v přírodě rozkládajíPesticidy aplikované v rostlinné výrobě bývají více akutně toxické avšak rychleji se v přírodě rozkládají Rezidua cizorodých látek

Příklady zástupců nejvýznamnější skupiny přírodních látek – bioflavonoidů

Bioflavonoidy přírodní látky s polyfenolovou, zpravidla C 6 -C 3 -C 6 strukturou ubikvitární výskyt v rostlinné říši sekundární produkty metabolismusekundární produkty metabolismu v rostlinách funkce repelentní a atraktantní, protiplísňové, antibiotická a jinév rostlinách funkce repelentní a atraktantní, protiplísňové, antibiotická a jiné

Předpokládané mechanismy antiaterogenních účinků přírodních látek Ochrana struktury a funkcí cévního endoteluOchrana struktury a funkcí cévního endotelu Protizánětlivé účinkyProtizánětlivé účinky Kontrola aktivace a agregace krevních destičekKontrola aktivace a agregace krevních destiček Vliv na metabolismus lipidůVliv na metabolismus lipidů Vliv na metabolismus glukosy a na účinky insulinuVliv na metabolismus glukosy a na účinky insulinu Zmírnění nepříznivých následků ischémie / reperfúzeZmírnění nepříznivých následků ischémie / reperfúze Funkce při udržování tělěsné hmotnosti a při váhové redukciFunkce při udržování tělěsné hmotnosti a při váhové redukci

Ochrana endotelu a jeho funkcí Flavonoidy a isoflavonoidy - snižují ztuhlost a rezistenci artérií inhibují nežádoucí proliferaci buněk hladkých svalů proliferaci buněk hladkých svalů potlačují jejich migraci z médie do subendoteliální vrstvy chrání endotel před záněty Flavonoly a katechiny - podporují aktivaci eNOS, a to stimulací fosforylace jejího apoproteinu (prostř.iInositol-3-kinasy, PKA aj.) ochraňují cAMP inhibicí PDE přímo stimulují v endotelových buňkách produkci cAMP přímo stimulují v endotelových buňkách produkci cAMP s násl. aktivací PAK a zvýšenou tvorbou NO s násl. aktivací PAK a zvýšenou tvorbou NO stimulují tvorbu NO prostř. stimulace p38 MAPK dráhy

Protizánětlivé účinky Mnohé rostlinné polyfenoly zejm. stilbeny a kumariny působí protizánětlivě mechanismy inhibice exprese zánětových cytokinů inhibice exprese zánětových cytokinů inhibice aktivace NF – kapa B a aktivátorového proteinu AP-1 inhibice aktivace NF – kapa B a aktivátorového proteinu AP-1 př.: stilbeny blokují TNF – indukovanou translokaci genu pro transkripci NF-kB aj. suprese AP-1, a to inhibicí aktivace c-JUN N-terminálních kinas (JNK) suprese AP-1, a to inhibicí aktivace c-JUN N-terminálních kinas (JNK) blokování cyklooxygenasy-2 blokování cyklooxygenasy-2 potlačení tvorby iNOS inhibicí aktivace NF-kB potlačení tvorby iNOS inhibicí aktivace NF-kB regulace NF-kB vedoucí k potlačení exprese genů pro adhesní molekuly (ICAM-1, regulace NF-kB vedoucí k potlačení exprese genů pro adhesní molekuly (ICAM-1, ELAM-1 a VCAM-1) katechiny (EGCG aj.) inhibují expresi genu TNF alfa, ústředního mediátoru chronického katechiny (EGCG aj.) inhibují expresi genu TNF alfa, ústředního mediátoru chronickéhozánětu katechiny omezují expresi IL-8, který je účinným chemoatraktantem neutrofilů a katechiny omezují expresi IL-8, který je účinným chemoatraktantem neutrofilů a zánětovým mediátorem

Aktivace a agregace krevních destiček Flavonoidy inhibují aktivaci a agregaci destiček (in vitro po aktivaci trombinem), Flavonoidy inhibují aktivaci a agregaci destiček (in vitro po aktivaci trombinem), a to inhibicí uvolnění arachidonátu účinkem fosfolipasy C a A2 inhibicí cyklooxygenasy konvertující arachidonát na tromboxan A2 inhibicí tromboxanového receptoru na destičkách (proces zahrnuje inhibici PDE, násl. zvýšení konc. cAMP v destičkách a zpomalení mobilizace Ca v cytoplasmě) Katechiny zabraňují interakcím mezi destičkami a cévní stěnou Katechiny zabraňují interakcím mezi destičkami a cévní stěnou zmenšením agregace destiček (inhibicí uvlňování cyplasmat. Ca a inhibicí tvorby 1,4,5-trifosfoinositolu inhibicí tvorby tromboxanu A2 avšak nejsou ovlivněny koagulační procesy v krvi

Vliv na metabolismus lipidů Flavonoidy mohou příznivě ovlivňovat hladiny plasmatických lipidů Flavonoidy mohou příznivě ovlivňovat hladiny plasmatických lipidů Flavonoidy indukují lipolysu v adipocytech, a to kompetitivní inhibicí PDE Flavonoidy indukují lipolysu v adipocytech, a to kompetitivní inhibicí PDE inhibují syntesu MK stimulovanou insulinem blokují dostupnost lipidů nezbytnou pro tvorbu apoB a VLDL v játrech inhibují aktivitu HMG CoA reduktasy a biosyntesu cholesterolu v myokardu chrání cAMP a aktivují TAG lipasu a CH esterasu prostř. PAK stabilisací cAMP urychlují expresi karnitinpalmitoyltransferasy, a tím rychlost transferu MK do mitochondrií rychlost transferu MK do mitochondrií Katechiny snižují absorpci CH ve střevě a zvyšují exkréci CH a ŽK stolicí Katechiny snižují absorpci CH ve střevě a zvyšují exkréci CH a ŽK stolicí Flavonoidy, isoflavonoidy aj. polyfenoly posilují prevenci jaterní steatosy, insulinové Flavonoidy, isoflavonoidy aj. polyfenoly posilují prevenci jaterní steatosy, insulinové resistence a snad část. diabetu 2. typu

Ovlivnění následků ischémie / reperfúze Stilbeny a některé flavonoidy snižují produkci proadhesních molekul sICAM-1, sE-selktin, sVCAM-1 během reperfúze, s násl. zvýšení protizánětlivého efektu NOStilbeny a některé flavonoidy snižují produkci proadhesních molekul sICAM-1, sE-selktin, sVCAM-1 během reperfúze, s násl. zvýšení protizánětlivého efektu NO Flavonoidy snižují obsah IL-6 v plasmě a snižují aktivitu kreatinfosfokinasy, potlačují aktivaci NF- kapa B a AP-1 a omezují fosforylaci STAT-1 (promotor apoptosy) v myokarduFlavonoidy snižují obsah IL-6 v plasmě a snižují aktivitu kreatinfosfokinasy, potlačují aktivaci NF- kapa B a AP-1 a omezují fosforylaci STAT-1 (promotor apoptosy) v myokardu

Účinky v průběhu váhové redukce a při udržování tělesné hmotnosti Katechiny stimulují metabolismus jaterních lipidůKatechiny stimulují metabolismus jaterních lipidů inhibují pankreatické lipasy, stimulují termogenesiinhibují pankreatické lipasy, stimulují termogenesi ovlivňují apetit působí synergisticky s kofeinemovlivňují apetit působí synergisticky s kofeinem

Směry dalšího výzkumu, otázky, které je nutné řešit Optimální denní dávky přirozených látekOptimální denní dávky přirozených látek Optimální koncentrace těchto látek a jejich metabolitů ve tkáníchOptimální koncentrace těchto látek a jejich metabolitů ve tkáních Postabsorpční modifikace přírodních látek a bioaktivita metabolitůPostabsorpční modifikace přírodních látek a bioaktivita metabolitů Praktická využitelnost výsledků pokusů in vitroPraktická využitelnost výsledků pokusů in vitro Interakce mrzi přírodními látkami a endogenními bioaktivními faktoryInterakce mrzi přírodními látkami a endogenními bioaktivními faktory Mechanismus působení přírodních látek v regulaci a kontrole pochodů, jako signální přenos, proliferace, apoptosa, redox – rovnováha, diferenciace a proliferace buněk aj.Mechanismus působení přírodních látek v regulaci a kontrole pochodů, jako signální přenos, proliferace, apoptosa, redox – rovnováha, diferenciace a proliferace buněk aj.

Závěr Biologická aktivita přírodních látek v potravinách rostlinného původuBiologická aktivita přírodních látek v potravinách rostlinného původu je a nadále bude předmětem intenzívního výzkumu.je a nadále bude předmětem intenzívního výzkumu. Výsledky mohou přispět k účinnější strategii prevence a léčení srdečněVýsledky mohou přispět k účinnější strategii prevence a léčení srdečně cévních chorob a přidružených stavů, jako je obezita, jaterní steatosa,cévních chorob a přidružených stavů, jako je obezita, jaterní steatosa, diabetes 2. typu aj.diabetes 2. typu aj.