Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji 19.10.2009 Ing. Kristýna Benešová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Advertisements

Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Úvod k legislativě eGovernmentu
a jejich používání v praxi – elektronická komunikace
AUTORIZOVANÁ KONVERZE
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Základní legislativa v oblasti eGovernmentu
ISDS Informační systém datových schránek
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Strategie implementace
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Statutární město Karlovy Vary
Datové schránky a konverze dokumentů
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Konference „10 let eGovernmentu v ČR“ Ivan Langer Praha, Senát Parlamentu ČR, 8. dubna 2010.
Informační systém datových schránek
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Informační systém datových schránek (eGON)
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
DRMS Forum září GINIS ® Registr Autorizovaných Konverzí.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Komerční využití systému ISDS
Datové schránky Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Jiří Polák, CSc.- prezident SPIS.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Martina Lakomá Tereza Wzientková Radek Zapletal
DATOVÉ SCHRÁNKY Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Zákon o eGovernmentu ► Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci a o změně některých zákonů ► Některé problémy.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
E - government Hana Válková Lucie Švestková Karel Volný Tereza Dvořáková.
Pardubice Zákony  Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů publikován ve Sbírce zákonů ,
Zavedení informačního systému datových schránek - ISDS Bezpečný klíč pro datové schránky.
Elektronické dokumenty ve veřejné správě. Obsah přednášky Elektronický podpis ve veřejné správě Systém datových schránek Archivace Elektronických dokumentů.
Datové schránky zkušenosti KrÚ JMK. Co je datová schránka Datová schránka (DS) je elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgány veřejné.
Městský úřad Nový Bydžov Informační systém datových schránek - ISDS autor: Ing. Martin Kořínek, Jan Málek.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Přehled k ZÁKON O EGOVERNMENTU Zákon č. 300/2008 Sb. O elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů Schválen PSP ČR
Městský úřad Nový Bydžov eGon centrum ORP Nový Bydžov Ing. Martin Kořínek Bc. Ondřej Neuman.
Seminář pro organizace zřizované krajem Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji 19. a KrÚ Pk, sál Zastupitelstva Pk 9:00 hod.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Stiegler ředitel sekce eGovernmentu Česká pošta, s.p.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Czechpoint, bezdlužnost a záznam v trestním rejstříku
EGonovi tluče srdce!!!.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Informační systém datových schránek - ISDS
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Svaz průmyslu a dopravy ČR zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty.
Systém správy dokumentů
Informace pro externí administrátory
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Transkript prezentace:

Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová

Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Vizi eGovernmentu české vlády si můžeme představit jako živý organismus – eGON, který je schopen existovat pouze tehdy, spojí-li se všechny jeho potřebné orgány a funkce dohromady:  Prsty: Czech POINT  Oběhová soustava: Komunikační infrastruktura veřejné správy (neboli „KIVS“)  Srdce: Zákon o eGovernmentu  Mozek: Základní registry veřejné správy eGovernment eGON – symbol eGovernmentu

eGovernment aneb…“Moderní, přátelský a efektivní úřad“ V kompetenci Ministerstva vnitra ČR Zaměřen na elektronizaci veřejné správy, tozn. zavádění informačních a komunikačních technologií do veřejné správy Cílem je rychlejší, spolehlivější a levnější poskytování služeb veřejné správy

Z á k o n o e G o v e r n m e n t u - Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. vstoupil v účinnost 1. července 2009 (zkušební provoz do 31. října 2009) vytváří novou formu komunikace v elektronické podobě prostřednictvím datových schránek

Připravované kurzy Informační systém datových schránek Zaručený elektronický podpis Obecné základy s portálem Czech POINT Czech POINT - Agenedy pro ISDS Czech POINT – Autorizovaná konverze dokumentů Czech POINT – Bodové hodnocení řidiče Czech POINT – Katastr nemovitostí Czech POINT – Obchodní rejstřík Czech POINT – Rejstřík trestů Czech POINT – Služby ISDS II Czech POINT – Insolvenční rejstřík … atd.

Přihlašování na kurz Adresa:

Přihláška Přihláška:

Automatický Děkujeme Vám za Váš zájem o kurz. Kurz je pro Vás připraven na URL: Vaše uživatelské jméno: krisbene56 Vaše heslo: lsKPeAAp V případě potíží nás kontaktujte na Další kurzy jsou pro Vás připraveny na ID23041PW

Komunikace

Druhy datových schránek  Datová schránka orgánu veřejné moci (centrální orgány, kraje, obce, ČT, ČRo, zdravotní pojišťovny, profesní komory) Zřízena ze zákona do 90 dnů od jeho účinnosti, nebo bezprostředně po zapsání do obchodního rejstříku.  Datová schránka právnické osoby Povinná pro PO zapsané v obchodním rejstříku. Zřízena ze zákona do 90 dnů od jeho účinnosti nebo bezprostředně po zapsání do obchodního rejstříku.  Datová schránka fyzické osoby podnikající Zřízena na žádost do 3 dnů. Povinná pro advokáty, insolvenční správce a daňové poradce.*) *) ze zákona až za 3 roky  Datová schránka fyzické osoby Zřízena na žádost do 3 dnů. Žádost se podává na MV, CzechPOINT.

Přístupové údaje Obálka s žlutým pruhem do vlastních rukou OVM a PO automaticky na základě údajů v OR (posílá se na adresu jednatele) FO na žádost na CzechPOINTU Infolinka:

 Dokument dodaný do datové schránky je doručen:  okamžikem, kdy se do datové schránky přihlásí osoba mající dle svého oprávnění přístup k dodanému dokumentu  nepřihlásí-li se do datové schránky oprávněná osoba ve lhůtě 10 dnů ode dne dodání do datové schránky, považuje se dokument za doručený posledním dnem této lhůty (fikce doručení)  Dokument dodaný do datové schránky OVM je doručen:  okamžikem dodání dokumentu do datové schránky úřadu (§ 37 odst. 6 správního řádu). Neuplatní se ustanovení § 17 odst. 3 zákona č. 300/2008 Sb. Doručování datové zprávy

Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Časová osa fikce doručení:

Postup při doručování OVM nebo PO v OR

Konverze dokumentů úplné převedení dokumentu v listinné podobě do elektronické podoby nebo obráceně Ověření shody obsahu obou dokumentů Připojení ověřovací doložky Dokument, který konverzí vznikne má stejné právní účinky jako ověřená kopie dokumentu, jehož převedením vznikl Konverzi provádí: –Kontaktní místa CzechPOINT –Advokáti, soudní exekutoři –Orgány veřejné moci z moci úřední

Ověřovací doložka

Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.  zajistí připojení kvalifikovaného časového razítka k odeslané datové zprávě  dodá odesílanou datovou zprávu do datové schránky adresáta  vyrozumí adresáta o dodání zprávy  oznámí odesílateli, že zpráva byla doručena (označenou elektronickou značkou) datová schránka příjemce byla zpřístupněna, zrušena, neexistuje  o těchto událostech vede bezpečnou evidenci Podrobnosti přístupu do DS jsou stanoveny vyhláškou MV ČR č. 194/2009 ISDS vede pouze informace o tom, kdy kdo komu něco posílal, ale nemůže vést záznam o obsahu komunikace. Správce Informačního systému datových schránek (MV):

Případy, kdy konverze nelze provést: Je-li dokument v jiné než listinné podobě nebo podobě datové zprávy Jde-li o dokument, jehož jedinečnost nelze konverzí nahradit – př. Občanský průkaz, pas, šek, směnka.. Je-li listinný dokument nevěrohodný Nebyl-li dokument v datové zprávě opatřen časovým razítkem nebo zaručeným elektronickým podpisem Audio, video záznamy

Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.  Z hlediska bezpečnosti garantuje:  dostupnost systému – 99,9%  integritu systému a dat – kryptografické komponenty  důvěrnost – provozovatel nemá přístup k datům  průkaznost – evidence veškerých událostí spojených s provozem  zálohování systému  omezení formátů příloh – zakázané *.exe a spustitelné soubory, komprimované  V oblasti auditu a dohledu zajišťuje:  dohled 24 x 7 x 365  prvotní bezpečnostní audit před spuštěním – červen 2009  pravidelné (plánované) bezpečnostní audity – každý rok  dohled MV, ÚOOÚ (úřadu pro ochranu osobních údajů) Povinnosti správce ISDS

Datový trezor Provozovatel Česká Pošta K uchování datových zpráv Zpoplatněná služba 100 zpráv Kč/rok 500 zpráv Kč/rok 5000 zpráv Kč/rok

Další vývoj 1. listopad 2009 –Automatická aktivace dosud neaktivovaných datových schránek –Povinné používání 1. leden 2010 –Možnost zasílání elektronických faktur mezi podnikatelskými subjekty 1. červenec 2010 –Možnost zasílání napříč všemi subjekty

Odkazy a zdroje Oficiální informační portál k DS – Přihlášení do DS – Zkušební prostředí DS – Kontaktní místa veřejné správy – CzechPOINT –

Děkuji za pozornost.