Mgr. Marie Havránková KAREL ČAPEK Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Advertisements

Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastLiteratura – Psychologická próza 1. poloviny 20. století Datum vytvoření8.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-M
Karel Čapek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla A. P. Čechova.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Shrnutí uměleckého směru romantismu Ročník.
Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_300 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
Mgr. Marie Havránková PSYCHOLOGICKÁ PRÓZA Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 2. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04_KAREL ČAPEK NÁZEV:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Digitální učební materiál
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Česká poválečná literatura I.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Název a číslo materiálu:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
¨-4-.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Karel Čapek.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Česká literatura Próza 30. léta.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Práce s literárním textem v učivu 4. ročníku
Střední škola obchodně technická s. r. o.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Jak představit literárně-historický a kulturní kontext
Transkript prezentace:

Mgr. Marie Havránková KAREL ČAPEK Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012

ANOTACE V této prezentaci se žáci seznámí s tvorbou K. Čapka. Pochopí, že jeho myšlenky a názory jsou stále platné a jeho dílo bude stále významné pro českou (ale i světovou) literaturu. Prezentace má žáky motivovat k četbě některého z Čapkových děl.

LITERATURA 1- POLOVINY 20. STOLETÍ KAREL ČAPEK

KAREL ČAPEK (1890 – 1938) prozaik, dramatik, publicista, překladatel, kritik, filozof studium filozofie, 1915 doktorát krátce pracoval jako vychovatel r nastoupil jako novinář do Národních listů r přechází do Lidových novin působil jako dramaturg Divadla na Vinohradech byl prvním předsedou čs. Penklubu v Čapkově vile se scházeli tzv. pátečníci – přátelé (T. G. Masaryk, Ferdinand Peroutka, nakladatel Julius First aj.) – diskuse o politice, kultuře, událostech záliba v cestování, práce na zahradě, vztah ke zvířatům 1995 udělen Řád TGM im memoriam

KAREL ČAPEK - DÍLO Do r. 1921: Zářivé hlubiny – soubor povídek, Lásky hra osudná – pokus o návrat k renesanční komedii, Krakonošova zahrada – krása světa X obava ze zneužití techniky = společně s bratrem Josefem Loupežník – lyrická komedie oslava mládí X pokrytectví dospělých Trapné povídky, Boží muka – povídky vliv války, otázky svobody člověka, smyslu života, motivy tajemství a záhad Francouzská poezie nové doby – překlad moderních francouzských básníků, vliv na českou poezii

KAREL ČAPEK - DÍLO Do pol. 20.let: Dramata: R. U. R. – fantasticko – utopická hra o umělých lidech, schopných nahradit člověka vzpoura robotů = zánik lidstva mezi dvěma roboty vznikne lidská vlastnost – cit = naděje pro záchranu lidstva mezinárodní slovo robot je novotvarem Josefa Čapka Ze života hmyzu (s bratrem Josefem) - obraz lidských chyb a nedostatků (nositeli jsou představitelé hmyzu) Věc Makropulos – utopické drama, téma dlouhověkosti a nesmrtelnosti

KAREL ČAPEK - DÍLO Romány: Továrna na absolutno – utopický román varování před zneužitím velkých idejí proti lidem, vynález síly mění lidi Krakatit – utopický román s prvky sci – fi vynález nebezpečné třaskaviny ohrožuje lidstvo i svět, myšlenka odpovědnosti vědce

KAREL ČAPEK - DÍLO Přelom 20. – 30. let: drobné prózy, fejetony a sloupky Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy – soubory povídek s detektivní zápletkou, zdánlivě neřešitelné záhady jsou logicky vysvětleny, ale nenaznačeno, na čí straně je zlo Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl, Obrázky z Holandska, Cesta na sever – cestopisné fejetony, dojmy z cest O věcech nejbližších, Zahradníkův rok, Jak se co dělá, Marsyas čili Na okraj literatury, Kniha apokryfů aj – stati a zamyšlení Dášeňka čili Život štěněte, Devatero pohádek – pro děti

KAREL ČAPEK - DÍLO 30.léta: románová noetická trilogie (noetika = nauka o poznání) Hordubal – tragédie podkarpatského horala po návratu z Ameriky, balada v próze Povětroň – tři rekonstrukce života umírajícího letce Obyčejný život – autobiografie života železničního úředníka, retrospektivní pohled

KAREL ČAPEK - DÍLO Konec 30. let: Hovory s T. G.M. – fiktivní rozhovory s prvním československým prezidentem – otázky lidské existence Válka s mloky – román, satirická alegorie varování proti nebezpečí fašismu a rasismu, představovaného polidštěnými mloky První parta – román z hornického prostředí o lidské solidaritě a obětavosti při neštěstí v dole

Bílá nemoc – drama konflikt jedince (dr. Galén) a držitelů moci, strůjců války ideály pacifismu a demokracie X diktatura varování před fašismem a nebezpečím davové manipulace Matka – drama varování před zločinností války, ale i výzva k boji proti násilí a nelidskosti po poznání krutosti nepřítele posílá matka syna Toniho do války Život a dílo skladatele Foltýna – nedokončený román mozaika charakterových rysů

OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ 1. Co víte o životě Karla Čapka? Ve kterých novinách působil jako redaktor? Která kniha byla výsledkem jeho přátelství s T. G. Masarykem? 2. Kdo s K. Čapkem spolupracoval na některých dílech? 3. Které románové a dramatické utopie K. Čapek napsal? Na jaké nebezpečí v nich upozorňuje? 4. Která díla K. Čapka jsou určena dětem? 5. Kterými díly se K. Čapek postavil proti fašismu?

ZDROJE SOCHROVÁ Marie. Literatura v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978 – 80 – 253 – 0185 – 2 SOCHROVÁ Marie. Literatura v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 3. vydání, ISBN 80 – 7200 – Odmaturuj z literatury. Brno: Didaktis, 2002, ISBN 80 – – 5 KUDRYS Milan, FETTER W. Richard. Nástin dějin literatury. Praha: Fortuna, 1995, ISBN 80 – 7168 – X