1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POVOLÁNÍ V OBLASTI OSTRAHA MAJETKU A OSOB
Advertisements

REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Ústav pedagogických věd
Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Terénní sociální práce
VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V ČR
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Učitel. Náplň práce  Kvalitní učitel by měl napomáhat zlepšování prostředí, ve kterém se odehrává vzdělávací a výchovný proces. Měl by předávat své zkušenosti,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
Fakulta zdravotnických studií
Specializační kurz Interní základ
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Odměňování pedagogických pracovníků
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ERDF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016.
ASPŠ Novela zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Národní institut pro další vzdělávání Příspěvková organizace přímo řízená MŠMT Působnost v celé České republice Státní garance DVPP.
Pracovní porada krajských školských koordinátorů prevence, metodiků prevence a MŠMT.
Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP 2015
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP 2016.
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceDruhy.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Odborná způsobilost pečující osoby v dětské skupině
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Fakulta zdravotnických studií
SEMINÁŘ K PRACOVNĚPRÁVNÍ PROBLEMATICE
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Fakulta zdravotnických studií
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Bc. Magdalena Zábranská
PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI
Tisková konference zahájení školního roku 2009/2010
Normativní financování vztahy a souvislosti
PHmax ve středním vzdělávání
Pedagogičtí pracovníci - VŠ
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Studijní program Ošetřovatelství
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, PÍSEMNÁ A ELEKTR. KOMUNIKACE, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Podpora výchovných poradců 2018
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Adaptační program lékařů – absolventů 2019
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

1 Novela zákona o pedagogických pracovnících

2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných kvalifikačních bariér Odstranění nedostatků původního znění zákona na základě požadavků praxe Řešení problému nekvalifikovaných pracovníků

3 Další změny Úpravy v požadavcích na odbornou kvalifikace některých kategorií pedagogických pracovníků Zpřesnění podmínek pro volno k samostudiu Upřesnění rozvržení pracovní doby Technické změny

4 Ústřední princip odborné kvalifikace učitele Učitel základní školy, střední školy i vyšší odborné školy – vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu..... novelou zákona zůstává tento požadavek zachován

5 Problematika nekvalifikovaných pedagogických pracovníků Posun termínu pro zahájení studia: – zpřísnění podmínek pro ty, co nastoupí po – lhůta bude pouze 2 roky – pro stávající pracovníky se lhůta obecně posunuje o 5 let Zmírnění kritérií pro udělení výjimky – 45 let věku a 10 let úspěšné praxe (k ) Nechceme ztratit ani jednoho kvalitního pedagoga! Vždy platí: „ředitel může umožnit výkon činnosti“, tj. nejde o nárok!

6 Prostupnost kvalifikací v různých druzích a stupních škol 1) Splnění kvalifikace v části úvazku znamená, že je pedagog brán jako kvalifikovaný Dosud řešeno pouze výkladem.... 2) Prostupnost mezi 1. a 2. ZŠ a mezi 2.st. ZŠ a SŠ bude podstatně usnadněna (bude zajištěna absolvováním akreditovaného vzdělávacího programu v systému dalšího vzdělávání, realizovaného pouze vysokými školami a zařízeními pro další vzdělávání)

7 Změny v odborné kvalifikaci některých kategorií pedagogických pracovníků učitel cizích jazyků pedagog volného času asistent pedagoga učitel mateřské školy

8 Učitel cizích jazyků ZŠ a SŠ Pro učitele cizího jazyka bude nově postačovat: magisterský „neučitelský“ studijní program + doplňující pedagogické studium + jazyková zkouška (odpovídající min. úrovni C1 Společného evropského referenčního rámce)

9 Pedagog volného času nově se umožní pro vedení volno-časových aktivit (kroužků) i střední vzdělání s výučním listem + 40ti hodinové studium pedagogiky

10 Asistent pedagoga Rozděluje se na 2 kategorie asistentů: 1)asistent ve „speciální třídě“ – vyšší nároky na vzdělání (alespoň maturita + studium pedagogiky) 2)asistent vykonávající pomocné výchovné práce – minimální nároky na vzdělání (základní vzdělání + kurz pro asistenty)

11 Učitel mateřské školy Doplňuje se možnost pro vysokoškolsky kvalifikované učitele 1. st. a vychovatele doplnit se studiem na VŠ ještě kvalifikaci pro mateřskou školu

12 Volno k samostudiu Stanovení 12 pracovní dnů volna jako maximálního limitu pro další vzdělávání pedagogických pracovníků formou samostudia. Úprava jasněji vyjádří, že na dny volna není nárok a ředitel tedy může např. ve dnech prázdnin určit vzdělávání pedagoga sám

13 Pracovní doba pedagogických pracovníků (jejich přítomnost na pracovišti) Speciální úprava pracovní doby, která umožní pedagogickým pracovníkům výkon prací souvisejících s přímou pedagogickou činností i na jiném dohodnutém místě, než je pracoviště zaměstnavatele (Odpovídá dosavadní praxi)