Chemické a fyzikální vlastnosti vody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
VODA Praha – město našeho života
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Voda.
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Voda a vzduch = základ života
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Voda a vzduch.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Základní charakteristiky látek
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
ORGANICKÁ CHEMIE.
VODA.
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Nekovalentní interakce
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
FS kombinované Mezimolekulové síly
Vodík IzotopHDT 99,844 %0,0156 % atomová hmotnost1, , , jaderná stabilitastabilní T 1/2 =12,35 let teplota tání °C-259, ,65-252,53.
Stavba látek.
Základní chemické pojmy
Vypařování a kapalnění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba III. část – slabé vazebné interakce Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/5 Šablona:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
biologicky nejdůležitější rozpouštědlo tvoří značný hmotnostní podíl orgánů značný význam pro životní pochody nejméně vody: zubní sklovina (0,2 %) x ledviny.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Voda VY_32_INOVACE_1A_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Kateřina Kavková XB,2014. C 6 H 5 CH(CH 3 ) 2 kumen je triviální název pro izopropylbenzen organická sloučenina patřící mezi aromatické uhlovodíky bezbarvá.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Chemické složení živých organismů
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Soutěžíme před testíkem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Alkalické kovy.
Změny skupenství látek
Soutěžíme před testíkem
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
VODA.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Mezimolekulové síly.
Transkript prezentace:

Chemické a fyzikální vlastnosti vody

Chemické vlastnosti

Obecná charakteristika Nejrozšířenější a nejvýznamnější sloučenina vodíku a kyslíku Nezbytná podmínka života, složka organismu i neživé přírody Bezbarvá kapalina bez chuti a zápachu V přírodě obsahuje vždy rozpuštěné látky a plyny Vznik vody při bouřlivé až explozivní reakci vodíku s kyslíkem, hoření organických látek nebo při neutralizacích H2 + O2  2 H2O

Tvar molekuly vody Odvozen z teorie hybridizace (sp 3) Voda má tvar tetraedru, kde jsou vazebné úhly 109,5°, díky dvou volných el. párů se úhly mění na 104,5 ° Molekula H2O je lomená Voda je polární, tudíž je to polární rozpouštědlo (nejvýznamnější)

Vodíkové můstky Vznik při navázání vazby mezi vodíkem a silně elektronegativním prvkem Vodík předá svůj elektron prvku za podmínek, že má volný nepárový elektron Výrazně ovlivňuje vlastnosti vody (např. teplotu tání a varu atd. ) Důležité pro život vypařili bychom se

Voda začne vařit až po ethanolu, protože má silnější vodíkové můstky

Druhy vod Podle počtu neutronů Podle obsahu minerálních látek Lehká – jádra obou H neobsahují neutron Polotěžká – jeden H protium, druhé deuterium (HDO) Těžká – oba H jsou deuteria (D2O) Supertěžká – oba H jsou tritia (T2O) Podle obsahu minerálních látek Demineralizovaná – zbavena iontů, není pitná Měkká – obsahuje málo min. látek Tvrdá – větší obsah minerálů (Sírany. Sulfidy, hydrogenuhličitany) Minerální – voda s vysokým obsahem minerálních látek, léčivá

Voda jako rozpouštědlo Polární – může rozpouštět pouze látky polární a iontové Protické rozpouštědlo – má v sobě odštěpitelný proton

Fyzikální vlastnosti vody

Anomálie vody Voda se výrazně odlišuje od ostatních kapalin z hlediska závislosti její hustoty na teplotě. > 3,98°C – voda se chová normálně < 3,98 °C – projevuje se anomálie, hustota vody se snižuje Důvod: K jevu dochází kvůli tvaru molekuly a přítomnosti vodíkových vazeb. Význam: Umožňuje přežití vodních živočichů v zimě ( voda o t= 4°C klesne ke dnu). Díky ní je led jedním z činitelů při zvětrávání. Pozn.: Stejná anomálie se projevuje i u ScF3.

Temp (°C) Density (g/cm3) 30 0.9957 20 0.9982 10 0.9997 4 1.0000 0.9998 −10 −20 0.9935 −30 0.9839

Pokus Předtím Potom

Termodynamické vlastnosti Měrná tep. kapacita- Je výrazně vyšší, než u ostatních látek, což umožňuje její využití pro přenos tepla. Skupenská tepla- Tepla potřebná pro přeměnu skupenství jsou u vody výrazně vyšší, než u jakékoli srovnatelné látky. Díky tomu jsou obratlovci schopni ochlazování pomocí pocení. Bod varu- bod varu je vzhledem k molární hmotnosti dosti vysoký. Mpembův jev- vodu je možno ochladit i pod 0°C, aniž by se z ní stal led ( kvůli nepřítomnosti krystalizačních jader).

Johana Adamčíková, Martin Kocián, Milan Štefek Zdroje: wikipedia.org Odmaturuj z chemie hypertextbook.com eprojekt.gjs.cz