ROČNÍ OBDOBÍ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165 Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 20.8.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Prvouka, Jaro Autor: Mgr. Vendula Janešová Název materiálu:
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Hody, hody doprovody TRADICE. Ve kterém ročním období jsou Velikonoce. 2 Léto Zima Podzim Jaro.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování učiva Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_31.
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Přichází jaro Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová POJĎTE, HONEM, PŘICHÁZEJÍ, UŽ NASTÁVÁ ČAS. KLUCI, HOLKY - KAŽDÝ TO VÍ,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro – hospodářská zvířata Název sady: Člověk a jeho svět.
Název školy : Základní škola Nový Kostel, okres Cheb Autor : Pavla Smrčková Název materiálu : VY _32_INOVACE_ČESKÝ JAZYK PRO 2.ROČNÍK_07_MĚSÍCE,ROČNÍ OBDOBÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_PRVOUKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_14_ZIMA TÉMA: ZIMA ČÍSLO PROJEKTU:
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
A School Year Calendar ZŠ Třebíč, Horka-Domky, Václavské nám. 44/12, Česká republika Gymnázium v Kunowie, Polsko.
Sada 1 MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Během kalendářního roku se vystřídají čtyři roční období.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
JARO? LÉTO? ZIMA? PODZIM? ROČNÍ OBDOBÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 1.část
Velikonoce-prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_67_PRV1
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_VELIKONOCE Mgr. Petra Kukuczková
ORIENTACE V ČASE VY_32_INOVACE_1C_08 Číslo projektu: CZ /1. 5
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
VY__III/2__INOVACE__124 Prvouka Jaro, léto – charakteristické znaky
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
ZIMA Tereza Skálová.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ROČNÍ OBDOBÍ JAKÉ ROČNÍ OBDOBÍ JE NA TOMTO OBRÁZKU?
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková
A d v e n t n í č a s :30.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZIMA.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_III.Vu_JARO_ZMĚNY.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
VY_32_INOVACE_20 20 Závěrečné opakování autor: Mgr. Jana Kobylková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Člověk a jeho svět 3. ročník
Proč se střídají roční období
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Podzim čaruje … VY_32_INOVACE_02_03
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_32_INOVACE_02_Podzim Téma: Podzim
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_32_Jaro Téma: Jaro
A d v e n t n í č a s :24.
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Petra kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ
Transkript prezentace:

ROČNÍ OBDOBÍ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice

Anotace Soubor je zaměřen na jednotlivá roční období – charakteristické znaky. Pracovní listy - k vytištění. Autor Soňa Koukalová Očekávaný výstup Pozoruje, popíše a porovná viditelné proměny v přírodě v jednotlivých ročních obdobích. Druh učebního materiálu Prezentace, pracovní listy Cílová skupina Žáci druhého ročníku Metodický postup Materiál začíná popisem jarní přírody, věnuje se jarním svátkům a zvykům. V letním, podzimním a zimním období jsou také popisovány změny v přírodě, zvyky a tradice. Druhý soubor obsahuje pracovní listy s pracovním popisem.

JARO

NA JAŘE SE CELÁ PŘÍRODA PROBOUZÍ ZE ZIMNÍHO SPÁNKU TEPLOTA VZDUCHU ROSTE ZAČÍNAJÍ KVÉST PRVNÍ JARNÍ KVĚTINY I STROMY SE NÁM UKÁZUJÍ V BAREVNÉM KABÁTĚ

JARO ZAČÍNÁ 21.BŘEZNA DEN I NOC JSOU STEJNĚ DLOUHÉ, JE TO DEN JARNÍ ROVNODENNOSTI DRUHÝ JARNÍ MĚSÍC JE DUBEN A TŘETÍM JARNÍM MĚSÍCEM JE KVĚTEN

NEJKRÁSNĚJŠÍ JARNÍ SVÁTKY JSOU VELIKONOCE TRADICE – PEČENÍ MAZANCE A BERÁNKA, CHLAPCI SI PLETOU POMLÁZKU Z VRBOVÉHO PROUTÍ A NA VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ ŠLEHAJÍ DĚVČATA, KTERÁ JIM DÁVAJÍ MALOVANÉ VEJCE - KRASLICE A PENTLE

PÁLENÍ ČARODĚJNIC JE LIDOVÝ ZVYK, PŘI KTERÉM SE 30.DUBNA NA VELKÉ DŘEVĚNÉ HRANICI TÉŽ ZVANÉ VATRA UPALUJÍ ČARODĚJNICE NA MNOHÝCH MÍSTECH LIDÉ V TENTO DEN UPROSTŘED VESNICE STAVÍ OPENTLENOU MÁJ

DRUHOU KVĚTNOVOU NEDĚLI SLAVÍME DEN MATEK DĚTI SVÝM MAMINKÁM DÁVAJÍ KVĚTINY, PŘÁNÍ NEBO JINÉ DÁRKY

LÉTO

LETNÍ POČASÍ A PŘÍRODA NÁS LÁKAJÍ K VYCHÁZKÁM ALE POZOR, MŮŽE NÁS ZASTIHNOUT BOUŘKA

LÉTO ZAČÍNÁ 21.ČERVNA JE TO DEN LETNÍHO SLUNOVRATU - DEN JE NEJDELŠÍ A NOC NEJKRATŠÍ DALŠÍM LETNÍM MĚSÍCEM JE ČERVENEC A TŘETÍM MĚSÍCEM JE SRPEN

NA LETNÍ MĚSÍCE SE NEJVÍCE TĚŠÍTE VY, DĚTI PTÁTE SE PROČ? MÁTE DVA MĚSÍCE PRÁZDNIN ČERVENEC A SRPEN

PODZIM

V PODZIMNÍCH MĚSÍCÍCH SE ZAČÍNÁ OCHLAZOVAT. NA ZAHRADÁCH A V SADECH LIDÉ SKLÍZÍ OVOCE A ZELENINU. LISTÍ NEŽ OPADÁ, TAK SE NÁM UKÁŽE V KRÁSNÝCH ZIMNÍCH ODSTÍNECH. ZAČÍNÁ FOUKAT SILNĚJŠÍ VÍTR A ZVÍŘATA SE PŘIPRAVUJÍ NA ZIMU.

PODZIM ZAČÍNÁ 23.ZÁŘÍ JE TO DEN PODZIMNÍ ROVDODENNOSTI- DEN I NOC JSOU STEJNĚ DLOUHÉ DALŠÍ PODZIMNÍ MĚSÍCE JSOU ŘÍJEN LISTOPAD

NA PODZIM SI DĚTI POUŠTÍ DRAKA OBLÍBENÁ JSOU ZVÍŘATKA Z KAŠTANŮ

ZIMA

V ZIMNÍCH MĚSÍCÍCH PROSINEC LEDEN ÚNOR SE SETKÁVÁME S TUHÝMI MRAZY, SNĚHOVOU POKRÝVKOU, NÁLEDÍM I NÁMRAZOU NA STROMECH. ZIMA ZAČÍNÁ 21.PROSINCE – ZIMNÍ SLUNOVRAT V TENTO DEN JE NEJDELŠÍ NOC A NEJKRATŠÍ DEN.

6.PROSINCE CHODÍ MIKULÁŠ, ČERT A ANDĚL POKUD JSOU DĚTI HODNÉ A ŘEKNOU BÁSNIČKU NEBO ZAZPÍVAJÍ PÍSNIČKU DOSTANOU OD MIKULÁŠE BALÍČEK S PŘEKVAPENÍM.

24.PROSINEC - ŠTĚDRÝ DEN JE TO NEJKRÁSNĚJŠÍ DEN V CELÉM ROCE A LIDÉ V TENTO DEN DODRŽUJÍ RŮZNÉ TRADICE -POSTÍ SE, ABY VEČER VIDĚLI ZLATÉ PRASÁTKO -ROZKRAJUJÍ JABLKA -LIJÍ OLOVO -ZPÍVAJÍ KOLEDY -POUŠTÍ LODIČKY SE SKOŘÁPEK OD OŘECHŮ NEŽLI ZAZVONÍ JEŽÍŠEK, SCHÁZÍ SE RODINY U VEČEŘE. U NÁS JÍME OBVYKLE ČOČKOVOU POLÉVKU, SMAŽENÉHO KAPRA S BRAMBOROVÝ SALÁTEM. A POTÉ JIŽ NASTANE DLOUHO OČEKÁVANÁ CHVÍLE, NA KTEROU SE PŘEDEVŠÍM DĚTI MOC TĚŠÍ, ZAZVONÍ ZVONEČEK A HURÁ VŠICHNI POD STROMEČEK.

SILVESTR JE POSLEDNÍ DEN V ROCE TEDY 31. PROSINCE. LIDÉ TENTO DEN OSLAVUJÍ A 1. LEDNA VÍTAJÍ NOVÝ ROK.

POPIŠ JEDNOTLIVÉ OBRÁZKY.

URČITĚ JSI ŠIKULKA A SNADNO ODPOVÍŠ NA OTÁZKY. 1.DOKÁŽEŠ VYJMENOVAT ROČNÍ OBDOBÍ? 2. JAKÉ POČASÍ JE CHARKTERISTICKÉ PRO LÉTO? 3.JAKÉ ZNÁŠ VELIKONOČNÍ TRADICE, VÍŠ PROČ SE DĚVČATA ŠLEHAJÍ PROUTKEM? 4. CO JE TO KRASLICE? 5. KDY SE STAVÍ MÁJ, JE TAKÉ VE VEŠÍ OBCI? 6. KTERÉ JSOU LETNÍ MĚSÍCE A KDY JSOU LETNÍ PRÁZDNINY? 7.JAKÉ JE POČASÍ NA PODZIM? 8.KDY JE ŠTĚDRÝ DEN,POPIŠ ŠTĚDRÝ DEN U VÁS DOMA. 9. JAKÉ ZNÁŠ VÁNOČNÍ ZVYKY. 10. ŘEKNI BÁSNIČKU PRO MIKULÁŠE.

PRAMENY: bledulehttp://carodejka.txt.cz/obrazky/jaro.jpg jarní stromhttp://luxuriouslive.blog.cz/1101/barvy-jaro-2011 krajinahttp:// bouřkahttp://nd01.jxs.cz/564/821/a35a6f0d57_ _o2.jpg obrázek - Ladahttp:// vatrahttp:// přání ke DMhttp:// děti u vodyhttp://i.lidovky.cz/09/072/lngal/ABC2c7bc3_prazdniny.jpg listhttp:// drakhttp:// kaštanyhttp:// Mikuláš námrazahttp:// srnkahttp:// oříškyhttp:// jablkohttp:// adventní věnechttp://nd03.jxs.cz/122/561/a55c707420_ _o2.jpg vánoční stromhttp://vanoce.ful.cz/img/vanocni-stromecek.jpg silvestrhttp://nd01.jxs.cz/852/842/16cd6084d7_ _o2.jpg silvestr - hodinyhttp:// gif