Jak úspěšně obchodovat do SAE a Turecka Jaromír Chabr ředitel divize financování obchodu a exportu Komerční banka, a.s. Hradec Králové 01.04.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
Fórum 2013 Hledání investičních příležitostí v Evropě a Asii a možnosti jejich financování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Ing. Miloslav.
Exportní a strukturované financování obchodu
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Festival exportu 18. června 2014
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Exportního financování do zemí SNS Petr Širůček 26. ledna 2005.
KB - inovativní partner pro municipality
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
„Business den: Ázerbájdžán“ 11. února 2015
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
ČSOB Trade Finance Ivana Pelcmanová Ivana Pelcmanová
STÁTNÍ PODPORA ČESKÉHO VÝVOZU NA UKRAJINU PREZENTACE EGAP Martin Ďurina.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Podpora exportu - role komerčních bank
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Petráčková Jozová Cézová
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [B_MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Listopad 2015 STRATEGIE MIB PRO ČESKOU REPUBLIKU.
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
KB – tradiční partner českých potravinářů a zemědělců KONFERENCE FABBIOGAS Jan Bednár, Komerční banka, a.s
Financování obchodu do Indie Ondřej MICHALOVSKÝ Ministerstvo zahraničních věcí Praha, KORPORÁTNÍ BANKOVNICTVÍ SPECIALIZOVANÉ OBCHODNÍ AKTIVITY.
Základní fakta o ČEB (1/2) Česká exportní banka, a.s. (ČEB, a.s.) je specializovanou bankovní institucí, která tvoří nedílnou součást státní proexportní.
P OJIŠTĚNÍ VÝVOZU SE STÁTNÍ PODPOROU I NDIE JUDr. Marek Dlouhý |
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
JJ Mois Année Ukrajina ošetření exportních rizik a role bank Milada Kubernátová, Trade Finance.
JJ Mois Année Možnosti financování aliančních projektů Konference: Aliance a strategická partnerství Praha – 21. dubna 2006.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Business den Ruské federace 4. října 2016, Brno. 2 | Cílových zemí podpořeného financování Realizovaných obchodů Mld. CZK objemu podpořeného.
PODPORA ČESKÉHO EXPORTU – INDONÉSIE Monika Vilhelmová ředitelka Trade & Export finance Srpen 2016.
1 | FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Peru a Ekvádor Michal Nejedlý vedoucí oddělení Trade Finance Září 2016.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
Podpora exportu do Íránu
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Hospodářská politika státu
Vládní program na podporu exportu
ICC - Teritoriální setkání Island
Současnost a perspektiva českého zemědělství
Transkript prezentace:

Jak úspěšně obchodovat do SAE a Turecka Jaromír Chabr ředitel divize financování obchodu a exportu Komerční banka, a.s. Hradec Králové

2 TURECKO  Nejmarkantnějšími znaky ekonomické krize:  vládou odhadovaný hospodářský pokles o 6 %  nezaměstnanost blížící se 13 %  pololetní výsledky: propad průmyslové produkce o 7,7%, turismu o 4,8 % a zbrzdění dvojciferné inflace na 5,5 %  V ekonomice objevují dílčí faktory růstu:  jde zatím o křehký stav s velkým počtem rizik  Opatření vlády se zavedenou přísnou rozpočtovou politikou:  zatím nevyvolává vnitřní neklid  země má důvěru mezinárodního společenství,  s pozitivním výhledem ratingové agentury Fitch  Všeobecný předpoklad zotaveni, proces však bude pomalý.

3 TURECKO  Bankovní systém:  komplexní s velikostí mírně nad potřeby současného tureckého hospodářství  nabízí standardní škálu nejmodernějších produktů a služeb  Banky:  13 investičních bank, 3 státní komerční banky, 11 soukromých bank s převahou domácího kapitálu, 11 bank se zahraničním kapitálem, 6 poboček zahraničních bank  doporučení: orientace především na největší banky  první desítka:  Société Générale nabízí služby investičního bankovnictví  Dopad krize:  pokles úvěrových aktivit, banky s dostatečnými rezervami na pokrytí ztrát, zhoršení kvality portfolia, zatím bez zásadních problémů

4 TURECKO  Použití všech zajišťovacích a platebních instrumentů:  bankovní záruky a to všechny druhy vystavené českou bankou přímo na tureckého zákazníka či jeho banku, v angličtině a EUR  exportéři využívají dokumentární akreditivy pro včasné a řádné zaplacení - časté potvrzení  dokumentární inkasa vhodná a využívaná zejména pro dovoz  zkušenosti s obory: plasty, obalový materiál, velkoobchody, hutní materiál, oblečení, strojírenství, zemědělské stroje, chemikálie, armatury  Vhodné použití alternativního financování:  krátkodobé financování prostřednictvím L/C s odloženou platbou a jeho odkupu - odkupují se pohledávky se splatností dní s hodnotou přes 1 mio CZK  dlouhodobé exportní financování větších projektů - financování poskytnuté českou bankou může být významně výhodnější - český exportér získává značnou konkurenční výhodu - nejužívanější formou exportní odběratelský úvěr - prostřednictvím bonitní turecké banky přímo na riziko projektu nebo tureckého kupujícího a to s pojištěním EGAP (4 kategorie) - výhodou je projekt s angažovaností rodinného holdingu (záruka) - obory: energetika, vodní elektrárny, ČOV či úpravny vod, strojní investiční celky

5 SAE  Rozvinutá ekonomika  Dle velikost HDP druhé místo v rámci OPEC a 38. místo na světě  Patří k nejrychleji rostoucím na světě  Import tvoří z 80 % strojírenské zboží, stroje a dopravní technika a zařízení  Přestože méně závislé na exportu ropy, plynu a odvozených produktů, tyto stále zůstávají nejdůležitějším zdrojem příjmů  snaha o další příjmy z neropných aktivit jako turistika a mezinárodní investiční aktivity  Dubajské mezinárodní finanční centrum nabízí atraktivní podmínky pro firmy a chce se stát světovým finančním centrem.

6 SAE  Banky:  20 místních a 26 zahraničních bank, dále 2 banky investiční, 1 banka specializovaná, dvě investiční instituce, 2 instituce prorozvoj a 40 zahraničních bank zde má reprezentační kanceláře.  doporučení: orientace především na největší banky  První desítka:  KB má navázány vztahy s řadou zahraničních bank působících v SAE  Dopad krize na bankovní systém:  výhled dle agentury Moody’s, je negativní  bankovní sektor však podpořen ziskovostí, vysokými vklady a systematickou vládní podporou.

7 SAE  Využívané produkty Trade Finance:  dokumentární akreditivy exportní více než importní - při vývozu hlavně jistota zaplaceni a možnost zajištění předfinancování pro dodávky kryté akreditivem a tím zlepšení likvidity - při dovozu jistota odeslání zboží ještě před jeho zaplacením a možnost získání lepší ceny - využívání je standardní, důležitá splnitelnost navrhované platební podmínky a dodacích parit - zkušenosti s obory: dovoz zejména plasty, ve vývozu zdravotní materiál, tlakové nádrže, akumulátory, stanice na zemní plyn či dřevěné stavby  bankovní záruky zejména za účast v tendru a za dobré provedení smlouvy - převážně se uskutečňují formou protizáruk - zkušenosti s obory: modernizace a servis energetických zařízení, chemický, petrochemický průmysl  u dokumentárních inkas zkušenosti pouze s exportními inkasy při vývozu chemikálií a tepelných výměníků a to jak oproti akceptaci směnky, tak i dokumenty pro placení, všechna byla uhrazena.

Děkuji za pozornost JAROMÍR CHABR ředitel divize financování obchodu a exportu Komerční banka, a. s. Spálená 108/ Praha 1 tel: fax: gsm: