Současná krize a ekonomická svoboda Milan ŽÁK, CES VŠEM Praha Financováno z projektu MŠMT 1M0021622405 C E N T R U M E K O N O M I C K Ý CH S T U D I Í.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Korupce a PZI Robert Hejzák / CzechInvest 31.října 2005.
Advertisements

Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Základy financí1 Aktuální finanční trendy. Základy financí2 Globální megatrendy Globalizace Demografický vývoj Klimatické změny Energie.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?. Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Reálná data ,4 % Co víme o insolvenčních.

Sociální etika 1 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 1 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Průmyslová revoluce 11 Důsledky a změny. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc13 Označení materiáludkc13_prum_rev_dusledky_zmeny.
Rozhodování. Podle typu rozhodovacího problému  za jistoty  za rizika (nejistoty)  za neurčitosti Kdo bude řešit  Skupina  Jednotlivec.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička. Hospodářský cyklus - základní charakteristika Hospodářský cyklus představuje výkyvy ve výstupu, příjmech a zaměstnanosti,
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Obchod, trh Základy hospodaření.
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
Pojem přeměna obchodní společnosti
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Dějiny daňových teorií
Státní organizace.
Společné a koordinované politiky EU
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
RASC Standardy řízení služeb
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Vývoj liberální demokracie a úskalí korupce
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ekonomika– národní hospodářství
Ekonomika Inflace 4. Ing. Miroslava Farmačková
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Financování přímých NIV
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
RIZIKO.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Filozofické disciplíny
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
V. ROZVOJOVÉ ZEMĚ.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Sociologické aspekty ochrany spotřebitele
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
RIZIKO.
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Hospodářská politika a očekávání
Praktické přínosy WEP pro české podniky
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Transkript prezentace:

Současná krize a ekonomická svoboda Milan ŽÁK, CES VŠEM Praha Financováno z projektu MŠMT 1M C E N T R U M E K O N O M I C K Ý CH S T U D I Í V Y S O K É Š K O L Y E K O N O M I E A M A N A G E M E N T U

Ekonomická svoboda jako ukazatel institucionální kvality Indexy ekonomické svobody představují snahu o komplexní pojetí hodnocení institucionální kvality SubjektNázevTitulWebsite Frazer Institute Index ekonomické svobody Economic Freedom of the World Freedom House Index ekonomické svobody Freedom in the Worldwww.fredomhouse.org Heritage Foundation Index ekonomické svobody Index of Economic Freedom

Metodologie indexu ekonomické svobody Frazer Institute Index ekonomické svobody měří jak společenské organizace ovlivňuje stupeň ekonomické svobody na základě pěti, oblastí: 1.Velikost vlády: Výdaje, daně, vládní podnikání, 2.Charakter právního řádu a ochrana vlastnických práv, 3.Spolehlivost měnového systému, 4.Svoboda podnikání v zahraničním obchodě, 5.Regulace výrobkových a finančních trhů a trhu práce. Je publikován každoročně od roku 1970, 141 zemí ( 10 – 1)

Metodologie indexu ekonomické svobody Freedom House Svoboda je chápána jako možnost spontánního jednání mimo kontrolu společenských organizací ve dvou oblastech 1.Občanské svobody 2.Politická práva Je publikován každoročně od roku 1972, 194 zemí ( 1 – 7 )

Metodologie indexu ekonomické svobody Heritage Foundation Hodnotí deset svobod : 1.svoboda podnikání 2.Svoboda obchodování 3.Fiskální svoboda 4.vládní výdaje 5.Měnová svoboda 6.investiční svoboda 7.finanční svoboda 8.Vlastnická práva 9.Svoboda od korupce 10.Svoboda na trhu práce Je publikován od roku 1995, 184 zemí, (100 – 10)

Ekonomická svoboda jako ukazatel institucionální kvality Výchozí otázka : Jaký dopad bude mít právě probíhající krize a s tím související příjímání nových vládních opatření na až dosud stoupající trend v úrovni ekonomické svobody ve světě? Hledáme odpověď na tuto otázku v nových datech publikovanými dvěma organizacemi – Fraser Institute a Heritage Foundation.

Průměrné hodnocení 102 zemí indexem ekonomické svobody od roku 1980 Pramen: Fraser Institute – Economic Freedom of the World: 2009 Annual Report

První varovné signály Fraser Institute i Heritage Foundation shodně uvádějí, že rok 2008 byl pravděpodobně vrcholem ekonomické svobody FI – uvádí jako důvody Obecně sdílené pochybnosti o fungování volného trhu Míra vládních intervencí „Praktické“ znárodnění hypotečního trhu v USA A varuje : hlavní příčiny spočívají v selhání vlád. Selhání je způsobenou špatnou a neefektivní regulací nikoli nedostatkem regulace. HF – přináší první čísla : IES 2010 (data 2009 ) – ze 179 zemí si 90 pohoršilo, a jen 82 polepšilo. Pohoršení jde na vrub zásahů do přirozených trhů

GLOBÁLNÍ TRENDY (FH) Rok Svobodné země ( 1,0 – 2,5) Částečně svobodné země ( 3,0 – 5,0 ) Nesvobodné země ( 5,5 – 7,0)

Vývoj indexu ekonomické svobody Heritage Foundation

Časové souvislosti INSTITUCIONÁLNÍCH ZMĚN Časový horizontEfektPříklady 1. přítomnost Přizpůsobení cenám Alokační pravidla (kontrola) let Tvorba organizací Smluvní agenda let Definování I prostředí Právní systém vč. vlastn. práv 4. Více jak 100 let Způsoby chováníTradice, reputace, čest

Charakter současné krize Výchozí tvrzení : nejde jen o krizi ekonomickou Jde o selhání institucí (organizací) Jde o krizi domýšlivosti a nedostatku pokory Jde o neúctu k přirozenému vývoji Jsme příliš fascinováni našimi schopnostmi V obecné poloze jde o krizi MORÁLKY Základní příčinou je rozchod ekonomie s etikou

Ekonomie a etika (Trh a morálka) Spojení ekonomie a etiky je tu přitom už od „ADAMA“ zakladatel moderní politické ekonomie Adam Smith byl na Universitě v Glasgowě PROFESOREM MORÁLNÍ FILOSOFIE a napsal kromě BOHATSTVÍ NÁRODŮ i TEORIE MRAVNÍCH CITŮ Adam Smith pokládal sledování vlastního prospěchu nejen za racionální, ale také, z morálního hlediska za ctnost. Ctnost doplněnou úctou ke spravedlnosti. Rozchod ekonomie a etiky je pro nás o to bolestnější, že přichází ze „západu“, brzo poté, co jsme se zbavili „východní“ morálky.

14. External vs. Internal Shocks 6 months Terrorist Attack Accountant Attack 18 months

Problémy institucionálního řešení Časové souvislosti institucionálních změn versus politický cyklus, Existence regulačního cyklu - politická poptávka po regulaci trhů je nejsilnější v době hospodářské krize a nejslabší v době konjunktury (regulace paradoxně zesiluje projevy hospodářského cyklu namísto toho, aby je tlumila.) Selhání institucí ( organizací ) GF, BF, - neschopnost rozpoznat nutnost změny, neporozumění budoucnosti, neznalost generačního posunu v pravidlech, nedostatek pokory ( příroda a trh ? ), Přezírání skutečnosti, že institucionální změny přinášejí transakční náklady C E N T R U M E K O N O M I C K Ý CH S T U D I Í V Y S O K É Š K O L Y E K O N O M I E A M A N A G E M E N T U

Závěry Základní příčinou vzniku současné krize je rozchod mezi etikou a ekonomií Průběh ovlivnily přehnané politické reakce vlád disponující dnes nadměrnými prostředky a nálady ve společnosti. Odeznění krize by mělo přinést návrat důvěry v trhy, obnovení sepjetí etiky s ekonomikou a doufejme i zvýšení obezřetnosti ve vládních výdajích. Institucionální přístup „rozšiřuje“ ekonomický pohled a „objevuje“ roli kultury. Tím se ekonomie obrací nejen k politologii, ale i k sociologii, historii a a nabízí perspektivní syntézu. Řešení by neměla být spojována s tlaky na snižování ekonomické svobody

17 NICMÉNĚ : Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní neb nikdo nikdy neví, co se může stát ….. V + W +

Výstup CES VŠEM a NVF C E N T R U M E K O N O M I C K Ý CH S T U D I Í V Y S O K É Š K O L Y E K O N O M I E A M A N A G E M E N T U

Děkuji za pozornost C E N T R U M E K O N O M I C K Ý CH S T U D I Í V Y S O K É Š K O L Y E K O N O M I E A M A N A G E M E N T U