Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hospodářská politika a očekávání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hospodářská politika a očekávání"— Transkript prezentace:

1 Hospodářská politika a očekávání
Ing. Marcela Janiurková

2 Hospodářská politika a očekávání
Adaptivní očekávání Subjekty vytvářejí očekávání pouze na základě minulé zkušenosti (většinou jednotlivci, malé firmy) Racionální očekávání Subjekty zohledňují minulou zkušenost, přítomnost i budoucnost (všechny dostupné informace). Jejich předpovědi nemusí být správné, ale v průměru jsou. Nedochází k systematickým chybám. Subjekty se chovají racionálně  nákladné je se tak nechovat  teorie racionálních očekávání (John Muth) (většinou velké společnosti, finanční trhy)

3 Vliv existence očekávání na HP
Nová klasická ekonomie Pružnost mezd a cen Racionální očekávání Očekávaná HP je neúčinná Neočekávaná HP je účinná a problematická Monetaristé Adaptivní očekávání Očekávaná HP je účinná Neočekávaná HP je účinná Noví keynesiánci Nepružnost mezd a cen

4 Očekávaná HP Monetaristé Noví klasikové Noví keynesiánci
monetární expanzeAD a Y  růst cen se do mzdových kontraktů projeví se zpožděním tj. krátkodobě HP je účinná. Časem zaměstnanci přizpůsobí svá očekávání a požadují nominálních mezd   nákladů firem  AS tj. dlouhodobě je HP neúčinná. Noví klasikové Očekávaná monetární expanze (růst cen je zakalkulován do růstu nominálních mezd, tj. i nákladů firem) AD a AS současně, tj. krátkodobě HP je neúčinná. Noví keynesiánci Očekávaná monetární expanze (růst cen je zakalkulován do růstu nominálních mezd, tj. i nákladů firem avšak se zpožděním z důvodu nepružnosti cena mezd)  AD a Y tj. krátkodobě HP je účinná. Časem se mzdy a ceny přizpůsobí  AS tj. dlouhodobě je HP neúčinná.

5 Neočekávaná HP Noví klasikové POZOR!
Neočekávaná HP nemůže být zahrnuta do racionálních očekávání  AD a Y (růst cen nebyl zakalkulován do růstu nominálních mezd, tj. i nákladů firem a AS zůstává. POZOR! Ekonomické subjekty se po čase přizpůsobí svými mzdovými kontrakty, ale také mohou formovat odlišně očekávání a mzdy mohou růst příliš, tj. hospodářská expanze se projeví ve skutečnosti Y při P (akcelerace inflace)


Stáhnout ppt "Hospodářská politika a očekávání"

Podobné prezentace


Reklamy Google