1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Aktuality v ekologickém zemědělství pro rok 2009 IC Jihlava,
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Registrace podniku – živočišné produkty.
BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
Postup registrace ekologicky hospodařícího zemědělce
Není značka jako značka
Ekologické zemědělství
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Bio není jenom zrní.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
Certifikace součást procesu ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Tereza Hudcová.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Práva spotřebitele.
Evropská občanská iniciativa
HACCP.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
BIO – výzkumná zpráva listopad 2008.
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Přehled preferenčních kritérií
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Ekologické zemědělství
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Problematika potravinových odpadů v ČR
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Biopotraviny.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Nový fytosanitární režim EU
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

1

2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009

3 Výroba biopotravin  Statistika k červnu 2009:  Počet výrobců biopotravin: 429  Počet výrobců na konci r. 2007: 253  Nárůst zpracovatelů biopotravin je výrazný, ale stále mnohem pomalejší než nárůst ekozemědělců, což poskytuje velký potenciál biosurovin pro výrobce

4 Pravidla pro výrobu biopotravin  Legislativa na evropské úrovni  účinnost od  nařízení Rady (ES) 834/2007  prováděcí nařízení Komise (ES) 889/08  národní zákon 242/2000 Sb. platí prozatím beze změny dále

5 Pravidla pro výrobu biopotravin Suroviny musí pocházet z ekologického zemědělství, akvakultury nebo kontrolovaných sběrů Biopotravina musí obsahovat min. 95%-ní podíl složek zemědělského původu z EZ Zbylých 5% složek zemědělského původu mohou tvořit pouze povolené látky ze schváleného seznamu (příloha 9 NK 889/2008) Biovýroba musí být časově nebo prostorově oddělena od konvenční výroby Skladování bioproduktů musí být prostorově nebo evidenčně odděleno

6 Pravidla pro výrobu biopotravin Kontrolují se toky surovin, meziproduktů a hotových výrobků Při výrobě biopotravin lze používat přídatné látky (potravinářská additiva) pouze ze seznamu povolených látek (příloha 8 NK 889/08)

7 Zákon č. 242/2000 Sb. Doplňuje evropskou legislativu EZ Řeší především administrativní postupy Stanoví sankce za porušování pravidel EZ

8 Registrace výrobce biopotravin Vybrat si jednu ze tří kontrolních organizací, pověřených MZe (KEZ o.p.s., ABCERT AG, Biokont CZ, s r.o.) Uzavřít s ní smlouvu o kontrole a certifikaci Kontrolní organizace provede vstupní kontrolu (možno i vícekrát)

9 Registrace výrobce biopotravin Kontrolní organizace vydá potvrzení, že žadatel plní podmínky pro výrobu biopotravin Žadatel podá na MZe žádost o registraci, přílohou žádosti je potvrzení kontrolní organizace

10 Certifikace bioprodukce Po úspěšném absolvování kontroly je možné obdržet certifikát na biopotraviny (vzor certifikátu v příloze 12 NK 889/2008) s platností max. 15 měsíců Po obdržení platného certifikátu je možné označovat produkci jako „BIO“ Pokud producent porušil povinnosti dané legislativou, může být certifikát odejmut. Produkt pak může být prodáván pouze jako konvenční (nikoliv BIO) a každá registrovaná osoba musí mít připraven plán opatření pro takové případy.

11 WWW kontrolních organizací

12 Kdo kontroluje kontrolory? Dozor nad činností kontrolních organizací i osob podnikajících v ekologickém zemědělství vykonává Ministerstvo zemědělství, a to různými způsoby: Formou dozoru při kontrolách – tzv. supervize Nařízené kontroly a šetření na základě oznámení třetí osoby Nařízené kontroly a šetření na základě notifikace (oznámení) od jiného členského státu nebo EK o ujištění závadných bioproduktů pocházejících nebo recertifikovaných v ČR Křížová kontrola dat

13 Kdo kontroluje kontrolu kontrolorů? Ministerstvo zemědělství podle nařízení odesílá souhrnná agregovaná data o ekologickém zemědělství v ČR jednou ročně Generálnímu ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova EK (DG AGRI) v Bruselu a také EUROSTATU: Obě tyto instituce provádí křížové porovnání dat a srovnání s daty z dalších členských zemí. Kromě toho DG AGRI při řešení tzv. notifikací (oznámení dalších států o nesrovnalostech ohledně biopotravin pocházejících z ČR).

14 Označování biopotravin Požadavky na označování biopotravin stanoví NR 834/2007, čl , a upřesňuje zákon č. 242/2000 Sb. a vyhláška č. 16/2006 Sb. Čl.23 NR – označováním slovem „BIO“ nebo „EKO“ pouze pro biopotraviny Čl. 24 NR – povinné údaje Kód kontrolní organizace stanoveny nařízením Komise (CZ-BIO-KEZ-01, CZ-BIO-ABCERT- 02, CZ-BIOKONT-03)

15 Označování biopotravin Logo EU – použití zatím dobrovolné, od povinné Označení původu surovin (zemědělská produkce EU/mimo EU, zemědělská produkce ČR) – zatím dobrovolné, od povinné U produktů ze třetích zemí bude použití loga i označení původu stále dobrovolné

16 Označování biopotravin Potravina obsahující méně než 95%-ní podíl složek zemědělského původu z konvenčního zemědělství musí být považována za konvenční potravinu, možné je označování složek pocházejích z EZ ve složení výrobku Každý stát má své národní biologo, které může používat (v budoucnu i spolu s logem EU)

17 Označování biopotravin Národní značka pro biopotraviny dle vyhlášky č. 16/2006

18 Označování biopotravin Současná značka pro EU (do července 2010 bude změněna)

19 Státní podpora výrobcům biopotravin Program rozvoje venkova Osa I, opatření „ Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům“ Výrobci biopotravin jsou bodově zvýhodněni při hodnocení investičních projektů

20 Státní podpora výrobcům biopotravin Podmínky pro bodové zvýhodnění: Platný certifikát na biopotravinu min. 10% podíl produkce biopotravin na celkové produkci potravin za rok, nebo min. příjem 10 mil. Kč za prodej biopotravin za rok

21 Obchod s biopotravinami Základní statistická data 2009: Celková spotřeba biopotravin: 1,8 mld. Kč, meziroční nárůst o 40% Průměrná spotřeba na osobu: 176 Kč Oddíl biopotravin z dovozu: 57%, meziroční pokles o 5%

22 Registrace obchodníka s biopotravinami Povinnost registrace platí pro obchodníky, kteří biopotraviny uvádí na trh nebo dováží ze třetích zemí, Povinnost registrace neplatí pro maloobchody, které hotový produkt nijak neupravují, ale pouze ho prodávají konečnému spotřebiteli

23 Pravidla pro obchod s biopotravinami Jsou daná legislativou Již se nezjišťuje, jak byly biopotraviny vyprodukovány, zpracovány, označeny, Skladovací podmínky Evidence nakoupeného a prodaného zboží

24 Dovoz biopotravin Pravidla dána NK 1235/2008 Pro označení dovozů je možno použít logo EU 3 úrovně dovozu A) seznam třetích zemí a kontrolních organizací akreditovaných EK B) uznání rovnocennosti (Austrálie, Nový Zéland, Argentina, Kostarika, Švýcarsko, Izrael, Indie, Tunisko) C) uznání ekvivalence - bioprodukty jsou certifikovány podle norem ekvivalentních legislativě EU (Codex Alimentarius, Basic standards IFOAM)

25 Profil typického spotřebitele biopotravin? žena, vysokoškolsky vzdělaná, věk let, žijící v domácnosti s nadprůměrnými příjmy, obyvatelka většího města.

26 Postoje spotřebitelů (data z průzkumu Ogilvy, Počet respondentů 504 osob, období – ) Povědomí o existenci biopotravin se velmi zlepšilo a mají ho téměř všichni spotřebitelé.

27 Postoje spotřebitelů Biopotraviny kupuje 39% spotřebitelů, z toho 14% pravidelně

28 Postoje spotřebitelů Největší zájem nakupovat v biokvalitě spotřebitelé mají (kromě čerstvé zeleniny a ovoce) v případě mléčných výrobků a pečiva.

29 Postoje spotřebitelů Hlavní překážkou při nákupu biopotravin je vysoká cena. Snížení cen biopotravin, které by masovější produkce mohla přinést, by přineslo další výrazné zvýšení jejich odbytu.

30 Žádoucí cíle dalšího vývoje produkce biopotravin  Nárůst počtu výrobců biopotravin  Nárůst poptávky po biopotravinách ze strany spotřebitelů, větší poptávka po biosurovinách ze strany výrobců biopotravin  Větší podíl českých biopotravin

31 Internetové stránky v češtině vztahující se k ekologickému zemědělství

32 Kontakt Martin Leibl oddělení ekologického zemědělství MZe tel ,