Doprava a spoje Autor: Matěj Nováček, 8tř. Suezský průplav zkráceně Suetz, otevřen roku 1869 je 163 km dlouhý průplav v Egyptě spojující Středozemní a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nicola Tesla století.
Advertisements

To je všeobecně známý fakt, ale………….
Společnost před 1. světovou válkou
DUM 19/1.  Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu „ EU-peníze školám“  Autor: Mgr. Jana Lažová  Období: květen 2012  Anotace: metodický.
MOTORY VY_32_INOVACE_03 - MOTORY.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)
Mezi revolucí 1848 a první světovou válkou I
Jak se žilo na konci 18. století obyčejným lidem?
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Parní lokomotiva A její konstruktéři.
Spalovací motory vznětové
Pístové stroje . Pístové stroje s klikovým ústrojím se vyznačují vratným pohybem některých jejich mechanických částí. Pístové stroje mohou.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Registrační číslo projektu
Varhany.
SPALOVACÍ MOTORY.
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
Vznětový motor Přemysl Opálka, David Šebestík, Michal Laška, Vu Thi Bao Ngoc, Klára Helešicová.
Věda a technika konce 19.st.
Historie automobilů OB21-OP-EL-AUM-JEŘ-U Ondřej Jeřábek
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
Opakování – člověk a technika
Afrika – poloha, rozloha
Mobilní komunikace Historie a současnost.
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
Světové průplavy Světové průplavy
Čím byly první samohybné stroje poháněny? Jak se nazývaly vozy, poháněné párou? pára + + vůz = = parovůz James Watt.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Spalovací Motory Benzínové
Vynalezl ho německý vynálezce Rudolf Diesel Patří do skupiny vznětových motorů Palivo je do motoru dopravováno odděleně od vzduchu Do spalovacího prostoru.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – Světová výstava, vynálezy.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 13 AnotaceHistorie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1189_ROZVOJ VĚDY A TECHNIKY Téma: MANUFAKTURA,
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Vynálezy a vynálezci.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
(2.průmyslová revoluce). obrovský technický pokrok nové výrobní postupy využití nových materiálů nové zdroje energie.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_13 TÉMA: VYNÁLEZY.
Výkon Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_09 TÉMA: VYNÁLEZY.
Pístové spalovací motory
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Doprava a spoje Miloš Bečka a Dominik Bařina, 8. A.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
Šablona III/2 VYNÁLEZY A OBJEVY 18. – 20. STOLETÍ Mgr
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Marcela Kaderová
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11 Tepelné motory –opakování
GRAHAM BELL VY_32_INOVACE_F15
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_17
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Vynálezy menia svet Eiffelovu vežu postavili podľa plánov geniálneho staviteľa, inžiniera a matematika Gustava Alexandra Eiffela v roku 1889 pri príležitosti.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Alexander Graham Bell
Průmyslová revoluce 10 Technická revoluce.
modernizace společnosti
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Významné průplavy světa
Třída 3.B 22. hodina.
Železniční doprava 19. stol.
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
Počátky letectví Jakub Janík.
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Transkript prezentace:

Doprava a spoje Autor: Matěj Nováček, 8tř

Suezský průplav zkráceně Suetz, otevřen roku 1869 je 163 km dlouhý průplav v Egyptě spojující Středozemní a Rudé moře. Je hranicí mezi Sinajem (Asie) a Afrikou. Umožňuje lodím cestovat ze Středozemního do Rudého moře bez obeplouvání Afriky. V době, kdy nebyl nebo nefungoval, se zboží obvykle dopravovalo buďto na lodích kolem mysu Dobré naděje, nebo se na pobřeží Středozemního moře vyložilo a k pobřeží Rudého moře se dopravilo po souši (a obráceně). Obr.1

První jízdní kolo Velocipéd (latinský výraz pro "rychlou nohu") je zastřešující termín pro všechny člověkem poháněné pozemní dopravní prostředky s jedním nebo více koly. Nejběžnějším typem velocipédu je v jednadvacátém století jízdní kolo. Termín velocipéd je dnes hlavně používán jako všeobjímající termín pro různé předchůdce dnešního jízdního kola - bicyklu, tříkolky a quadracykl, které byly vyvinuty mezi lety 1817 a Obr.2

První pneumatika Patent na moderní vzduchem plněnou pneumatiku získal John Boyd Dunlop v roce Vynalezl ji o rok dříve, když ji vyrobil ze zahradní hadice, aby zlepšil jízdní vlastnosti tříkolky svého syna. Nebyl ale první. Už v roce 1845 získal podobný patent Robert William Thomson. Vzhledem k tomu, že v té době nebyla vhodná vozidla, pro něž by se pneumatika hodila, vynález zapadl. V době, kdy Dunlop pneumatiku vynalezl znovu, byla již ve velkém vyráběna jízdní kola, u nichž se vynález uplatnil. Obr.3

Carl Benz Karl Friedrich Michael Benz (později Carl Friedrich Benz, byl německý automobilový konstruktér, který vyrobil první benzínový automobil na světě. Obr.4

Rudolf Diesel Rudolf Christian Karl Diesel byl německý vynálezce, známý především díky svému motoru. V roce 1897 zkonstruoval vysokotlaký spalovací pístový motor se samočinným zážehem, vyvolaným stlačením vzduchu do 3,5 Mpa. Obr.5

Vzducholod Zeppelin LZ 127 Graf Zeppelin byla nejúspěšnější vzducholoď z celé éry těchto strojů. Byla pojmenována po slavném staviteli vzducholodí, hraběti Ferdinandu von Zeppelinovi. Podobné jméno nese i Graf Zeppelin (letadlová loď). Obr.6

Telefon Alexander Graham Bell Alexander Graham Bell byl americký profesor fyziologie orgánů řeči a fyziky a vynálezce. Byl skotského původu. Vynalezl mikrofon a zkonstruoval první použitelný telefon roku 1876 Obr.7

Samuel Morse Samuel Finley Breese Morse [mórs] byl americký vynálezce morseovy abecedy a telegrafu, sochař, malíř portrétů a historických scén. Obr.8

Obr.1 Obr.2 bike.cz/fotka/5569/category/galeriehttp:// bike.cz/fotka/5569/category/galerie Obr.3 Obr.4 ridit-motorovy-vuz.htmlhttp:// ridit-motorovy-vuz.html Obr.5 diesels-vision-of-a-hemp-diesel-revolution/ diesels-vision-of-a-hemp-diesel-revolution/ Obr.6 Obr.7 Obr.8