Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie automobilů OB21-OP-EL-AUM-JEŘ-U Ondřej Jeřábek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie automobilů OB21-OP-EL-AUM-JEŘ-U Ondřej Jeřábek"— Transkript prezentace:

1

2 Historie automobilů OB21-OP-EL-AUM-JEŘ-U-1-025 Ondřej Jeřábek

3 1769 1769: postaven první automobil s vlastním pohonem.
Nicolas Cugnot, francouzský vojenský inženýr vyvinul parní pohon silničního vozidla, pro francouzskou armádu k tahání těžkých děl. Použitý parní stroj byl postaven na tříkolový vozík. Automobil prý dosáhl rychlosti chůze a odvezl čtyři tuny. Armáda později vynález opustila

4 1801 1801: V Británii se rozšiřuje parní pohon
Richard Trevithick zlepšil konstrukci parních strojů. Jeho stroje byly menší, lehčí a jeho kotle vyrobily více energie. V roce 1801 byl jeden z jeho strojů postaven na kola. Jeho 'silniční lokomotiva' - známá jako Puffing Devil - byl první pionýr přepravy k přepravě cestujících. Inovace, jako je ruční brzda, převodovky, řízení byly vyvinuty v následujících desetiletích.

5 1824 1824: Jízda do kopce Anglický inženýr, Samuel Brown přizpůsobil starý parní stroj na spalování směsi plynů kyslíku a vodíku. Sílu použil pro vyjetí na Shooter’s Hill - nejvyšší bod v jižním Londýně.

6 1858 1858: První uhlo-plynový motor
Belgický inženýr, Jean Joseph Étienne Lenoir vynalezl a patentoval (1860), první stacionární motor. Motor pracoval na principu spalování svítiplynu. Zapálení zajišťovala elektrická jiskra.

7 1865 1865: Rychlostní omezení ve Velké Británii
Zákonem omezená rychlost lokomotiv na 4mph v otevřené krajině a 2 mph ve městech. Byli určeni tři jezdci pro každé vozidlo, dva na cestu do vozidla a jeden kráčí před vozidlem a mává rudou vlajkou. Pro příštích 30 let vozy nemohl nikdo legálně cestovat rychlostí vyšší než rychlost chůze.

8 1876 1876: geniální Nikolaus August Otto vynalezl a patentoval později úspěšný čtyři taktní motor

9 Literatura: Čupera, Štěrba,:Autoelektronika - Elektro.syst.ve vozidlech,jejich propojení,diagnostika,zákl.nast. ISBN Jan Zdeněk, Ždánský Bronislav - AUTOMOBILY 1 – PODVOZKY ISBN Jan Zdeněk, Ždánský Bronislav - AUTOMOBILY 4 – PŘÍSLUŠENSTVÍ ISBN


Stáhnout ppt "Historie automobilů OB21-OP-EL-AUM-JEŘ-U Ondřej Jeřábek"

Podobné prezentace


Reklamy Google