Standardy vzdělávání se zaměřením na geografické vzdělávání Jaroslav Vávra Technická univerzita v Liberci Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu Přednáška č. 4 AR 2014/2015.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
1 Koordinátor S 1 Příprava vedoucích pracovníků a koordinátorů středních odborných škol na tvorbu a realizaci ŠVP.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Evropské jazykové portfolio v praxi TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Změny v požadavku na proces edukace vojenských profesionálů Radomír Saliger,Vratislav Pokorný Katedra řízení lidských zdrojů Fakulta ekonomiky a managementu.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Ing. Kateřina Lichtenberková
Komplexní systém hodnocení
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Plánování ve školní tělesné výchově
Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Název vzdělávacího materiálu
Společenská odpovědnost ve školství
Úloha bodového systému
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Najdi jarní květinu, která se nachází jen jednou
Zvuky hudebních nástrojů
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
ZVÍŘATA Kde které potkám?.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Příspěvek k metodické podpoře škol – didaktický potenciál úloh z TIMSS
Digitální gramotnost Informatické myšlení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Centralizované rozvojové projekty 2017
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
vedoucí odd. pro kurikulum odborného vzdělávání
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Poznatky ze života zvířat
Centra kolegiální podpory
Odkrývání obrázků – poznej místa
Počítač ve škole a MŠMT Mgr. Jaroslav Faltýn
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Hudební nástroje vnímání.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Standardy vzdělávání se zaměřením na geografické vzdělávání Jaroslav Vávra Technická univerzita v Liberci Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Katedra geografie Konference MŠMT, Pha, Jaroslav Vávra, TU LBC1

Proč a k čemu standardy? Vytvoření standardů  Plánování výuky/edukace  Hodnocení výuky/edukace Standard: při opakovaných postupech se dosahuje přibližně (z více jak 90 %) stejného/podobného cíle/výsledku. K dosažení výsledku je možné používat různých postupů/cest. Jedná se především o kvalitativní přístup v plánování a hodnocení. Konference MŠMT, Pha, Jaroslav Vávra, TU LBC2

Standardy vytvoření a očekávané výsledky 1.Shoda výukových/vzdělávacích cílů, očekávaných výsledků se vzdělávacími standardy  Vyvarování se pasti/výuky pro srovnávací testy 2.Shoda v rámci „mezinárodního vzdělávání“  Dosažené standardy umožní komunikaci se zahraničními partnery  Možnost uspět v mezinárodních edukačních srovnáváních (např. PISA, TIMSS) 3.Jednoduchá a srozumitelná formulace standardu  Zajištění podpory od laické veřejnosti (rodičů) 4.Dosažitelnost standardu  Motivace pro žáky 5.Rozlišení kvality v dosažených výsledcích  Motivace, sebehodnocení žáků, učitelů, škol 6.Široké přijetí a ztotožnění se s přijatými standardy  Nutná široká diskuse a přijetí konsensu  Pomůže s vyvarováním se propagandy, ideologizace  Podpora stability ustanovených a přijatých standardů Konference MŠMT, Pha, Jaroslav Vávra, TU LBC3

Dvojdimenzionální revidovaná Bloomova taxonomie (Anderson, Krathwohl 2001) Znalosti (podstatné jméno) Kognitivní proces (činné sloveso) Fakta Pojmy (koncepty) Procedury (postupy) Metakognice – Spojení s afektivními cíli (Krathwohl 1964) 1. Zapamatovat Rozpoznávat Vybavovat si 2. Rozumět Interpretovat Dávat příklady Klasifikovat Sumarizovat Odvozovat Srovnávat Vysvětlovat 3. Aplikovat Provádět Realizovat 4.Analyzovat Rozlišovat Uspořádat Přisuzovat 5.Hodnotit Kontrolovat Kritizovat 6.Tvořit Generovat Plánovat Budovat Konference MŠMT, Pha, Jaroslav Vávra, TU LBC4

Aplikace revidované Bloomovy taxonomie na očekávané výstupy v RVP ZV a GV (geografie) Konference MŠMT, Pha, Základní vzdělávání Gymnaziální vzdělávání Dimenze znalostí A. fakty85 B. pojmy714 C. postupy1119 D. metakognice11 Celkem očekávaných výstupů2739 Dimenze kognitivních procesů 1. zapamatovat13 2. porozumět aplikovat30 4. analyzovat18 5. hodnotit tvořit02 Celkem očekávaných výstupů2739 Poznámka: Do gymnaziálního vzdělávání je zahrnuta i vzdělávací oblasti Geologie s 11 očekávanými výsledky, které v 6 případech mají kvalitu B5 a C5 Jaroslav Vávra, TU LBC5

Formulování standardu Využití revidované Bloomovy taxonomie (Anderson a dal. 2001) 1.Stanovení úrovně znalosti: fakta, pojmy, postupy, metakognice 2.Stanovení úrovně kognitivního procesu: zapamatovat, porozumět, aplikovat, analyzovat, hodnotit, tvořit Zahrnout cíle afektivní a psychomotorické Formulace: činné sloveso + výsledek Příklady: žák vysvětlí druhé osobě (cizinci v cizím jazyku) cestu z bodu A do bodu B tak, že druhá osoba se podle této instrukce dostane z bodu A do bodu B Žák kamarádovi ze zahraničí prezentuje (i v cizím jazyku) svá nejzajímavější místa ve svém bydlišti/v místě školy (kognitivní/afektivní cíl, individualizace) Konference MŠMT, Pha, Jaroslav Vávra, TU LBC6

Rozdíly v jazyku Standardů mezi 1. vydáním (1994) a návrhem 2. vydání (2009), charakteristiky standardu 9 1. Vydání 1994 Revize návrh 2009 Konference MŠMT, Pha, Charakteristiky obyvatelstva v různých měřítcích (od lokálního po globální) Příčiny prostorových obměn (variací) v rozmístění obyvatelstva Trendy ve vývoji počtu obyvatel a v opakovatelnosti (pattern) Na některých místech žije hodně lidí a na jiných málo. Výsledkem je rozdílné prostorové rozmístění lidí Městské regiony, pobřežní oblasti a říční údolí, kde žije většina lidí Rozmístění obyvatelstva a hustota zalidnění ukazuje na roli lidí v měnící se tváři Země Na konci 4. ročník 8. ročník 12. ročník Jaroslav Vávra, TU LBC7

Příklad nevhodně formulovaného očekávaného cíle/standardu analyzuje hlavní rasová, etnická, jazyková, náboženská, kulturní a politická specifika s ohledem na způsob života a životní úroveň v kulturních regionech světa (Zdroj: RVP pro gymnázia, Geografie, Sociální prostředí, 2007, str. 35) Možné problémy: Široce pojaté Malá srozumitelnost Nejednoznačnost Sporná dosažitelnost … Konference MŠMT, Pha, Jaroslav Vávra, TU LBC8

Revize českého geografického kurikula a standardy Konference MŠMT, Pha, Vzdělávací oblasti Témata Očekávané výstupy standardy podle revidované Bloomovy taxonomie zahrnovat kognitivní, afektivní i psychomotorické cíle sladit ZV a GV (spirálové kurikulum ?) jednoduchá a srozumitelná formulace dosažitelnost standardu zohlednit mezinárodní vzdělávací rámec Jaroslav Vávra, TU LBC9

Možné, použitelné zdroje Geografické standardyTaxonomie Konference MŠMT, Pha, Jaroslav Vávra, TU LBC10