Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Advertisements

ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Doba Jana Amose Komenského
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Jan Amos Komenský ( JV Morava – Amsterdam)
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
České země za třicetileté války
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
3/ Česká exilová literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Jan Amos Komenský.
32_04_35 Komenský Anotace Komenský Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Jan Amos Komenský 8. ročník.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Od Jiřího z Poděbrad k J. A. Komenskému Pohled do českých dějin 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Habsburkové 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. České země součástí habsburské říše  po smrti Ludvíka Jagellonského roku 1526 byl zvolen na český trůn.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Bílá hora Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Povstání proti Habsburkům  v českých zemích nárůst nespokojenosti  v Praze vládli úředníci, kterým byl osud.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Škola: P11 ZŠ A MŠ, BRNO, HORNÍKOVA 1 Autor: JARMIL MULLER Předmět: VLASTIVĚDA Anotace: DUM je určen k seznámení.
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se tu koná, všech se týče“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Druh učebního materiálu
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_9SJ-4
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jan Amos Komenský
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
ŠABLONA III/2 JAN AMOS KOMENSKÝ Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Za vlády přemyslovských králů 1
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Za vlády přemyslovských králů 2
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Jan Ámos Komenský.
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Život po husitských válkách
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Kdo to byli husité Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Transkript prezentace:

Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková

Situace v Čechách  po nařízení katolické víry, mnoho lidí odešlo do ciziny (byli mezi nimi především vzdělanci)  jejich majetek byl dán k dispozici německým a rakouským šlechticům, kteří sympatizovali s Habsburky  jedním z těch, který z Čech odešel byl i J. A. Komenský

Jan Amos Komenský - životopis  žil mezi lety 1592 až 1670  byl jedním z největších učenců své doby, velmi oblíbený v Evropě  poslední biskup českých bratří  studoval na církevních školách na Moravě, poté na evangelických školách v Německu  po studiích se stal učitelem a biskupem jednoty bratrské na Moravě  po bitvě na Bílé hoře (1620) se musel ukrývat před hněvem Habsburků a poté musel opustit české země – odešel do Polska (obec Lešno)  je považován za Učitele národů

Jan Amos Komenský

Jan Amos Komenský – literární tvorba  náplní jeho práce bylo přemýšlení o vzdělávání dětí, o nových možnostech výchovy a průpravy do života  škola má být pro děti radostí  vyučování má být vedeno formou her  tomu, co se učí, musí žáci rozumět a nemají se nic učit pouze zpaměti  vše se musí názorně ukazovat (obrázky, vše si vyzkoušet)  v Lešně pracoval jako učitel a zkoušel zde nové metody výuky  kromě výuky se věnoval i psaní knih  více než 20 let pracoval na slovníku českého jazyka, který ale společně s dalšími rukopisy shořel při požáru

Jan Amos Komenský - díla  Svět v obrazech  obrázková učebnice pro žáky, kde je látka vysvětlována pomocí obrázků a nákresů  Velká didaktika  rozsáhlá učebnice didaktiky (pravidel a postupů, jak vyučovat žáky)  byla přeložena do mnoha světových jazyků – velmi oblíbená a známá  říká, že vzdělání a výchova jsou pro člověka velmi důležité  Labyrint světa a ráj srdce  zde použil své zážitky z cestování  poutník prochází světem a hledá pro sebe tu nejlepší práci, nakonec ji ale nenajde

Jan Amos Komenský (materiál z muzea v České Lípě)

Jan Amos Komenský - podobizny podoba ze 17. stoletímalovaná podobizna

Použitá literatura  HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. 1. vyd. Praha: Alter, ISBN  STŘÍBRNÁ, Iva a kol. 1. vyd. Brno: Nová škola s.r.o., ISBN  J. A. Komenský. [online]. [cit ]. Dostupné na WWW:  J. A. Komenský. [online]. [cit ]. Dostupné na WWW:  J. A. Komenský - podobizna. [online]. [cit ]. Dostupné na WWW: