Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV.4514.2H Stupeň a typ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

První pomoc při závažných stavech
Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM)
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
První pomoc při poranění elektrickým proudem
VÝVOJ JEDINCE.
Opakování - vývoj jedince
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Připouštění Je-li samice v říji a Vy již toužíte po tom, aby po kotci běhali mladí králíci, nezbývá nic jiného, než samici připustit samcem – bez toho.
PRVNÍ POMOC POLOHOVÁNÍ ZRANĚNÝCH 11
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Zásady odchovu hříbat, pastva koní
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Neodkladná resuscitace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DÍTĚ 19
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DOSPĚLÝ 17
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ.
ODBORNÝ VÝCVIK - Ochranné pomůcky Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Hana Dostálová Název šablony.
Porod feny Březost feny = 63 dnů (58 – 70) Příznaky blížícího se porodu: v posledním týdnuv posledním týdnu –Zvětšování a otok vulvy –Hojnější výtok (malé.
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
ODBORNÝ VÝCVIK - Ochranné pomůcky Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Hana Dostálová Název.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníVýcvik.
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Anna Polívková, spoluautorem je Mgr. Marie Janečková. Dostupné ze Školského portálu.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky novorozeneckého období klíčová slova : oválné okénko, červené krvinky,
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ODBORNÝ VÝCVIK - základy vozatajství
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_01 Mechanická.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Zásady odchovu hříbat, pastva koní
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Resuscitace = oživování, kříšení
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
INFORMATIKA – počítačová grafika ve WINDOWS
Technika obsluhy – Výroba kávy
ODBORNÝ VÝCVIK – výcvik jezdce na kavaletech
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
INFORMATIKA – složky a soubory
ODBORNÝ VÝCVIK - OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Stroje a zařízení - spoje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Kurz základní resuscitace
CHEMIE - Test- vodík, kyslík
VY_32_INOVACE_24_Stabilizovaná poloha
Transkript prezentace:

Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Ošetřování hříbat Vzdělávací obor Odborný výcvik Vzdělávací okruh Ošetření hříběte po porodu Druh učebního materiálu Test Cílová skupina Žák, let Anotace Seznámení žáků se správnými postupy při ošetřování narozených hříbat. Kontrola placenty, ošetření pupku po porodu.Přístup ošetřovatele k narozeným hříbatům. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Porodní cesty, pupeční šňůra, pomůcky k ošetření po porodu. Datum ODBORNÝ VÝCVIK - základy vozatajství

Stává se, že se hříbě narodí a je ještě v plodových blanách. Musíme ihned plodový vak u hlavy hříběte roztrhnout, aby se neudusilo. Hleny a plodovou vodu, které někdy vniknou do nozder a huby hříběte, musíme odstranit. Pokud hříbě nedýchá, namočíme mu mozkovou část hlavy, případně i srdeční krajinu studenou vodou a provádíme umělé dýchání. Hříbě položíme na pravý bok hlavou dolů. Uchopíme levou nohu a zvedáme ji ve vodorovné poloze nad hlavu hříběte. Rychlým pohybem ji vracíme zpět, téměř k zadním nohám. Současně vytáhneme jazyk a pro oživení krevního oběhu třeme hříbě věchty slámy.

Velkou péči věnujeme po porodu pupku, protože jde o otevřenou ránu do krevního oběhu a vnitřních orgánů. Bývá také nejčastější vstupní branou nákaz, případně i úhynů hříbat. Po porodu položíme hříbě ke klisně tak, aby mohla nejdříve olízat hrudník a slabiny. Vemínko klisny před prvním sáním omyjeme vlažnou vodou a z každého struku oddojíme trochu mleziva, kvůli nečistotám. Hříbě by se mělo poprvé napít nejpozději do 2. hodin po porodu. Hříbě staré 1. týden pije cca 4x za hodinu. Za 14 – 21 dní se začínají hříbata přikrmovat. Koncem 2. měsíce podáváme hříbatům 1 kg mačkaného ovsa a 1 kg kvalitního sena. Hříbata se odstavují ve věku 4 – 6 měsíců.

1.Co provedeme s hříbětem ihned po porodu? Nejprve vyčistíme nozdry a hubu, aby mohlo hříbě dýchat. 2.Co je nutné udělat ihned po porodu, aby nedošlo k zadušení hříběte? Ihned roztrhnout plodový vak a pomoci tak hříběti se nadechnout. 3.Jak budeš postupovat, pokud hříbě po porodu nedýchá? Pokud hříbě nedýchá, namočíme mu mozkovou část hlavy, případně i srdeční krajinu studenou vodou a zahájíme umělé dýchání. 4.Jak se ošetřuje pupek hříběte po porodu? Pupek vydezinfikujeme, v případě silného krvácení podvážeme.

5.Jakým způsobem pokládáme hříbě po porodu ke klisně? Hříbě přiložíme ke klisně tak, aby jej mohla olízat na hrudníku a slabinách. 6.Jakou barvu, chuť a konzistenci má mlezivo a kdy přechází v mateřské mléko? Mlezivo je zbarvené žlutě, husté konzistence, lepkavé, slané, nahořklé. V mléko přechází asi po 6. dnech. 7.Do jakého časového limitu by se mělo hříbě po porodu napít? Hříbě by se mělo napít do 2.hodin po porodu. 8.Kolikrát saje týden staré hříbě za hodinu? Týdenní hříbě pije 4x za hodinu.

9.Kdy měříme hříbě po porodu a jaké jsou jeho průměrné míry? Hříbata měříme 3. den po porodu. Obvyklé míry jsou: KVP (kohoutková výška pásková) cm OHr (obvod hrudníku) 85 – 95 cm OH (obvod holeně) 10,5 – 11,5 cm Hmotnost 48 – 58 kg 10.Kdy začínáme přikrmovat hříbata po porodu? Hříbata začínáme přikrmovat za 14 – 21 dní (individuálně). Koncem 2. měsíce podáváme hříbatům 1 kg mačkaného ovsa a 1 kg kvalitního sena. 11.V jakém věku jsou hříbata odstavována od klisen? Hříbata se odstavují ve věku 4 – 6 měsíců.

Citace – tištěná media: CHOV KONÍ, Jaromír Dušek, DrSc.,doc.,ing., a kolektiv,1.vydání, 1999, Praha, nakladatelství Brázda, 352 STR.,ISBN