Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha 11. 4. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pilot G/GP Tvorba a ověřování pilotních ŠVP ve vybraných gymnáziích.
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Projektový záměr Gramotnosti Odborná diskuze MŠMT,
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Grantový projekt OP VK oblast podpory 1.3 DVPP škol a školských zařízení Mozaika nových inspirací pro pedagogy mateřské školy CZ.1.07/1.3.02/
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky Výuka cizích jazyků s akcentem na kombinované studium a.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Individuální projekt národní – „K2“ Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání.
1 Koordinátor S 1 Příprava vedoucích pracovníků a koordinátorů středních odborných škol na tvorbu a realizaci ŠVP.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Evropské jazykové portfolio v praxi TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Projektová příprava vzdělávacích akcí.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Individuálně, ale společně a jinak
Dokument KAP MSK - obsah
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Ing. Kateřina Lichtenberková
Komplexní systém hodnocení
Technické vzdělávání, vyučovací prostředky, technická muzea.
Komplexní systém hodnocení
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Plánování ve školní tělesné výchově
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
3. Metody pedagogické diagnostiky
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Gymnasium Jižní Město Praha
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
jak budovat kulturu školy společně
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Autoevaluace z pohledu
Centralizované rozvojové projekty 2017
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Model intenzivní podpory
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Model intenzivní podpory
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Úvodní přednáška pro 1. ročník
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Akční plán - plánované společné aktivity
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Model intenzivní podpory
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
Model intenzivní podpory
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
ZŠ Ostrava-Hrabůvka, Klegova 27 příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha

Systém vzdělávání  Tvorba systému kritérií, indikátorů a evaluačních nástrojů pro hodnocení kvality vzdělávacích programů v kariérním systému  Tvorba vzdělávacích programů pro kariérní systém  Ověření vzdělávacích programů v praxi

Hodnocení kvality DVPP v kariérním systému Cíl materiálu Cílem materiálu je vymezit požadavky na kvalitu dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků poskytovaného v rámci KS  Materiál je určen zejména vzdělávacím organizacím (vzdělavatelům dospělých)  Materiál bude sloužit k vytváření a následnému pilotnímu ověření VP v praxi  Materiál vymezuje soubor znaků kvality DVPP v kariérním postupu  Znaky kvality jsou vyjádřeny pomocí kritérií a indikátorů

Hodnocení kvality DVPP v kariérním systému Přílohy  Soubor kritérií kvality vzdělávacího programu  Soubor kritérií kvality vzdělávací instituce – autoevaluace  Komentář pro hodnotitele vzdělávacích programů  Posuzovací archy s komentáři

Ukázka kritérií a indikátorů Přílohy  Obsah VP odpovídá jeho zaměření, cílům a úrovni v rámci kariérního systému  VP se zaměřuje na rozvíjení specifických dovedností pro daný kariérní stupeň, případně pro specializaci v rámci kariérního stupně. *  VP je připraven pro realizaci i po praktické stránce  Je uveden vzdělávací plán, který stanoví časovou a obsahovou posloupnost vyučovacích modulů i lekcí a dobu vzdělávání. *  Ve VP jsou jasně definované cíle  Stanovené cíle jsou měřitelné, vyhodnotitelné. *  Pro VP jsou stanoveny evaluační mechanismy  Jsou popsány konkrétní výstupy a požadavky na účastníky VP pro úspěšné ukončení studia.

Tvorba vzdělávacích programů Cíl Cílem je vytvořit pět vzorových vzdělávacích programů (VP) na podporu učitelů v kariérním systému  VP jsou v souladu se Standardem učitele  VP zahrnují moderní technologie (e-learning, webináře apod.)  VP zahrnují studijní texty pro posluchače, včetně praktických částí pro využití ve výuce  Připravovaná témata: mentoring, hodnocení žáků, klima třídy, reflexe výuky

Ukázka části vzdělávacího programu JAK ZLEPŠOVAT KVALITU SVÉ VÝUKY (prostřednictvím reflexe) Cíle: - prohloubit si reflektivní dovednosti, - naučit se plánovat zkvalitnění své práce, - prostřednictvím dokladového portfolia dokladovat, prezentovat a obhajovat dosažené pedagogické kompetence. Metody výuky: - vzájemné sdílení zkušeností (konzultace, diskuse, vzájemné hospitace, prezentace, e-learning), - praktické ukázky reflexivní praxe, maximální propojení s praxí učitele, - používání metod činnostního, prožitkového a kooperativního učení.

Pilotní ověřování vzdělávacích programů Cíl Ověřit realizaci vzdělávacích programů v praxi  Příprava pilotáže: organizace, tvorba materiálů, výběr a proškolení lektorů, oslovení účastníků…  Tvorba evaluačních nástrojů – monitoring realizační a evaluační fáze  Realizace pilotáže, monitorování průběhu, sběr dat – dotazníky pro lektory, dotazníky pro účastníky, hospitační arch pro pozorovatele  Vyhodnocení pilotáže – úprava vzdělávacích programů, evaluačních nástrojů

Vzdělávání v Kariérním systému Cíl Podpořit učitele v osobním rozvoji a připravit ho na obhajobu svých dovedností prostřednictvím dokladového portfolia  Akreditované VP – dvoustupňové posuzování kvality vzdělávacích programů  VP tvoří nabídku – výběr učitelů dle potřeb a zaměření  Dobrovolné – dovednosti mohou být získávány jiným způsobem

Další výstupy aktivity 2  Standard vzdělávacích programů  Obsah, forma, struktura a další požadavky  Kritéria pro výběr hodnotitelů vzdělávacích programů  Posuzovatelé kvality VP  Standard nových specializovaných činností  Návrhy: mentor, uvádějící učitel…  Institucionální zajištění vzdělávání ke kariérnímu systému  Příprava hodnotitelů atestací  Atestační komise – dovednosti, znalosti (kompetence)

Poděkování  „K učení nedochází automaticky, je třeba k němu vést.“ Kjell A Nördström