70. a 80. léta v české moderní populární hudbě. Název školy: Základní škola Francova Lhota Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj populární hudby v letech
Advertisements

Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Autor: Květa Stejskalová
USA jako kolébka jazzu a moderní populární hudby
Název Dělení moderní hudby
Markéta Jelínková PC_ák 2013
vypracovala: Mgr. Květa Stejskalová
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Hudba a tanec (music and dance)
Historie české hudby.
70. a 80. léta v moderní populární a rockové hudbě
Vývoj populární hudby v ČSSR v letech
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
Populární hudba ve světě v letech
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Česká popová hudba 70. – 90. léta 20. století.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv11/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Rhythm and Blues Vendula Zimová.
Funk Denisa Zouharová.
VY_32_INOVACE_3D.9.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
kapitoly z dějin hudby zábavné rock and roll
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Periodizace nonartificiální hudby
The Beatles Vypracoval: Bořivoj Kašparovský.
VY_32_INOVACE_40_Opakování IV
Česká country.
MLÁDÍ Narodil se 14. července 1939 v Plzni. V mládí se toužil stát malířem a po ukončení školní docházky se v Praze neúspěšně pokoušel o studium výtvarného.
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
ANTONIO VIVALDI.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_08_Antonio Vivaldi  Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_14:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 70. léta ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
 70. – 80. léta – folková a country hudba  DUM je určen pro žáky 9. ročníku dle ŠVP Škola pro život ZŠ Netvořice  Hudební výchova  Prezentace na interaktivní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Nikola Košťálová Název: VY_32_INOVACE_14B_20_70. a 80. léta v české moderní.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 30. a 40. léta 20. století TEST.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA N ETVOŘICE A UTOR : M GR. L UDMILA V ODEHNALOVÁ N ÁZEV : VY_32_INOVACE_13_ Č. PROJEKTU : OP VK 1.4 T ÉMA : 90. LÉTA V ČESKÉ.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA Pojem populární a rocková hudba.
Vážná (artificiální) hudba 20. století 2. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Vážná (artificiální) hudba 20. století 1. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
ANOTACE: Motivace k nácviku písně. Určeno žákům 1. stupně ZŠ. Prvotní seznámení se vznikem rocku, se jménem E. Presley, se skupinami Beatles, Olympic.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_17:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: konec 80. let ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_17 Název Divadlo Semafor Téma hodiny Divadelní.
Swing Rebeka vitová.
Joseph Haydn.
POP Ventrubová Eva Kvarta.
70. a 80. léta v populární hudbě
Jazz a swing v české hudbě
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy: Základní škola Netvořice
Dějiny hudby a její osobnosti
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/12
FILIP SMIČKA Prezentace pod vedením Mgr. Barbory Pacalové
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_15_HIP_HOP_RAP Dějiny hudby
70. A 80. léta v rocku AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY 32 INOVACE 551.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/17
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Michal Brabec.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Netvořice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Heavy metal léta Ramones Heavy metal (zkráceně rovněž „metal“) je druh hudby, [1] který se jako vymezený hudební styl objevil na přelomu 60. let.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Dějiny hudby a její osobnosti
Transkript prezentace:

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě

Název školy: Základní škola Francova Lhota Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_20_70. a 80. léta v české moderní populární hudbě Název: VY_32_INOVACE_20_70. a 80. léta v české moderní populární hudbě Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žák získá poznatky o české populární hudbě v 70. a 80. letech 20. století. Žák bude seznámen s osobnostmi, které se v té době v české hudbě objevovaly. Anotace: Žák získá poznatky o české populární hudbě v 70. a 80. letech 20. století. Žák bude seznámen s osobnostmi, které se v té době v české hudbě objevovaly. Očekávaný výstup: Žák bude schopen alespoň několika větami povyprávět o jednotlivých žánrech a osobnostech v české moderní populární hudbě 70. a 80. let 20. století. Očekávaný výstup: Žák bude schopen alespoň několika větami povyprávět o jednotlivých žánrech a osobnostech v české moderní populární hudbě 70. a 80. let 20. století. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě POPULÁRNÍ HUDBA Populární hudba je hudební kategorie, která zahrnuje veškeré hudební styly, ovšem kromě umělecké, folkové a klasické hudby. Pro populární hudbu se užívá také označení. Pro populární hudbu se užívá také označení pop music. Žánry taneční hudby: : beat, rock, heavy metal, punk rock 1. kytarové: beat, rock, heavy metal, punk rock : hip hop, rap, rhythm and blues 2. vokální: hip hop, rap, rhythm and blues : techno, house 3. elektronické: techno, house 4. pop

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě Na počátku 60. let byla česká hudba prosycena především Na počátku 60. let byla česká hudba prosycena především big beatem. Vedle big beatu u nás existovala i hudba folková a country. Co se týká 70. let, tak to jsou roky diskoték, ale i hard rocku a punku. V 80. letech pak museli naši hudebníci reagovat na zcela jinou vlnu, a to vlnu hip hopu a dalších proudů světové scény. Z hlediska ideologie nebyly tyto hudební styly zpočátku přijaty, protože byly chápány jako nevhodné.

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě BIG BEAT Česká populární hudba 70. a 80. let v podstatě pokračovala tím, co se zrodilo v 60. letech – big beatem. Nejznámější big beatovou kapelou té doby byla skupina Olympic. Jmenujte ještě nějaké písně Olympicu. (Jasná zpráva) (Nějak se vytrácíš, má lásko)

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě FOLKOVÁ A COUNTRY HUDBA V 70. a 80. letech se také významně rozvíjela hudba folková a country. K nejznámějším interpretům této hudby patřili Ivan Mládek (Banjo band) a Wabi Daněk. Známí byli také Brontosauři Jana Nedvěda. (Jožin z bažin) (Rosa na kolejích) (Hejna včel)

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě POP MUSIC Pop music měla v té době menší význam. Velký úspěch v této době měl Karel Gott, Waldemar Matuška, Václav Neckář, Eva Pilarová a Helena Vondráčková. (Kdo vchází do tvých snů, má lásko) (Sbohem, lásko) (Když muž se ženou snídá) (Oliver Twist) (Dvě malá křídla)

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě HARD DOCK V 70. letech se do české populární hudby dostal i hard rock. S tímto žánrem se setkáváme u kapely Katapult a u zpěváka Jiřího Schelingera. Znáte ještě nějaké písničky Jiřího Schelingera? Víte, jak zemřel? (Někdy příště) (Holubí dům)

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě DISCO Ve 2. polovině 70. let se k nám dostal zcela nový typ hudby – disco. Tato hudba byla spjata s tanečními zábavami – diskotékami. Byl to úplně jiný typ hudby mládeže. Hlavním představitelem byla v té době skupina Diskobolos. V 80. letech pak takový styl převzal písničkář Michal David. Jaké další písničky od Michala Davida znáte? (Je to blízko)

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě PUNK Na samém konci 70. let se pak ve světě objevil zcela nový hudební styl – punk. Punk ukazoval něco zcela jiného, než se dosud v moderní hudbě objevilo. Do jakési neúplné punkové skupiny patřil Pražský výběr (Michael Kocáb, Vilém Čok). Čistý punk pak hrála kapela Abraxas. (Ach jo, jak já jsem línej) (Nekonečný boogie)

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě REGGAE [REGE] Reggae bylo novým stylem hudby, kde se spojují černošské a latinskoamerické rytmy. Hlavním představitelem této hudby byla skupina Yo-Yo Band. Vliv reggae bychom ovšem mohli také vidět v písničkách Jany Kratochvílové. (Jedem do Afriky) (V stínu kapradiny)

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě NOVOROMANTISMUS Představitelem této hudby byla u nás především skupina Precedens, později pak skupina Oceán (Shalom). Které dvě známé osobnosti můžete vidět na těchto obrázcích? (Válka a mír) (Bon Soir, Mademoiselle Paris)

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě HEAVY METAL Jedná se o klasický metal, který se u nás rozvíjel v 80. letech. Patří sem kapela Arakain. Na fotce se nachází jedna známá osobnost. Která? (Marylin)

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě Nejen hudební, ale hlavně politický a ekonomický zvrat přišel v roce 1989, kdy došlo k pádu komunistického režimu. V tomto roce se narodilo mnoho hudebních skupin a interpretů. Mohla prorazit jakákoliv hudba, a to svobodně a bez obav.

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě Obrázky: Dostupné na Google na www:.. Katapultu~05~leden~2009/ Katapultu~05~leden~2009/..

70. a 80. léta v české moderní populární hudbě Videa: Dostupná na Youtube na www: (Jasná zpráva) (Nějak se vytrácíš, má lásko) (Jožin z bažin) (Rosa na kolejích) (Hejna včel) (Kdo vchází do tvých snů, má lásko) (Sbohem, lásko) (Když muž se ženou snídá) (Oliver Twist) (Dvě malá křídla) (Někdy příště) (Holubí dům) (Je to blízko) (Ach jo, jak já jsem línej) (Nekonečný boogie) (Jedem do Afriky) (V stínu kapradiny) (Válka a mír) (Bon Soir, Mademoiselle Paris) (Marylin)