Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_15 TÉMA: Servis vína ( 11 listů) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých.
Servis NEZNÁMÝ. blog.uvinum [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Teplota vína Sklenice v pokojové teplotě = °C Druh vína Doporučená teplota při podávání vína při konzumaci Šumivá a šampaňská 5 °C7 - 9 °C Bílá suchá, mladá a růžová, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů 7 °C °C Mladá červená, lehká a ovocná 8 °C °C Velká silná bílá vína °C °C Elegantní červená vína °C °C Velká těžká červená vína °C °C Červená vína s bohatým obsahem taninu °C °C Stará likérová vína °C °C NEZNÁMÝ. Fyzická věda. (Kaji H.) [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Správné sklo Víno se nepije, ale vychutnává Sklenice má lahodit oku, navodit příjemnou atmosféru Špatně zvolený tvar = negativní vliv na chuť vína. Nejvhodnější = krystalové, čiré, průhledné sklo, dostatečně dlouhá nožka s kruhovou základnou. Sklenice čistá a suchá. NEZNÁMÝ. Zastřešeno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Objem skleničky: min. 250 ml, lepší 350 ml a více!!! Nalít ml STPEHENSON, Mick. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MUSSKLPROZZ. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
TOMAS ER. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Dekantování MLADÁ VÍNA – NE! Šok, ztráta delikátních aromat ČÁSTEČNÁ LAHVOVÁ ZRALOST – MOŽNÉ - Ve 2/3 zralosti - uspíšení zrání LAHVOVĚ ZRALÁ VÍNA – ANO! Min. 24 hod před otevřením postavit Karafu zavínit - tzv. skříňový efekt. Krátká dekantace - nežádoucí buketní aroma z nedostatku vzduchu při zrání. Dlouhá dekantace - oxidace vína Mladší vína dekantovat 0,5-2 hod Robustní vína až 12 hod Přelévání vín s usazeninou nebo kvůli vydýchání do karafy
NEZNÁMÝ. cuveecorner.blogspot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. AZ víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. SOU Horky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
NEZNÁMÝ. Alcork [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Pod korkem [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Korková zátka NEZNÁMÝ. The nibble [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Šroubovací uzávěr Šampaňská zátka Uzavírání vína
Sommelier NEZNÁMÝ. lobbychile.blogspot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ONEARMEDMAN. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KUBINA, Jeff. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
KRAUSE, Stefan. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Na vlastní oči… Víno a jídlo Jak správně ochutnávat víno Otevření lahve vínaOtevření lahve vína – AJ Sabrage/Sabráž Konzumace vína
1. V jakých teplotách se podávají bílá, růžová, červená a šumivá vína ?jakých teplotách 2. Jaké jsou požadavky na vinné sklo?vinné sklo 3. Kolik se nalévá do sklenky vína?sklenky vína 4. Co je to Dekantace? Která vína se nedekantují?Dekantace 5. Jaké uzávěry se používají u vín nejčastějiuzávěry 6. Co je to Tastevin?Tastevin