S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

ZELENINA.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
ZELENINA – VADY, SKLADOVÁNÍ, PŘEJÍMKA
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Použití zeleniny v kuchyni
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

LISTOVÁ ZELENINA

CHARAKTERISTIKA Je charakteristická tím, že se používají její listy. Rozděluje se na: 1. Salátovou – listy se používají v syrovém stavu na saláty 2. Špenátovou – listy se upravují jako tepelná úprava 3. Řapíkovou – jako zelenina se používají řepíky listů

SALÁTOVÁ  patří sem: 1. hlávkový salát 2. římský salát 3. čekankové puky 4. štěrbák 5. řeřicha zahradní

1. HLÁVKOVÝ SALÁT  listy jsou sevřené v hustou ne zcela pevnou hlávku  barva světle zelená  chuť – nahořklá Druhy v prodeji:  rychlený /ze skleníků, pařenišť/ bez utvoření hlávky  polní / pozdní s uzavřenou hlávkou/

2. ŘÍMSKÝ SALÁT  použití jako hlávkový salát

3. ČEKANKOVÉ PUKY  Jsou listové puky vypěstované rychlením za nedostatku světla na kořenu salátové čekanky.  barva – světle žlutá  chuť - nahořklá

4. ŠTĚRBÁK  připomíná salát, netvoří však hlávku  chuť – pikantní nahořklá

5. ŘEŘICHA ZAHRADNÍ  chutná podobně jako bílá ředkev, má svěže ostrou chuť  používá se sekaná v syrovém stavu jako přísada do salátů, nádivek, sekané, na chléb s máslem nebo do pomazánek

ŠPENÁTOVÁ  patří sem: 1. špenát 2. mangold 3. polníček 4. rukola 5. ruketa

1. ŠPENÁT  jsou dlouhé řapíkaté listy  barva – zelená Rozlišujeme :  špenát jarní  špenát zimní  listový /trhaný/  listové růžice /řezaný/

2. MANGOLD  Mangold je někdy také nazýván římským špenátem nebo cviklou.  Jeho odrůdy se dělí na řapíkaté nebo listové.  Listové se zpravidla připravují jako špenát, řapíkaté jako chřest, například na víně.

3. POLNÍČEK  Tato salátová zelenina má mladé aromatické listy, které mají oříškovou příchuť.  Ke konzumaci se hodí rostliny s malým počtem lístků, čím jsou menší, tím jsou aromatičtější.  Upravujeme jako salát s různými druhy zálivek.

 RUKOLA, ROKETA  použití – na saláty

Ř APÍKOVÁ  patří sem: 1. reveň 2. sladký fenykl 3. řapíkový celer

1. REVEŇ (rebarbora)  jsou to dužnaté řapíky, hranolovité a směrem nahoru se zužují  barva – červená, načervenalá nebo zelená  chuť - navinulá, trpká  nevýhoda – obsahuje kyselinu šťavelovou, která odnímá organismu vápník  Prodej:  ve svazcích  volně na váhu

2. SLADKÝ FENYKL  jsou vyvinuté dužnaté pochvy, které jsou složeny v útvar připomínající cibuli  chuť - nasládlá  barva - bílá

3. ŘAPÍKATÝ CELER  z řapíků se připravují především salát y, ale i vařené pokrmy  lisuje se z nich šťáva

OPAKOVÁNÍ 1. Jak rozdělujeme listovou zeleninu? 2. Která zelenina patří do salátové zeleniny, která do špenátové zeleniny a která do řapíkaté zeleniny?

ZDROJE:  zelenina/perex_329x-1_ jpg zelenina/perex_329x-1_ jpg  1x250.jpg 1x250.jpg  rukola_329x-1_ jpg rukola_329x-1_ jpg   w/s1600/IMG_7776.JPG w/s1600/IMG_7776.JPG        

KONEC